[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M-Technic 1 monta??

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

M-Technic 1 montaż?

Post numer:#1  Postprzez bartekt » 5 mar 2013, o 17:09

witam,

macie moze jakies porady jak zalozyc mt1? Przedni zderzak nie ma problemu, tyl z tego co patrzylem tez tylko na spinki (ale czy to sa te same spinki co od tej gumy czy jakies dluzsze?) z lotka tez nie ma jakiegos strasznego problemu, ale co z progami? Bylem w ASO kupilem teoretycznie zestaw do zamontowania progow, ale mam obawy czy beda sie trzymac? Na dole skreca sie je na takie plastiki, po bokach (w sierpach) tez jest jak to zamocowac, ale co z gorna czescia progu (sa tam takie miejsca na jakies jakby spinki, czy cholera wie co?)?

Generalnie jakby mogl ktos opisac jak zamontowac progi mt1 z sierpami to bylo by super :)
bartekt

Post numer:#2  Postprzez cedro23 » 5 mar 2013, o 18:17

prawdopodobnie będziesz potrzebował szablon do zamontowania MTI bynajmniej takowy jest dostępny do MTII, i wywiercić dziury do montażu kołków w które później wepniesz spinki razem z progami, ja w swojej nie miałem odwagi na wiercenie i przykleiłem je na klej do szyb.
cedro23
Stażysta

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez marcine30 » 5 mar 2013, o 18:23

To ja zaczne od zderzaka Tylnego. Do zderzaka tylnego potrzebujesz kwadratowych blaszek z gwintem , i pomiędzy zderzak a tą szeroką gume potrzeba taką cieniutką uszczelkę jesli tego nie będzie to zostanie szpara.
Co do progów to tak jak napisałeś, sierpy montuje się do błotniku są takie kołki wystające, na dole przykręcasz do progów i w górnej cześci progu musisz mieć otwory w te otwory wkładamy taki zielony kołek. Jak by co to zrobie ci foto i przesle.
marcine30
Uczeń

Moje BMW: 330ci
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m54b30
Kolejne BMW: e61
Nadwozie: Touring
Silnik: M57d30

Post numer:#4  Postprzez damiane30 » 21 mar 2013, o 12:33

Bedziesz potrzebował spinki i gniazda tych spinek które wejdą w dziurę wywierconą w progu. Jak wszystko zakupisz to musisz powsadzac te spinki w próg przymierzyc i odznaczyc gdzie wywiercic otwory mozna róznymi patentami to robic kiedys to były jakies szablony w ASO teraz juz chyba niedostepne ale mozesz np dziubek spinki pomalowac pedzelkiem farba i po przyłozeniu sie odznaczy tak samo z tylna lotka jak chcesz wywiercic otwory mozesz pomalowac konce srubek i odznaczy sie ładnie gdzie wiercic. Mozna tez zrobic z jakiejs tektury czy tam plastiku taki pasek mniej wiecej jak ten pasek na progu co siedza w nim spinki w nim powiercic dziurki tak jak sa w progu i przyłozyc do progu odznaczyc i wiercic. Sposobów jest duzo tylko trzeba uwazac bo deko za duzy otwór i juz gniazdo spinki zle siedzi wypada próg odstaje albo mozna przy wierceniu łatwo zakrzywic próg bo to cienka blacha jakby nam wyrwało wiertło to sie skrzywi.
damiane30

Post numer:#5  Postprzez bartekt » 8 kwi 2013, o 09:33

Wczoraj zakladalem tylny zderzak i wszystko super ta uszczelka daje mega duzo :) ale mam pewien problem czy te taki gumowe zakonczenia zderzaka (przy nadkolu) sa jakkies inne do mt1 czy trzeba je jakos ciac? bo w ogole nie pasuja? no i ta czarna duza guma tez mi sie wydaje ze teraz jest kika mm za krótka?
bartekt

Post numer:#6  Postprzez Jamnik » 8 kwi 2013, o 15:26

Przednie końcówki pod MT1 zachodzą w dół jakby, tylne raczej też ale glowy nie dam
Jamnik

Post numer:#7  Postprzez marcine30 » 8 kwi 2013, o 21:44

bartekt napisał(a):Wczoraj zakladalem tylny zderzak i wszystko super ta uszczelka daje mega duzo :) ale mam pewien problem czy te taki gumowe zakonczenia zderzaka (przy nadkolu) sa jakkies inne do mt1 czy trzeba je jakos ciac? bo w ogole nie pasuja? no i ta czarna duza guma tez mi sie wydaje ze teraz jest kika mm za krótka?

Teg gu,ki są takie same , ale w moim przypadku ta długa guma z ori metalowego zderzaka bez mt 1 była inna niż ori guma do mt1 tzn była dłuższa o 1 cm
marcine30
Uczeń

Moje BMW: 330ci
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m54b30
Kolejne BMW: e61
Nadwozie: Touring
Silnik: M57d30

Post numer:#8  Postprzez Loki » 15 kwi 2013, o 18:33

Teg gu,ki są takie same , ale w moim przypadku ta długa guma z ori metalowego zderzaka bez mt 1 była inna niż ori guma do mt1 tzn była dłuższa o 1 cm

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/2 ... mper_rear/

Z tego wynika, że nie są takie same. Ani ta czarna guma od zderzaka, ani końcówki te rogi gumowe też od m techa są inne. (numery 8 i 13 na liście z linku powyżej)
Hmmm

A takie pytanie do ludzi co dokładali do swoich wąskich mt1. Jak rozwiązaliście problem z tą czarna szeroką gumą od tylnego zderzaka? Bo u mnie właśnie jest za krótka i brakuje trochę do pokrycia się z tym dokładanym trójkątnym rogiem.
I nie wiecie czy można jeszcze w aso kupić tą cienką uszczelkę? :) i jaki jest jej numer? :P
Loki

Post numer:#9  Postprzez MCwat » 15 kwi 2013, o 23:45

https://www.bmwautoparts.net/pl/katalog ... nic-510580

Tutaj masz ta uszczelke. Jesli dobrze zrozumialem element nr 4. Polecam ta strone sam bralem troche :cen: do mojej, kurier po 3 dniach pod domem, powyzej 200 nie placisz za wysylke i niektore ceny ori wychodza taniej niz uzywki na allegro :thu: Cena omawianej uszczelki 38,55, jak sie zarejestrujesz to jeszcze od tego 5% rabatu :D
MCwat

Post numer:#10  Postprzez damiane30 » 25 kwi 2013, o 19:02

Gumy z tyłu są inne trzeba uciąc kawałek na takim załamaniu z dolnej czesci i wtedy idealnie pasuje.
damiane30

Post numer:#11  Postprzez Loki » 25 kwi 2013, o 19:05

damiane30 napisał(a):Gumy z tyłu są inne trzeba uciąc kawałek na takim załamaniu z dolnej czesci i wtedy idealnie pasuje.

Masz na myśli te końcowe rogi?

-- Dodano 31 sty 2016, o 11:28 --

Panowie, ma ktoś może zdjęcia (ewentualnie mógłby je wykonać) założonej na próg części montażowej do progów mt1. Chodzi o część numer 8 z poniższego schematu - https://pl.bmwautoparts.net/pl/katalog/ ... /M/1986/07
Chodzi mi o to jak to wygląda poprawnie zamontowane.
Drugie pytanie to ile tych mocowań przypada na jeden próg mt1??
Loki

Re: M-Technic 1 montaż?

Post numer:#12  Postprzez kamil.k » 31 sty 2016, o 12:44

Podbijam :)
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#13  Postprzez patt505 » 1 lut 2016, o 13:57

jest fajny temat , w którym użytkownik "wrona" wstawił zdjęcia instrukcji montażu mt1 viewtopic.php?f=11&t=1361 ale niestety żadne zdjęcie nie działa , może mógłby wstawić je ponownie ????
patt505

Post numer:#14  Postprzez JakubT » 2 lut 2016, o 22:57

Mam parę fotek strupa przed rozebraniem. Końcówki zderzaka tylnego są inne (ale niestety już nie dostępne), więc pozostaje je podciąć i potem dobrze zakonserwować przed rdzą. Przednie plastikowe narożne "maskownice" zderzaka też są inne (w dolnej części po prostu nie wystają plastiki), ale to niczemu nie przeszkadza - po prostu optyczny gadżet. Co jeszcze? Guma tylnego zderzaka jest inna i musi być inna, nic nie zdziałasz - temat nie jest drogi jeszcze i dostępny (500zł).

W 90% e30 z MTech1 sierpy ze wstawką na błotniki (były bez wstawek na błotniki) w tylnej części przykręcane są na pchełki. U mnie też tak były zrobione przy suchym montażu przed malowaniem całego auta. Dodatkowo na przednich błotnikach są specjalne mocowania, a po całej długości są dziury w progach na spinki.

Dodatkowo uchwyty do holowania są odwrócone i trzeba przykręcić na nie specjalne "uszy"

Sierpy bez wstawek
Obrazek

Końcówki bez dolnych wstawek
Obrazek

Specjalne nakładki na uszy do holowania
Obrazek

Brak tych nakładek powoduje to, że nie ma szans założyć na ucho czegokolwiek bo OEM ucho chowa się pod zderzakiem, dodatkowo pchełki o których mówiłem i krótka guma
Obrazek
Obrazek

U mnie było wszystko OEM więc pasowało TOP.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I moje przełożenie do NIE MTECH nadwozia, wszystko się da! :)
Obrazek
Najważniejsze to zalać bardzo dobrze i dokładnie dziury zrobione pod progi i pchełki żeby ruda nie szalała

A tak ogólnie to temat o montażu M-Techa wraz z instrukcjami z epoki już jest. Jak coś to pytaj, ja mam mocno chaotyczny sposób wypowiedzi i pewnie nie jasno tłumaczyłem :)

-- Dodano 2 lut 2016, o 21:58 --

Aleeeeee jak oglądam te fotki to ta moja była MEEEEGA strupem. Dokładkę mam już drugą i mniej polepioną na szczęście ;)
JakubT

Post numer:#15  Postprzez Loki » 3 lut 2016, o 22:07

Wielkie dzięki kolego! wszystko jasne :)
Loki

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo