[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wyp?owia?y lakier

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez Pietrek » 19 maja 2013, o 23:29

Robiłem Fareclą - nie polecam, wszystko dookoła brudne (jesli robić na mokro) nie widze żadnych plusów.

3m jest ok, ale nie gdyby chcieć kupić 3 opakowania trzeba wywalic 4 stówy...

Menzerna jest najbardziej ok, wypracowuje się ją lepiej niż 3M, ma więcej gradacji, ekonomiczne opakowania
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez valdi80 » 20 maja 2013, o 01:26

Co do wypracowanie etc. to już zależy od wprawy i przyzwyczajenia, 3M ma chyba z 7 korków, także gradacji też jest sporo. Farecla to zło, pasta którą łatwo spalić lakier i która maskuje rysy woskami.
Wozu braucht man einen Stern, einen Blitz oder 4 Ringe...?! Zum Leben braucht man nur 2 Nieren
www.youngtimerhouse.pl
https://www.facebook.com/youngtimerhouse
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez buncol520 » 20 maja 2013, o 13:11

valdi80 napisał(a):Farecla to zło, pasta którą łatwo spalić lakier i która maskuje rysy woskami.

Coś tu nie tak... ;) ,od 15 lat używam tej pasty(na nowe i stare lakiery) i prawda jest to ze łatwo(laikowi) nią przypalić lakier,ale jeżeli ktoś nie używając papieru chce pozbyc sie powierzchownych zarysowań na lakierze polerując na sucho farecla to życzę powodzenia :cool2:
buncol520

Post numer:#19  Postprzez valdi80 » 20 maja 2013, o 21:20

buncol520 napisał(a):
valdi80 napisał(a):Farecla to zło, pasta którą łatwo spalić lakier i która maskuje rysy woskami.

Coś tu nie tak... ;) ,od 15 lat używam tej pasty(na nowe i stare lakiery) i prawda jest to ze łatwo(laikowi) nią przypalić lakier,ale jeżeli ktoś nie używając papieru chce pozbyc sie powierzchownych zarysowań na lakierze polerując na sucho farecla to życzę powodzenia :cool2:

To, że używasz słabej pasty od wielu lat, o niczym nie świadczy. Białym korkiem 3M zetniesz rysy bez wody i bez żadnych papierów, temperatura lakieru pozostanie przy tym w bardzo bezpiecznych rewirach. 3M nie maskuje rys, bo nie zawiera wypełniaczy. Po Farecli powierzchnia wygląda ok, ale tylko do pierwszych kilku myć, które wypłuczą woski z rys. Pomijam efekt niesamowitego zasyfienia auta, po pracy na mokro z Fareclą.
Wozu braucht man einen Stern, einen Blitz oder 4 Ringe...?! Zum Leben braucht man nur 2 Nieren
www.youngtimerhouse.pl
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#20  Postprzez bąku » 21 maja 2013, o 08:49

3M nie maskuje rys, bo nie zawiera wypełniaczy

Oj z tym się nie zgodzę ;) Nie zależnie czy robimy zielonym korkiem, czy niebieskim wiadomo, że najlepiej przetrzeć korygowane miejsce ipą, po to żeby widzieć rzeczywisty stan korekty.
bąku

Post numer:#21  Postprzez valdi80 » 22 maja 2013, o 09:24

bąku napisał(a):
3M nie maskuje rys, bo nie zawiera wypełniaczy

Oj z tym się nie zgodzę ;) Nie zależnie czy robimy zielonym korkiem, czy niebieskim wiadomo, że najlepiej przetrzeć korygowane miejsce ipą, po to żeby widzieć rzeczywisty stan korekty.

Nie będę się spierał ;) Ja rysy atakuję białym korkiem, ta pasta sama zostawia po sobie rysy, które trzeba korygować następnymi gradacjami, ale nie zauważyłem nigdy efektu maskowania po niej- lakier jest wręcz mleczny.
www.youngtimerhouse.pl
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#22  Postprzez Kermit » 22 maja 2013, o 09:40

Dla prawidłowej inspekcji, zawsze należy przemyć lakier IPA. Wtedy będziemy mieli pewność czy napewno lakier wygląda tak jak wygląda :)
Kermit

Post numer:#23  Postprzez EvilDevil » 22 maja 2013, o 22:28

CZyli panowie farecla to zuooo ? :) mam pytanie na jak długo metoda 3m jest trwała oraz jak długo mój lakier po woskowaniu będzie taki łądny,piękny i cudowny? Użyłem wosku który mi poleciliście powiem tak efekt jest mega ! Lakier naprawdę zyskał na plus .
EvilDevil

Post numer:#24  Postprzez mamut103 » 22 maja 2013, o 23:34

Jeżeli lakier wypolerujesz - i zrobisz to dobrze, a następnie zabezpieczysz woskiem to efekt będzie się utrzymywał bardzo długo, dopóki lakier będzie miał na sobie wosk i będzie wystarczająco odżywiony nic nie ma prawa się dziać. Którego wosku użyłeś?
mamut103

Post numer:#25  Postprzez EvilDevil » 23 maja 2013, o 10:55

Użyłem takiego wosku http://showcarshine.pl/11-collinite-476 ... fibra.html . Uff cieszę się że efekt się utrzyma choć na jakiś czas ; >
EvilDevil

Post numer:#26  Postprzez Pietrek » 23 maja 2013, o 11:41

Jeśli położyłeś wosk na nie przygotowaną powierzchnię, to spłynie po pierwszym myciu...
Jeśli zrobiłeś korektę lakieru i dopiero wtedy nawoskowałeś samochód, to efekt utrzyma się tak długo, jak długo będziesz dbał.

Teraz zapoznaj się jak i czym prawidłowo umyć samochód...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#27  Postprzez mamut103 » 23 maja 2013, o 17:46

Dokładnie, podpowiem że nie możesz myć auta mocną chemią- kup sobie szampon o ph neutralnym.
Co do wosku dobry wybór :) Z dużej ciekawości ile Ci go zeszło po pierwszym nawoskowaniu e30-stki? :) Jak przygotowałeś powierzchnię?
mamut103

Post numer:#28  Postprzez bąku » 23 maja 2013, o 20:48

Jeżeli auto przeszło korektę, zabezpieczenie zostało położone na odpowiednio przygotowaną powierzchnię dla danego wosku, to teraz trzeba odpowiednio pielęgnować i efekt będzie się utrzymywał przez cały czas :cool2:
bąku

Post numer:#29  Postprzez EvilDevil » 23 maja 2013, o 22:58

No to mnie pocieszyliście ... Auto zostało tylko umyte szamponem , jakiej firmy to nie pamiętam . Efekt , bez porównania . No ale skoro spłynie przy pierwszym myciu to czas i kasa wywalona w błoto ...
EvilDevil

Post numer:#30  Postprzez Pietrek » 23 maja 2013, o 23:26

nie koniecznie...

zmyć wosk
zmyć smołę z dołów drzwi i robaki z maski
wyglinkować całą karoserię z resztek smoły, owadów, żywic z drzew itp

wypolerować lakier zgodnie ze sztuką
zmyć resztki pas IPA
nałożyć wosk
odstawić aż się wypoci
spolerować
nałożyć quick detailer