[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pytanie o Blos w nowej instalacji.

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#16  Postprzez ZTJ » 19 lut 2008, o 16:14

tigre0070 napisał(a):Ubott tak ma u siebie i nie słyszałem żeby się żalił

Swoją opinię wyraziłem na podstawie między innymi tego wątku z bmw-klub.pl. Poza tym na naszym forum też już raz był taki wątek i przeważały głosy, że jednak przed przepływką lepiej. Sam tak mam i chodzi to idealnie. Nie próbowałem w ogóle drugiej opcji, ale wątpie, żeby mogło być lepiej. Niezaprzeczalną zaletą blosa za przepływomierzem jest to, że w dolocie jest mniej gazu i podczas jakiegoś strzału jest mniejsze ryzyko uszkodzenia czegoś. No ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że wzrośnie spalanie.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2008, o 16:22

ZTJ, rozumiem , po prostu podałem przykład że za przepływką też można zamontować :ber: :ber:
tigre0070

Post numer:#18  Postprzez ZTJ » 19 lut 2008, o 16:39

Spox :ber: :cool2:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez Maniek » 19 lut 2008, o 21:39

czyli najbardziej optymalnym i ekonomicznym rozwiazaniem bedzie zamontowanie krokowego gazu i reszte i wstawienie mozliwie najwiekszego miksera.... mozna bynajmnie samemu sterowac dawke gazu komputerem i poprawne dzialanie bmemy na benzynie. ma moze ktos kompletnego bingo s?? jaka cena
lub czy ktos ma moze obudowe krokowego?? :mrgreen:
Maniek

Post numer:#20  Postprzez ZTJ » 19 lut 2008, o 22:28

Obudowy krokowca nie mam, ale moge ci sprzedać za browara mikser 33mm :). Będzie w sam raz do tego silnika.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez Maniek » 19 lut 2008, o 22:53

od w morde ja juz zamowilem... jak bede mial mniejszy przelot to zglosze sie do Ciebie....
jezeli ktos ma obudowe krokowca to bardzo bym prosil
Maniek

Post numer:#22  Postprzez ZTJ » 19 lut 2008, o 23:05

Nie zapomnij o klapie antywybuchowej za przepływomierzem. O, takiej.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2008, o 23:16

Maniek napisał(a):jezeli ktos ma obudowe krokowca to bardzo bym prosil
jak dam rade to caly krokowy załatwie
ZTJ napisał(a):Nie zapomnij o klapie antywybuchowej za przepływomierzem. O, takiej.
nio z taką to bedzie od razu w przepływkę waliło
tigre0070

Post numer:#24  Postprzez ZTJ » 19 lut 2008, o 23:21

tigre0070 napisał(a):nio z taką to bedzie od razu w przepływkę waliło

?? Chyba właśnie bez niej by waliło?!
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#25  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2008, o 23:33

ZTJ napisał(a):?? Chyba właśnie bez niej by waliło?!
bez niej waliło by w dolot...dlaczego po strzałach gazu psuje sie przepływka?

poza tym - wiem bo sam tak miałem
tigre0070

Post numer:#26  Postprzez ZTJ » 19 lut 2008, o 23:46

tigre0070 napisał(a):bez niej waliło by w dolot...dlaczego po strzałach gazu psuje sie przepływka?

poza tym - wiem bo sam tak miałem

Nic nie kumam z Twojej teorii :mrgreen:. Przecież z klapą też będzie walić w dolot podczas strzału, ale wybuch będzie się kończył na klapie, która zamykając się ochroni przepływkę przed siłą wybuchu, a jej gumowa opaska rozszerzając się wypuści ciśnienie powstałe przez wybuch do komory silnika. Bez klapy wszystko idzie pięknie w przepływkę przy okazji rozrywając np. gumę dolotu.

P.S. Ja sam aktualnie nie mam klapy, bo robiłaby mi za dużą zwężkę. Zresztą nie strzela mi na gazie w ogóle. Mimo to myślę nad usunięciem tej klapki i rozwierceniem tego na dużą średnicę, tak żeby przynajmniej ta gumowa opaska elastyczna mogła zadziałać podczas ewentualnego wystrzału, którego wolałbym nigdy nie mieć :wink:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#27  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2008, o 23:50

ZTJ napisał(a):Nic nie kumam z Twojej teorii :mrgreen: . Przecież z klapą też będzie walić w dolot podczas strzału, ale wybuch będzie się kończył na klapie, która zamykając się ochroni przepływkę przed siłą wybuchu, a jej gumowa opaska rozszerzając się wypuści ciśnienie powstałe przez wybuch do komory silnika. Bez klapy wszystko idzie pięknie w przepływkę przy okazji rozrywając np. gumę dolotu.
To nie teoria. U mnie po strzałach przepływka była w dwóch kawałkach ,a dolotu nawet nie ruszyło...

wymieniałem kable , świece ,filtry i byłem na regulacji u gazowników i dalej strzelało...

to była 2gen , w e30 mam 1gen i jest miodzio...
tigre0070

Post numer:#28  Postprzez ZTJ » 19 lut 2008, o 23:53

tigre0070 napisał(a):To nie teoria. U mnie po strzałach przepływka była w dwóch kawałkach ,a dolotu nawet nie ruszyło...

wymieniałem kable , świece ,filtry i byłem na regulacji u gazowników i dalej strzelało...

to była 2gen , w e30 mam 1gen i jest miodzio...

No nic nie rozumiem- miałeś klapę przed przepływomierzem?! Jeśli tak to podejrzewasz ją o powodowanie wybuchów czy o potęgowanie szkód wynikłych przez nie :shock: ?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#29  Postprzez tigre0070 » 20 lut 2008, o 07:22

ZTJ napisał(a):No nic nie rozumiem- miałeś klapę przed przepływomierzem?! Jeśli tak to podejrzewasz ją o powodowanie wybuchów czy o potęgowanie szkód wynikłych przez nie :shock: ?
była ZA przepływomierzem i cała siła wybuchu szła w przepływkę...nie mam już tego problemu bo w e30 nie strzela i nie dotykam w ogóle silnika póki co.

za pierwszym razem - jadę do pracy , wjeżdzam na główną ulicę , wrzucam już 3 i nagle JEB!! i auto zdycha (zdążyłem włączyć awaryjne i zjechać) - prawie sie popłakałem przez to - tak się bałem o te auto.

za ostatnim razem - wracam z pracy - rozgrzałem silnik na benzynie , włączam się do ruchu , wrzucam 2 iiii....JEB!! - myslę sobie pewnie tylko gumę mi odstrzeliło - zgasiłem silnik , podnosze maskę , i zabieram się do poprawiania ,patrzę a tu przepływka w 2 kawałkach (górną klapkę aż wyrwało z nitów) - myślę - no to dojechałem do domu :duh: no ale żeby nie zamulać - taśma w rękę i owinąłem dokładnie żeby tylko dojechać , podkręciłem linkę od gazu tak żeby obroty były dość wysokie (2000obr/min) i długa do domu.

Dlatego bezapelacyjnie jestem za blosem i za 1 gen lub sekswncją
tigre0070

Post numer:#30  Postprzez ZTJ » 20 lut 2008, o 07:38

No ale nie mam pojęcia dlaczego ta klapa u Ciebie nie zadziałała. Przecież to proste jak budowa cepa i musi działać. Jeśli nawet nie zadziałała w Twoim przypadku, to i tak nie rozumiem twierdzenia o powodowaniu przez nią jakiś szkód, chociaż do końca nie kumam co te historie o strzałach mają wspólnego z tą klapą antywybuchową :roll: .

tigre0070 napisał(a):Dlatego bezapelacyjnie jestem za blosem i za 1 gen lub sekswncją

Nie wymieniłeś tylko II gen. Czyżbyś uważał, że dobrze wyregulowana II gen. będzie gorsza od (również dobrze wyregulowanej, choć tutaj pole do regulacji jest znacznie mniejsze) I gen. :wink:?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LPG