[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

economizer - dwa stany, albo zero albo full

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

economizer - dwa stany, albo zero albo full

Post numer:#1  Postprzez zett93 » 19 gru 2013, o 17:28

Cześć!
Mam problem, mianowicie mój economizer pokazuje albo max spalanie, gdy tylko poczuje, że dotykam gazu, albo nic, gdy puszczę całkiem gaz jadąc, pytanie, gdzie szukać przyczyny tego?
zett93

Post numer:#2  Postprzez Pietrek » 19 gru 2013, o 18:13

Padnięte zegary, lub jesli auto po swapie, to nie podłączony.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 19 gru 2013, o 20:18

podłączam się, bo mam to samo. wystarczy wymienić obrotomierz z ekonomizerem, czy trzeba całe zegary? a może sam ekonomizer?
1 1

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 19 gru 2013, o 22:28

CR04 napisał(a):czy trzeba całe zegary? a może sam ekonomizer?

Najlepiej całe. Jeśli padły zegary, to wina leży po stronie płytki drukowanej, podmiana ekonomizera nic nie da.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan

Post numer:#5  Postprzez Krzysiek93 » 20 gru 2013, o 14:26

Ja tak miałem jak kupiłem auto. Samochód był po swapie z 1.8 na 2.0 ale jak wymieniłem przepływke to już działa normalnie
Krzysiek93

Post numer:#6  Postprzez zett93 » 20 gru 2013, o 14:59

ok po swietach kupie zegary i zdam relację, mam jeszcze zegary z 2.0 ale nie wiem, czy ten odczyt coś mi pokaże, bo słyszałem, że są inne. co powiecie na ten temat?
zett93

Post numer:#7  Postprzez Guteq98 » 20 gru 2013, o 15:29

zett93 napisał(a):ok po swietach kupie zegary i zdam relację, mam jeszcze zegary z 2.0 ale nie wiem, czy ten odczyt coś mi pokaże, bo słyszałem, że są inne. co powiecie na ten temat?

Podłączając zegary od R6 do R4 będziesz miał niepoprawne wskazania obrotomierza :)
Guteq98

Post numer:#8  Postprzez wojtaq » 20 gru 2013, o 18:01

CR04 napisał(a):podłączam się, bo mam to samo. wystarczy wymienić obrotomierz z ekonomizerem, czy trzeba całe zegary? a może sam ekonomizer?

najpewniej całe zegary a w razie coś to będziesz miał swoje na części
ja ostatnio składałem z 3 kompletów 1 sztukę bo ciągle coś nie działało , nawet jak właśnie zostawiłem sam przód zegarów to dalej nie pokazywało temperatury , dopiero po zmianie dodatkowo przodu temperatura ożyła
najpierw jednak podłączyłbym na Twoim miejscu ekonomizer na krótko a później podmieniał zegary
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#9  Postprzez zett93 » 20 gru 2013, o 18:17

A jak Wam sie wydaje, jesli te zegary z r6 sa ok, to eco bedzie pokazywal w miare poprawne odczyty bo chce zdiagnozować czy to na pewno to..bo licznik tak czy inaczej musze kupic bo moj jest grubo porzezbiony
zett93

Post numer:#10  Postprzez Stammek » 21 gru 2013, o 00:25

wsadz te zegary z r6,przełóż do nich tylko kosc kodujacą z zegarow od r4 i obrotomierz bedzie pokazywał prawidłowo.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Re: economizer - dwa stany, albo zero albo full

Post numer:#11  Postprzez zett93 » 23 gru 2013, o 15:12

Dzis sprawdze i napisze :)
zett93

Post numer:#12  Postprzez maroFX » 27 gru 2013, o 14:08

i jaki wynik? bo mam to samo z ekonomizerem ale tylko sporadycznie... zwykle działa ok i się zastanawiam
Dodam, ze mam również blokujący się na MAX wskaźnik temeperatury, gdy postoi na mrozie, który po przejechaniu kilku km wraca na dół, ale powyżej połowy zaczyna skakać i blokować się na 3/4. Wystarczy stuknąć w szybkę i wraca do pionu. Ostatnio zablokował mi się obrotomierz na 2tys. :x a po krotkiej jeździ chodził ale tak jakby sie przyblokowywał i pokazywał schody. Jak na moje oko to nawalają konektory i coś mechanicznie się przyciera, ale ekonomizer to może być durniejący przepływomierz lub kabel od niego.
maroFX

Post numer:#13  Postprzez Pawian » 30 gru 2013, o 18:12

Mi niedawno przerstał działać obrotmierz i ekonomizer, nie miałem czasu sie za to zabrac i po trasie ok 300km znowu zaczal działać. Jak sie nie trudno domyślić po kilku dniach padł znowu. Rozebrałem zegary i zaniosłem do kumpla do sklepu elektrycznego. Poszła diagnoza że bateryjki które sa wlutowane nie mają w ogóle napięcia i przez to MOŻE się tak dziać. koszt bateryjek to ok 70zł za dwie sztuki. Spróbowac nie zaszkodzi bo co z tego że podmienie zegary które zaraz tez straca prąd w bateryjkach?

Chyba że jestem w błędzie.
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Silnik: M21D24

Post numer:#14  Postprzez Falconx » 30 gru 2013, o 23:02

Pawian napisał(a):
Chyba że jestem w błędzie.

Jesteś - bakteryjki służą tylko do podtrzymania żarówek zielonych itd od wymiany oleju. Liczniki padaja bo są stare i maja zaśniedziałe złącza . Brak ekonomizera i cuda ze wskaznikami to norma - ja u siebie wymieniłem sam ekonomizer i działa , to samo miałem ze wskażnikiem paliwa - przy wymianie zwróć uwagę na pojemnośc zbiornika paliwa bo są 2 : 55 i 60 L. Bakteryjki sobie wymień bo starczają średnio na min 15 LAT więc wymiana jednorazowa :-) :D :D :D
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#15  Postprzez Pawian » 7 sty 2014, o 16:25

Czyli tylko wymiana całego licznika? wolałbym przeszczepić ekenomizer z innego tylko pytanie skąd mam wiedzieć czy jest sprawny i na ile mi starczy...

A czyszczenie złączy zaśniedziałych itp nie załatwi sprawy? Coś musi powodować że nagle przestaje działać...
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Silnik: M21D24

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie