[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

filtr oleju w M10 - pomocy

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

filtr oleju w M10 - pomocy

Post numer:#1  Postprzez browarek » 7 maja 2007, o 17:51

Witam
Chcę wymienić filtr oleju w swoim E30 z silnikiem 1.8 m10b18, 88 rok, w ASO dali mi sam wkład i teraz pytanie:
czy koleś się walnął i dał mi zły czy może da radę wymienić sam wkład :?:
Nigdy nie wymieniałem samego wkładu dlatego jestem zaskoczony, poprzednio kupowałem wkręcany zamiennik w metalowej obudowie.
A tak to wygląda w RealOEM
Co Wy na to?
Przy okazji pytanie, w książce Sam Naprawiam zalecają wymianę oleju co 20 000 km lub raz na dwa lata, co Wy na to? Ja chcę wymienić teraz, czyli po około 10 000, to może mu chyba tylko pomóc no nie? :P
browarek

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 7 maja 2007, o 19:08

jedż i wymień ten wkład na normalny metalowy taki jak do tej pory wymieniałes, w M10 był metalowy wkrecany a nie wymienny wkład
wymieniaj olej co 10.000 lepiej częściej niz żadziej, tak nawet pokazuja lampki kontrolne w liczniku( na dole licznika zielone, żółte i czerwone diody ) zielone to chyba gasną co 2.000 a jest ich pięć ( chyba, nie pamietam) potem żółta i czerwona
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Arczi » 7 maja 2007, o 19:35

koleś z ASO dał w wkład do silnika m40 ..

jack ci napisał a ja powtorze m10 ma zwykły czarny metalowy filt oleju montowany ( przykrecany ) z boku silnika bezposrednio do bloku ..

i potrzebujesz takie filtra jakie ci wskazał realoem ..
Arczi

Post numer:#4  Postprzez misHa » 7 maja 2007, o 22:11

Na 100% zły filtr dostałeś.
Przy okazji mam pytanie:
Po przejechaniu jakiś 5-6tys. km została mi jedna zielona lamka.
Czy to mój błąd był przy kasowaniu, czy tak ma być ?!
misHa

Post numer:#5  Postprzez browarek » 7 maja 2007, o 22:59

po pierwsze: dzięki wielkie za odpowiedzi.
po drugie: już w sumie wszystko wiem bo dzwoniłem do ASO i się dowiedziałem, że:
po trzecie: niby do tego silnika były dwie wersje filtra oleju i ja oczywiście potrzebuję tej drugiej, wkręcanej, ale ta z wymianą samego wkładu też ponoć w M10 występowała, tak mówił Pan z ASO - zobaczcie
oczywiście wymienią mi bez problemu.
Pozdrawiam
browarek

Post numer:#6  Postprzez Arczi » 8 maja 2007, o 11:37

nigdy nie widziałem m10 w wwersji z wkładką filtra oleju ... ale ASO ma racje .. prawie zawsze :mrgreen:
Arczi

Post numer:#7  Postprzez Globi » 9 maja 2007, o 11:46

ja niedawno wymieniałem filtry i olej zamontowałem akurat filtr filtrona oznaczenie to OP556 i ten jest dobry w 100% wcześniej miałem taki sam tylko mniejszy i lipa straszna bo kontrolka oleju paliła sie z 5s po odpalaniu samochodu i ten jest filtr metalowy wkłady były w M40. Pozdrawiam
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Mechanika & Części