[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wygłuszenie komory silnika

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Wygłuszenie komory silnika

Post numer:#1  Postprzez dar00 » 8 paź 2013, o 21:35

Siemanko,
Czym najskuteczniej będzie wyciszyć komorę silnika?
Chodzi o wygłuszenie maski - czy postawić na oryginalne (3elementy), wyciszenie z diesla na całą maskę czy z allegro maty10mm z folią alu?
dar00

Post numer:#2  Postprzez nibiru » 8 paź 2013, o 21:52

Fabrycznie miałem gąbkę 3 elementową, teraz mam pełne wygłuszenie z diesla, w środku akustyka się nic nie zmieniła, jedynie z zewnątrz jest minimalnie ciszej. Jedyne co zauważyłem to to że silnik szybciej się nagrzewa, a ciepłe powietrze pojawia się w środku po paru chwilach (odczuwalnie inaczej było przy poszarpanej przez czas piance).
Brak polskich znakow zawdzieczam azjatyckiemu tabletowi.
nibiru
Uczeń

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kuerone » 8 paź 2013, o 22:29

Możesz też przykleić te 3 elementy, nie koniecznie ory, a na to dać wygłuszenie z diesla.
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Silnik: M20B28

Post numer:#4  Postprzez dar00 » 11 paź 2013, o 20:33

mata wyciszająca z alu już zamówiona na allegro a w międzyczasie znalazłem w garażu matę wyciszającą do środka(piankowa, 10mm). Starczyło na przednie drzwi i powiem, że różnica jest zdecydowanie odczuwalna. Wygłuszenie jest bardzo lekkie i fajnie tłumi
dar00

Post numer:#5  Postprzez zelek.um » 14 paź 2013, o 17:09

ja miałem poszarpana piankę i kupiłem po jakimś czasie to wygłuszenie od diesla na allegro.
Silnik m10
Powiem że było słychać różnicę. Na zewnątrz mocna różnica w środku delikatna ale na plus. Ta osłona pełna to nie tylko pic dla wyglądu. Ciekawi mnie jaki byłby efekt gdyby ta pianka była dobra pod tą dużą osłoną.
zelek.um

Re: Wygłuszenie komory silnika

Post numer:#6  Postprzez kuerone » 12 wrz 2014, o 19:54

Panowie, a próbował ktoś odświeżać to wygłuszenie od ety i diesla? Pomijam jakieś porządne mycie na początek, ale co potem... Nie sądzę aby kolor trzymał się jakoś rewelacyjnie. Może jakieś malowanie sprayem na wysokie temperatury? Z ciekawostek dodam, że mam oba wygłuszenia i chciałbym najpierw przykleić gąbkę, a następnie założyć tę czarną matę.
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Silnik: M20B28

Post numer:#7  Postprzez zabafilip » 12 wrz 2014, o 20:37

Ja to spryskałem środkiem do mycia silników. Lekko wyszorowałem i potem te kłaczki wystające przeleciałem opalarką.
Nówka sztuka :D
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez jacek » 13 wrz 2014, o 09:25

ja po umyciu użyłem czernidła do plastików. Nalałem w pojemnik i pędzlem całą przeleciałem
jacek

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo