[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Regeneracja Szpery

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez Pietrek » 7 lip 2012, o 03:33

Ok, kończymy debatę na temat wyższości płytek z brązu czy nawet granitu, nad ori płytkami.
Kończymy wywody na temat ilości płytek w dyfrach i co sie stanie jak zamiast oleju wsypiemy trociny.

Albo piszemy konkrety na temat regeneracji (to co dostępne jest dla każdego czyli na ori gratach) poparte własnym doświadczeniem, albo sypią się ostrzeżenia.

Temat płytek ze stopów brązu uważam za zakończony, jak ktoś będzie chciał wiedzieć więcej niech pisze prywatną wiadomość do użytkownika który jej używa.

Szanujmy się, Peace and Love !

Pozdro !
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez Wujek » 7 lip 2012, o 06:15

wojtasm5 napisał(a):Kończ waści i oszczędź nam tej wiedzy. Naopowiadał Ci ktoś bzdur i powielasz coś bez podparcia technicznego. Miałem nic nie pisac w tym temacie ale trzeba zamknąć tą debatę.

Do mnie to piszesz ?
Wujek
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: S50B32
Kolejne BMW: e39
Nadwozie: Sedan
Silnik: S62B50

Post numer:#33  Postprzez wojtasm5 » 7 lip 2012, o 06:59

Piszę do kolegi z epoki brazu. Pragnę uchronić innych przed jego wiedzą.
Wujek, przepraszam że przeszło Ci przez myś,l że to było do Ciebie. PRZEPRASZAM!!!

Jeśli most puszcza, nie trzyma - nie uratuje go juz nic.
Za opatrujemy sie w zestaw naprawczy mechanizmu szpery. Do jego zamowienia musimy znać nr mechanizmu szpery.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zdjęcie przedstwia zestaw napraczy szpery mała głowa wedgług BMW mechanizm 168mm.
W zestawie:
- okładzina cierna wewnętrzna,
- okładzina zewnetrzna cierna,
- sprężyna tależowa.
Te elementy są identyczne z orgiałami wykonane ze stali, płytki cierne pokryte są spiekiem molibdenowym.
Z odpowiednim doświadczeniem i wiedzą po innych czynnościach otrzymujemy 25%.
osobiście uważam że dobra 25% w zupełności wystarcza na co dzień jak i na początek sportów motorowych. Trzeba pamiętać że mamy do wyboru 3 rodzaje mechanizmów 168, 188 i 210 które mają 25% spięcia ale sa to zupełnie inne wartości. Doboru mostu dokonujemy ustaleniu następujących danych:
- waga auta gotowego do jazdy,
- szerokość opon, styp ogumienia(slick opona drogowa)
- moc silnika.
- możliwości techniczne zamontowania danego mechanizmu w typoszeregu auta(e21, e30 e34 e36.....)
Jeśli mamy potrzebę zainstalowania szpery o większym stopniu spięcia i tu mamy 3 możliwości 45%, 75% oraz 95%. Dwie pierwsze to mechanizmy 4płytkowe a ostania to mechanizm 6płytkowy. Pamiętajmy że S45% przygotowana na spięcie stałe jest już sztywa na wodzie, piachu, śniegu oraz lodzie. Poniżej zdjęcie zestawu 4płytek na 45%.
Obrazek

Jak widać płytki cierne mają kanały smarujące. Według mnie to ważne.
Szpera 95% ma służyć na tor dla aut o mocy powyżej 300kM na ogumieniu typu slick do jazdy głównie na w prost. Łatwiej i taniej było by most zaspawać ale tego przepisy zabraniają więc zostawiono to 5% żeby koła mogły poruszać się z rożnymi prędkościami obrotowymi.
Ja osobiście preferuje montaż szper w 4 płytka dzialających na zasadzie 25%/45% czyli spięcie 25% do 45%w zależności od mocy na koła oraz przyczepności opony do nawieszchni. Mechaniz tego typu pozwoli jeździć w zime a na suchym asfalcie mamy w pełni wykorzystane 45%szperki. I taki mechanizm proponuję tym którzy mają auto na codzień i potrafią wykorzystać szperę do sportu.
Jeśli uważasz, uważacie że mam blade pojęcie o szperach to jestem wdzięczny. Polecam się i moje usługi.

[ Dodano: 15-07-2012, 10:57 ]
Mam dziś przykład wraz z zdjęciami jak wygląda szpera w agonalnym stanie.
Most dostałem od chłopaka który auto odebrał po swap-ie w znanej firmie.
Twierdzi że przejechał około mniej niż 500km od odbioru BMW. Od razu słyszał że most poważnie szumi. Okazało się że szpera nie trzyma a ponoć miało być 40%.
Do rzeczy:
Z mostu spuściłem niebieski olej(w życiu takiego nie widziałem), bardziej był to olej typu ATF(jak we wspomaganiu) niż przekładniowy.
Na deklu i czujniku widać opiłki oraz czarny szlam na dole dekla.
Obrazek
Obrazek
Wewnątrz mostu widać opiłki o raz szlam z mielonego metalu.
Obrazek
Po rozebraniu mechanizmu szpery zobaczyłem obraz zniszczonej szpery.
Szczególnie zastanowiło mnie to że ktoś już tam grzebał. Wymieniono płytki na takie które nie maja kanałów smarujących.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poza tym nie znalazłem żadnego elementu który miał spiąć szperę na 40%.
Poniżej przykład zaciśnięcia szpery na 40%, czyli robienie ludzi w konia za kilka stów według mnie taki zabieg pogorsza jedynie sprawę a efekt jeśli jest to krótkotrwały.
Obrazek
Myślę że macie trochę do przemyślenia.

[ Dodano: 15-08-2012, 21:03 ]
Dziś przesyłam kolejny post w tym temacie.
Dostałem most od kolegi który jakiś czas temu zakupił dyfer S3,25 ze szperą z dołożynymi płytkami. Jako że auto miało włożony silnik s50b32 więc na dyfer nie żałowa.
Po jakimś czasie dyfer przestał trzymać, a że kiedyś regenerowałem dla niego szperę do e21 przesłał mi dyfer do przeglądu.
Otworzyłem mechanizm i znalazłem 2 dodatkowe płytki(zdjęcie poniżej). Te dwie szare płytki wycięte blaszki, zajebiste wykonanie poza nawiasem.
Obrazek

Na pozostałych częściach widać skutki tego działania.
Bo facet musi mieć wał a nie jakieś przeguby!!!
wojtasm5
Student

Moje BMW: M3EVO
Silnik: s50b32
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#34  Postprzez kuerone » 10 wrz 2012, o 19:21

A jak wygląda sprawa z łożyskami?
Czy w dyferencjale ze szperą i bez są one takie same?
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Silnik: M20B28

Post numer:#35  Postprzez wojtasm5 » 11 wrz 2012, o 22:49

Zgadza się, łożyska są takie same.
wojtasm5
Student

Post numer:#36  Postprzez kuerone » 31 lip 2013, o 17:31

Panowie okej, ktoś wcześniej napisał że potrzeba doświadczenia i umiejętności do regeneracji szpery, która w zasadzie opiera się na wymianie płytek ciernych, tak? Co w takim razie jest trudnego w wymianie tych płytek?
Rozkręcamy cały mechanizm, wyjmujemy wszystko po kolei, stare płytki zastępujemy nowymi i składamy wszystko z powrotem pamiętając o właściwej kolejności.

Coś mi uciekło?
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Silnik: M20B28

Post numer:#37  Postprzez alonz » 31 lip 2013, o 22:44

z tego co kojarze to te plytki musza byc wzajemnie przez coś ściskane tak samo jak docisk przyciska sprzęgło do koła zamachowego. W dyfrze jest bardzo malo miejsca na takie fanaberie wiec przypuszczam ze jest to wynalazek ktory naprawde ciezko jest rozebrac, bo gdyby było inaczej to kazden jeden by sobie taka szpere sam zregenerowal, zamiast kupować zwykły dyfer i spawać
alonz

Post numer:#38  Postprzez Razor » 1 paź 2013, o 20:23

Siema Panowie! Mam kilka zastrzeżeń co do swojej szpery... Szpera kupiona z drugiej ręki na początku lipca od forumowicza TransAm który zapewniał mnie, że szpera jest NOWA (po regeneracji) a on sam zrobił na niej nie wiele kilometrów. Wizualnie faktycznie ideał. Cholernie się cieszyłem, że to naprawdę konkretny towar. Przełożenie 3.64 spięcie 40% czy tam nawet 45%. Dotychczas zrobiłem na niej ok. 500 km czyli trasa do Zdworza i parę rundek na miejscu. Wszystko naprawdę na spokojnie. Nie zrywałem jej ze sprzęgła raczej pokonywałem zakręty z noga w podłodze co skutkowało lekkimi poślizgami. Cieszyło mnie to niezmiernie bo mówię sobie działa. Dzisiaj postanowiłem się trochę powygłupiać i zarazem dobrze sprawdzić. Bokiem idzie jak szalona, startuje ładnie na dwa koła, stawia się i tak dalej. Później naszło mnie na małe bączki... i tu kurde zaczęła mnie martwić. 1..but a ona mieli na jedno koło :( 2.. strzał kręci się jak głupia. Potem jeszcze parę razy próbowałem się pokręcić czy wystartować bokiem z krzyżówki i niestety idzie na jedno koło.. taki totolotek jak tam jej się podoba. Czy to oznacza, że ta szpera to lipa? Wkurwiony jestem dość mocno bo bardzo o nią dbam, wydałem na to trochę kasy a ona po pierwszej poważniejszej próbie nie chodzi tak jak bym chciał..
Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto się na tym zna? U mnie w aucie musi wszystko chodzić na 100% i jak coś jest nie tak to mnie cholernie męczy... :/
Razor
Uczeń

Moje BMW: 318i
Silnik: M54B30

Post numer:#39  Postprzez wojtasm5 » 1 paź 2013, o 21:17

Moi zdaniem skoro masz takie odczucia dyfer trzeba rozebrać i zweryfikować jego stan.
Pseudo zacieśnianie i regeneracja polegająca na zwiększeniu spięcia wstępnego nie nic nie daje. Taki dyfer na stole mierząc kluczem dyno pokazuje imponujące wartości lecz po założeniu na auto, szpera przepuszcza jak wcześniej, po za tym jeśli działa to szybko powoduje jeszcze szybszą degradację płytek.
wojtasm5
Student

Post numer:#40  Postprzez Razor » 1 paź 2013, o 23:40

wojtasm5, Sprawa ma się tak, że forumowicz TransAm zamawiał na allegro u gościa o nicku michal_bmw. Zamawiana była 25% a ze względu na opóźnienia w dostawie szpery miał ją w ramach rekompensaty zacieśnić do 40 %. TransAm po kontakcie z ww. allegrowiczem przekazał mi takie info "Z tego co mi ten gość tłumaczył to zacieśnił dociskając sprężynę" Czyli wychodzi na to co mówiłeś, tak? Pseudo zacieśnienie?
Razor
Uczeń

Post numer:#41  Postprzez wojtasm5 » 2 paź 2013, o 08:51

Moim zdaniem dociśniecie sprężyny przez dołożenie blaszki lub zmianę grubości podkładki dystansowej nie zmienia właściwości szpery tylko zwiększa spięcie wstępne.
Jak płytki są zużyte to faktycznie klucz pokarze dużą wartość, ale dla jazdy nic to nie da.
Trzeba być świadomy że co innego spięcie wstępne a co innego 25% blokady. Bez problemu mogę zrobić szperę S45 gdzie wcale nie ma spięcia wstępnego a trakcie jazdy będzie trzymać jak zaspawana.
Podciągnięcie linki sprzęgła np golf faktycznie pomaga ale przecież sprzęgła nie naprawialiśmy więc jesteśmy świadomi że to doraźna pomoc.
Uważam że mam potężne doświadczenie w tej kwestii. Dobrze robione 45% szybko się nie zużyje i moi klienci prędzej urywają zęby na przełożeniach, półosie lub przeguby niż zajeżdżą tą szpere.
wojtasm5
Student

Post numer:#42  Postprzez Dudi81 » 2 paź 2013, o 09:44

Zgodzę się z tym co Wojtas napisał mam szpere po jego regeneracji i spina zajebiście nie ważne jaka opona założona czy zwykle 225 czy slick nigdy mi się nie zdarzyło by szpera rozpięła a uwierzcie ze nie miała lekko.
Dudi81
Rekrut

Moje BMW: 325i
Silnik: M50B25

Post numer:#43  Postprzez Razor » 2 paź 2013, o 17:42

Ok, rozumiem. Dzięki wojtasm5, za fachowe wyjaśnienie :cool2: Na chwilę obecną TransAm nawiązał kontakt z osobą która regenerowała tą szperę i zdeklarowała się rozwiązać problem. Mam nadzieję, że się dogadamy i problem zostanie rozwiązany. Jeszcze raz chciałem podziękować forumowiczowi TransAm za zaangażowanie w sprawę. :cool2:
Razor
Uczeń

Post numer:#44  Postprzez stefan543 » 2 paź 2013, o 21:18

Czytam posty dotyczące szpery i jej zaciesniania. Mam szperę od Michała ze strykowa. Fabrycznie 25%, zmienił mi przełożenie i zacieśnił na 45%. Most wyje, ma spory luz i po przebiegu kilku tysięcy (auto do sportu głównie) wymieniałem w poniedziałek olej to zleciał czarny. Wcześniej przy 2 okazjach był zlewany to miał kolor miodu. Jakie masz doświadczenia, uwagi, opinie?
stefan543

Post numer:#45  Postprzez wojtasm5 » 3 paź 2013, o 19:23

Odkręć czujnik prędkościomierza. Zobacz czy i co na nim jest, jeśli są duże opiłki metalu to sypie się albo przełożenie albo łożyska. Jeśli jest szlam, taka papka kolor szary to mieli się szpera.
Ale kolor oleju wskazuje na to że zaciera się szpera, kolor jest z spieku molibdenu który nie ma właściwości magnetycznych i nie osadza się sam na czujniku prędkościomierza.
Ale generalnie jak dyfer wyje, to nawet woda święcona nie pomoże.
wojtasm5
Student

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części