[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Akryl czy Baza?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez Rds » 31 paź 2012, o 17:08

ACHMED E30 napisał(a):Wiem, że dużo nie pisze na forum, ale mam spore doświadczenie związane z lakiernictwem i jestem zdania, że po akryl także trzeba bardzo dobrze przygotować powierzchnie, tylko na bazie od razu po położeniu klaru widać rysu i niedociągnięcia, a akryl z racji na jego zwiększona gęstość w stosunku do bazy 'siada' dopiero po dłuższym czasie w rysy na podkładzie i warto się przyjrzeć takiej powierzchni po lakierowaniu akrylem na przykład po roku ;) Ja osobiście polecam lakierowanie baza+klar z racji na znacznie lepszy efekt.
pozdro

Na siadanie lakieru ma wpływ wiele czynników chodźby za krótki czas odparowywania między warstwami.

Bazą nie przepylasz, tylko kładziesz równe warstwy inaczej później będziesz miał "mapy".

mattim napisał(a):A ja uważam że zadbany lakier akrylowy tak jak wychodziło to w serii bedzie świetnie wyglądał na niezbyt młodym autku jakim jest e30.

Autorowi chyba bardziej chodziło o to jak to bedzie wyglądać włśnie na kanciku, bo lakier w stylu show-car błyszczący po gałach raczej

średnio bedzie wyglądał na klasycznym aucie.

Dokładnie o to chodziło. E30 wychodziła w akrylu, boję się jak będzie wyglądać w metalicu czy nie będzie zbyt "odpicowany" do reszty.
Rds

Post numer:#17  Postprzez kamil.k » 31 paź 2012, o 20:25

Rds napisał(a):
Na siadanie lakieru ma wpływ wiele czynników chodźby za krótki czas odparowywania między warstwami.

Bazą nie przepylasz, tylko kładziesz równe warstwy inaczej później będziesz miał "mapy".

u nas na takie coś mówi się "jeziorka" :D
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#18  Postprzez Pietrek » 31 paź 2012, o 21:21

Rds napisał(a):E30 wychodziła w akrylu, boję się jak będzie wyglądać w metalicu czy nie będzie zbyt "odpicowany" do reszty.

w e30 było więcej metalicznych kolorów niż akryli...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#19  Postprzez Rds » 31 paź 2012, o 22:36

kamil.k napisał(a):
Rds napisał(a):

u nas na takie coś mówi się "jeziorka" :D

Najgorsze jest to że mapy czy jeziorka wychodzą dopiero po czasie, i świeżo po pomalowaniu tego nie widać.

Zaletą akrylu jest to że jak ci nie wyjdzie równo to "zetniesz" podczas polerki, w metalicu ścinasz tylko wierzchnią warstwą bezbarwnego. Dlatego jak źle położysz akryl to uratujesz, jak źle baze to już d... bo zakryłeś klarem.
Rds

Post numer:#20  Postprzez valdi80 » 31 paź 2012, o 22:47

Ludzie, e30 w akrylu miała kolory niemetaliczne- zgoda. Ale jak zrobisz sobie baza+klar alpinwajs, to też nie będzie to metalik. Kolory niemetalizowane w np. e36 poliftowych (np. brillantrot) były nakładane metodą baza + klar, a nie ma tam dodatku metalika. Jak dobrze dobierzesz kolor, to na np. akrylowej e30 drzwi pomalowane bazą z klarem nie będą się niczym różnić w wyglądzie.
Wozu braucht man einen Stern, einen Blitz oder 4 Ringe...?! Zum Leben braucht man nur 2 Nieren
www.youngtimerhouse.pl
https://www.facebook.com/youngtimerhouse
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#21  Postprzez cedro23 » 1 lis 2012, o 00:44

moja E30 baza+ klar, co do metaliku to w lakierni powiedzieli mi że na białym tego nie będzie widać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
cedro23
Stażysta

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25

Post numer:#22  Postprzez Rds » 1 lis 2012, o 10:01

Oooo i to jest konkretna odpowiedzieć z przykładem w tym temacie.
Takie coś to rozumiem ;)

Mógłbyś powiedzieć skąd brałeś baze i po ile. Napisz odrazu jaka siła krycia była. Baza a baza to rożnica, jak jest ch... to czasem trzeba położyć nawet 4 warstwy.
Rds

Post numer:#23  Postprzez cedro23 » 1 lis 2012, o 20:31

ciężko jest mi coś wiecej powiedzieć bo ja osobiście tego nie robiłem tylko mój lakiernik, co do ceny to za lakier i bazę zapłaciłem 800zł, co do firmy to chyba jest to z Novol'a ale pewny nie jestem
cedro23
Stażysta

Post numer:#24  Postprzez bawarka320i » 2 lis 2012, o 00:18

no i moim zdaniem vmasher'a e30 sie umywa do Twojej.. Szacunek :)
bawarka320i

Post numer:#25  Postprzez cedro23 » 2 lis 2012, o 12:52

bawarka320i, dzięki kolego :cool2:
cedro23
Stażysta

Post numer:#26  Postprzez groocha » 2 lis 2012, o 21:47

jako że pracuje w tym zawodzie to powiem tak, jesli masz zamiar lakierować niektóre elementy dla poprawienia wyglądu w alpinweiss to użyj akrylu, a jeśli dajesz nowy kolor to baza + klar, i nie ma tu znaczenia że baza to tylko metalik, np. hellrot wychodził tylko w akrylu i możesz zrobić go takze w bazie :D

troszkę trzeba w tym posiedzieć aby wiedzieć o co chodzi

prościej i bez skaz można polakierować w akrylu gdyż nie będzie na nim cieni, jak robiłby to ktoś w domowych warunkach to mniejsze prawdopodobieństwo o lipny efekt, do bazy powierzchnia musi być idealna, ja daję jeszcze na to podkład mokro na mokro aby uniknąć cieni i przejśc z podkładu na stary lakier
E30 325i coupe
E30 325e sedan
E34 528i sedan
groocha
Uczeń

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325e
Silnik: M20B27

Post numer:#27  Postprzez Rds » 18 paź 2013, o 18:02

Panowie powracam do tematu gdyż auto zostało rozebrane i oddane do zakładu blacharskiego. Następnie będzie etap malowania. Zdecydowałem się na baze i klar.
Mam tylko kilka pytań odnośnie malowania:
Wariant 1.
Wszystko na biało.
Wariant 2.
Całość biała, listwy na drzwiach i zderzaku czarne, tak samo jak rączki od drzwi czarne.
Wariant 3.
Całość biała, listwy na drzwiach i zderzaku oraz rączki od drzwi folia carbon 3m.

Do całości ma być chromowany nerka i czarne lampy depo (oczywiście bez "engel szajs" i ksenonami hehe ;) )

Nie wiem na co się zdecydować, wydaje mi się że połączenie koloru białego, karbonu i nierdzewki na wylocie 2x63mm powinno dać efekt przyjemny dla oka.

Dodam że będą montowane dokładki, niestety z żywicy w postaci przód i tył MT2. Oglądałem w internecie i nie są aż tak tandetne.
Rds

Post numer:#28  Postprzez Makaveli » 18 paź 2013, o 18:10

żadne carbony rób po ludzku czyli jak z fabryki :cool2:
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Silnik: M20b25
Silnik: MxxBxx

Post numer:#29  Postprzez maaaad » 18 paź 2013, o 19:59

Słuchaj Wodzireja, carbon na listwach będzie pasować, jak świni siodło. Opcja wszystko na biało hmm... Można pomyśleć, nie wygląda to jakoś strasznie kiepsko - tu przykład akurat "wszystko na srebrno":
Obrazek
Tragedii moim zdaniem nie ma :)
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Silnik: M52B28

Post numer:#30  Postprzez buncol520 » 18 paź 2013, o 20:08

Rds, moim zdaniem tylko wariant 1,zreszta jest przyklad cedro23, i jak dla mnie mega kozak :cool2:
buncol520

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo