Piszę do kolegi z epoki brazu. Pragnę uchronić innych przed jego wiedzą.
Wujek, przepraszam że przeszło Ci przez myś,l że to było do Ciebie. PRZEPRASZAM!!!
Jeśli most puszcza, nie trzyma - nie uratuje go juz nic.
Za opatrujemy sie w zestaw naprawczy mechanizmu szpery. Do jego zamowienia musimy znać nr mechanizmu szpery.
Uploaded with
ImageShack.us
Zdjęcie przedstwia zestaw napraczy szpery mała głowa wedgług BMW mechanizm 168mm.
W zestawie:
- okładzina cierna wewnętrzna,
- okładzina zewnetrzna cierna,
- sprężyna tależowa.
Te elementy są identyczne z orgiałami wykonane ze stali, płytki cierne pokryte są spiekiem molibdenowym.
Z odpowiednim doświadczeniem i wiedzą po innych czynnościach otrzymujemy 25%.
osobiście uważam że dobra 25% w zupełności wystarcza na co dzień jak i na początek sportów motorowych. Trzeba pamiętać że mamy do wyboru 3 rodzaje mechanizmów 168, 188 i 210 które mają 25% spięcia ale sa to zupełnie inne wartości. Doboru mostu dokonujemy ustaleniu następujących danych:
- waga auta gotowego do jazdy,
- szerokość opon, styp ogumienia(slick opona drogowa)
- moc silnika.
- możliwości techniczne zamontowania danego mechanizmu w typoszeregu auta(e21, e30 e34 e36.....)
Jeśli mamy potrzebę zainstalowania szpery o większym stopniu spięcia i tu mamy 3 możliwości 45%, 75% oraz 95%. Dwie pierwsze to mechanizmy 4płytkowe a ostania to mechanizm 6płytkowy. Pamiętajmy że S45% przygotowana na spięcie stałe jest już sztywa na wodzie, piachu, śniegu oraz lodzie. Poniżej zdjęcie zestawu 4płytek na 45%.
Uploaded with
ImageShack.us
Jak widać płytki cierne mają kanały smarujące. Według mnie to ważne.
Szpera 95% ma służyć na tor dla aut o mocy powyżej 300kM na ogumieniu typu slick do jazdy głównie na w prost. Łatwiej i taniej było by most zaspawać ale tego przepisy zabraniają więc zostawiono to 5% żeby koła mogły poruszać się z rożnymi prędkościami obrotowymi.
Ja osobiście preferuje montaż szper w 4 płytka dzialających na zasadzie 25%/45% czyli spięcie 25% do 45%w zależności od mocy na koła oraz przyczepności opony do nawieszchni. Mechaniz tego typu pozwoli jeździć w zime a na suchym asfalcie mamy w pełni wykorzystane 45%szperki. I taki mechanizm proponuję tym którzy mają auto na codzień i potrafią wykorzystać szperę do sportu.
Jeśli uważasz, uważacie że mam blade pojęcie o szperach to jestem wdzięczny. Polecam się i moje usługi.
[ Dodano: 15-07-2012, 10:57 ]Mam dziś przykład wraz z zdjęciami jak wygląda szpera w agonalnym stanie.
Most dostałem od chłopaka który auto odebrał po swap-ie w znanej firmie.
Twierdzi że przejechał około mniej niż 500km od odbioru BMW. Od razu słyszał że most poważnie szumi. Okazało się że szpera nie trzyma a ponoć miało być 40%.
Do rzeczy:
Z mostu spuściłem niebieski olej(w życiu takiego nie widziałem), bardziej był to olej typu ATF(jak we wspomaganiu) niż przekładniowy.
Na deklu i czujniku widać opiłki oraz czarny szlam na dole dekla.
Wewnątrz mostu widać opiłki o raz szlam z mielonego metalu.
Po rozebraniu mechanizmu szpery zobaczyłem obraz zniszczonej szpery.
Szczególnie zastanowiło mnie to że ktoś już tam grzebał. Wymieniono płytki na takie które nie maja kanałów smarujących.
Poza tym nie znalazłem żadnego elementu który miał spiąć szperę na 40%.
Poniżej przykład zaciśnięcia szpery na 40%, czyli robienie ludzi w konia za kilka stów według mnie taki zabieg pogorsza jedynie sprawę a efekt jeśli jest to krótkotrwały.
Myślę że macie trochę do przemyślenia.
[ Dodano: 15-08-2012, 21:03 ]Dziś przesyłam kolejny post w tym temacie.
Dostałem most od kolegi który jakiś czas temu zakupił dyfer S3,25 ze szperą z dołożynymi płytkami. Jako że auto miało włożony silnik s50b32 więc na dyfer nie żałowa.
Po jakimś czasie dyfer przestał trzymać, a że kiedyś regenerowałem dla niego szperę do e21 przesłał mi dyfer do przeglądu.
Otworzyłem mechanizm i znalazłem 2 dodatkowe płytki(zdjęcie poniżej). Te dwie szare płytki wycięte blaszki, zajebiste wykonanie poza nawiasem.
Uploaded with
ImageShack.us
Na pozostałych częściach widać skutki tego działania.