[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Spinki do listew bocznych

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Spinki do listew bocznych

Post numer:#1  Postprzez zygfryd1708 » 26 mar 2013, o 22:29

Witam,

zaczyna mi odpadać listwa z lewych tylnych drzwi w sedanie. Szukałem naforum i wiem że potrzebuje takie spinki:
http://www.spinkisamochodowe.pl/ODB_Odc ... jecia=2705

Ale czy tylko taki element wystarczy ? Wiem że taką spinkę montuje się w drzwi i na to listwe ale czy nie potrzeba zamontować dodatkowo jakiegoś elementu w listwe żeby się to trzymało ? Jak wogóle "działa" taka spinka ?

Dzięki za odpowiedzi.
zygfryd1708

Post numer:#2  Postprzez Pietrek » 26 mar 2013, o 23:13

zygfryd1708 napisał(a):Jak wogóle "działa" taka spinka ?

Ma cztery ząbki które wskakują w listwę.
Nie trzeba elementów dodatkowych.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez zygfryd1708 » 27 mar 2013, o 10:56

W takim razie dziwna sprawa. W drzwiach została mi ta spinka ale bez tego wystającego bolca w stronę listwy . Czy to on może mieć wpływ na działanie tego zatrzasku? Czy po prostu spinka wyrobiła się już ?

Jeszcze jedno pytanie , czy w tylną listwę wchodzi tylko jeden typ spinek ?
zygfryd1708

Post numer:#4  Postprzez Dantte26 » 27 mar 2013, o 11:59

zygfryd1708,

o ile pamiętam to tylną listwę mocują 3 rodzaje spinek...środek listwy trzymają prostokątne spinki z czterema łapkami jak wspomniał Pietrek i montuje się ją w otwór w drzwiach w specjalne wciśnięte tulejki plastikowe, które aby się trzymały w drzwiach blokuje się plastikowym kołkiem znajdującym się w centralnej części spinki... jeśli natomiast listwa nie trzyma się tej spinki to albo ułamane są łapki blokujące lub zniekształcona jest listwa w tym miejscu (jest po prostu za szeroka i nie ma możliwości wskoczenia łapek na miejsce) różnica jest natomiast przy końcach listwy... od str. przednich drzwi jest spinka o połowę krótsza i przykręcana jest nakrętką plastikową... spinka posiada gwintowaną szpilkę bodajże M4 i dostęp do niej jest po wyjęciu gumowej zaślepki (widoczna po otwarciu drzwi) przy tylnej krawędzi drzwi jest podobna kształtem spinka, lecz blokowana jest już kołkiem jak te środkowe...może coś z tego zrozumiesz... a propo... wbij sobie "spinka listwy e30" w google, to pojawi Ci się na samym szczycie fotka środkowej spinki z widocznym wystającym kołkiem blokującym...lukniesz jak to wygląda i porównasz czego ewentualnie brakuje tej co posiadasz...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#5  Postprzez zygfryd1708 » 27 mar 2013, o 12:50

Ok , czyli rozumiem że spinka którą pokazałem na zdjęciu jest dwu częściowa ? Wsadza się ją w drzwi a potem blokuje bolcem ? U mnie właśnie wyrobione są chyba te łąpki są już wyrobione.

A jak jest ze spinką na końcu listew tylnych drzwi ? Są analogiczne do tych środkowych ? Bo tej właśnie w ogóle mi brakuje i nie wiem jaką tam założyć.

Ostatnie pytanie , czy wiecie gdzie we Wrocławiu można dostać spinki do e30 ? Nie tylko te do listew. Ewentualnie czy ktoś ma parę sztuk na odsprzedaż ?
zygfryd1708

Post numer:#6  Postprzez Dantte26 » 27 mar 2013, o 13:49

zygfryd1708 napisał(a):rozumiem że spinka którą pokazałem na zdjęciu jest dwu częściowa

dokładnie... można to tak nazwać, chodź to tylko kołek blokujący...
zygfryd1708 napisał(a):wyrobione są chyba te łąpki

w takim razie tylko wymiana na nowe...
zygfryd1708 napisał(a):A jak jest ze spinką na końcu listew tylnych drzwi

spinka końcowa jest o połowę mniejsza i nie posiada łapek blokujących tylko odpowiednie prowadnice w które wsuwasz listwę, następnie wciskasz środkowe spinki i przykręcasz drugi koniec nakrętką plastikową...
zygfryd1708 napisał(a):czy wiecie gdzie we Wrocławiu można dostać spinki do e30 ? Nie tylko te do listew. Ewentualnie czy ktoś ma parę sztuk na odsprzedaż ?

dryndnij tutaj...BMW 357 we Wrocku tel. 602 116 357 zawsze tam kupuje drobiazgi w ludzkiej kwocie...najlepiej podawać nr. części która cię interesuje, chodź siedzi przy telefonie miła i dość ogarnięta Pani, która znajdzie w katalogu o co biega...kilka spinek mam nowych w zapasie ale wolałbym się ich nie pozbywać a tam kupisz na bank...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#7  Postprzez zygfryd1708 » 27 mar 2013, o 14:27

Dantte26 napisał(a):spinka końcowa jest o połowę mniejsza i nie posiada łapek blokujących tylko odpowiednie prowadnice w które wsuwasz listwę, następnie wciskasz środkowe spinki i przykręcasz drugi koniec nakrętką plastikową...

Ok a możecie podać numer tej części ? Chodzi o spinke końcową bo nie mam pojęcia jak powinna wyglądać ? Oraz ewentualnie czy składa się z jednego czy z kilku elementów które trzeba kupić oddzielnie ?

Dantte26 napisał(a):dryndnij tutaj...BMW 357 we Wrocku tel. 602 116 357 zawsze tam kupuje drobiazgi w ludzkiej kwocie...najlepiej podawać nr. części która cię interesuje, chodź siedzi przy telefonie miła i dość ogarnięta Pani, która znajdzie w katalogu o co biega...kilka spinek mam nowych w zapasie ale wolałbym się ich nie pozbywać a tam kupisz na bank...

A czy 3-5-7 ma jakiś sklep stacjonarny na "ul. Henryka Brodatego 3 lok. 16" ?
Taki adres widze w googlu ale nie wiem czy można tam po prostu podejść i kupić ?
zygfryd1708

Post numer:#8  Postprzez e30 owner » 27 mar 2013, o 16:09

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=41&fg=45 <- jak znajdziesz element który potrzebujesz tutaj masz numery części, w tabelce poniżej.
e30 owner

Post numer:#9  Postprzez zygfryd1708 » 27 mar 2013, o 16:27

e30 owner napisał(a):http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=1431&mospid=47275&btnr=41_0692&hg=41&fg=45 <- jak znajdziesz element który potrzebujesz tutaj masz numery części, w tabelce poniżej.

Albo jestem ślepy albo na tym rysunku nie ma listew bocznych ze spinkami tylko uszczelki drzwi.
zygfryd1708

Post numer:#10  Postprzez e30 owner » 27 mar 2013, o 16:33

nomer 5 masz listwę, spinki to numery 8,15,6,12 i 7. Wybrałem pierwszy lepszy model szerokiej lampy, na stronie startowej wpisz ostatnie 7 cyfr VIN to pokaże jakie części i jak to wygląda dokładnie u Ciebie.

AAAA !!!! czekaj!!! listwy, nie przy szybach tylko te w połowie poszycia drzwi - niby ochraniacze żeby drzwi nie obić :D Zaraz znajdę i to.
e30 owner

Post numer:#11  Postprzez zygfryd1708 » 27 mar 2013, o 16:37

e30 owner napisał(a):AAAA !!!! czekaj!!! listwy, nie przy szybach tylko te w połowie poszycia drzwi - niby ochraniacze żeby drzwi nie obić :D Zaraz znajdę i to.

Dokładnie :D
Nawet szukałem na tej stronie i nie niestety nie mogę znaleźć w której to kategorii.
zygfryd1708

Post numer:#12  Postprzez e30 owner » 27 mar 2013, o 16:39

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=51&fg=20 <- to powinno być to czego szukasz

[ Dodano: 27-03-2013, 15:43 ]
lub to -> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=51&fg=20
e30 owner

Post numer:#13  Postprzez zygfryd1708 » 27 mar 2013, o 16:43

e30 owner napisał(a):http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=1431&mospid=47275&btnr=51_0777&hg=51&fg=20 <- to powinno być to czego szukasz

Ot właśnie to ! . Widziałem to kiedyś ale proszę sprecyzować czy element nr 7 to element który montuje się na końcu listwy ?
zygfryd1708

Post numer:#14  Postprzez e30 owner » 27 mar 2013, o 16:44

Ale najlepiej po swoim VIN szukaj. W zakładce "wyposażenie pojazdu" wybierasz "zewnętrzne osłony".

[ Dodano: 27-03-2013, 15:46 ]
Wygląda na to że 7 montujesz w listwę, a 8 przez otwór w blasze drzwi montujesz listwę do drzwi.
e30 owner

Post numer:#15  Postprzez Dantte26 » 27 mar 2013, o 23:52

zygfryd1708 napisał(a):proszę sprecyzować czy element nr 7 to element który montuje się na końcu listwy

dokłanie o nr. 7 chodzi i montujesz go w ostatni otwór w tylnych drzwiach, następnie montujesz nr. 8 w srodkowe otwory... w otworach najpierw powinny być zamontowane takie zielone tulejki... spinka z gwintowaną szpilką powinna być zamontowana w listwie... następnie wsuwasz listwę w rynienkę ostatniej spinki (nr.7) wciskasz listwę w nr.8 jednocześnie kierując szpilkę spinki w otwór przy drugiej krawędzi drzwi... wystarczy przykręcić nakrętkę i wcisnąć zaślepkę...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo