[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

podswietlenie przycisków radia BMW Business RDS

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

podswietlenie przycisków radia BMW Business RDS

Post numer:#1  Postprzez kolebka » 4 sty 2014, o 10:37

Witam, mam radio BMW Business RDS, gdzieś na forum zauważyłem że ma ono podświetlane przyciski, które u mnie nie działają, wymontowałem radio i zobaczyłem wiele kabelków w kostce, które nie są podłączone (kiedyś była wiązka ucięta i przylutowana ISO),
jaki kolor kabla odpowiada za podświetlenie przycisków i w który pin go wlutować? oraz ewentualnie gdzie szukać źródła tego kabelka żeby sobie nowy pociągnąć?

oraz mam dodatkowy problem, który może być powiązany: podczas regulacji natężenia oświetlenia deski rozdzielczej, podświetlenie przycisku otwierania dachu nie reaguje, świeci cały czas tak samo, co może być problemem i jak go naprawić?
kolebka

Re: podswietlenie przycisków radia BMW Business RDS

Post numer:#2  Postprzez zelek.um » 4 sty 2014, o 10:53

pyt 1 viewtopic.php?f=42&t=40248
pyt2 sprawdź tzw "białą kostkę" w ww temacie jeśli masz dobrze podłączony szyber (ten sam plus co podłączenie szyb) to powinno działać. Jeśli się nie ściemnia to tak już powinno być.
zelek.um

Post numer:#3  Postprzez kolebka » 4 sty 2014, o 11:04

OK wiem co to biała kostka, są tam piny do radia V W X Y Z, teraz który odpowiada za połączenie podswietlenia radia wraz z regulacją natężenia i w który PIN w radiu go podłączyć?
Obrazek
kolebka

Post numer:#4  Postprzez zelek.um » 4 sty 2014, o 12:09

czytać nie umiem ?

"tam w tej kostce jest wyjście na radio. Z tego co pamiętam jest tam plus/minus/plus na zapłonie/plus po włączeniu świateł(nie koniecznie taka kolejność)
Plus po włączeniu świateł łączy się z żółtym lub pomarańczowym(nie pamiętam dobrze) kablem radia ory bmw dzięki temu radio ma podświetlanie jak masz włączone światła. "

Na talerzu nie dostaniesz wszystkiego. Bierzesz się za podłączenie sam to multimetr w łapę i sprawdź na którym prąd jest pinie jak światła włączysz. Od strony radia napisałem w cytowanym poście.
zelek.um

Post numer:#5  Postprzez scghost » 4 sty 2014, o 14:23

Dla przypomnienia kable w kostce ISO :

Obrazek

jest na rynku sporo przejsciowek bmw->iso, wiec mozna tez po tym kombinowac

ale bardziej bezposrednio, kiedys znalazlem taki obrazek w sieci:

Obrazek

a tutaj masz bardziej szczegolowy, ze schematow elektrycznych, ktore generalnie polecam uzywac :)
Obrazek
zaznaczony na czerwono fragment odpowiada za podswietlenie, jak widac bezposrednio do radia idzie kabel bialy, od wtyczki C215
ktora znajduje sie za radiem, a dalej jest szaro/czerwony
scghost

Post numer:#6  Postprzez BialyBaur » 6 sty 2014, o 12:05

pin 13 w Bawarii i szaro czerwony przewód z auta. Ja podłaczyłem według tego schematu i nie miałem z niczym problemu:)

Rozpiska przewodów e30 bawaria

1.glosnik przod lewy + (żółto - czerwony)
2. glosnik przod prawy + (niebiesko - czrny)
3. glosnik tyl lewy + (żółto - fioletowy)
4. pustak
5. staly 12V + z akumulatora (fioletowo - biały)
6. glosnik tyl prawy + (niebiesko - fioletowy)
7. pusatk lub i bus np do zmieniarki
8. glosnik przod lewy - ( żółto - brązowy)
9. 12V + po stacyjce (czerwono - biasły)
10. dane z komputera do radia (tylko w modelu E38, E46 wzyz. bez tego nie odpalisz radia bo pojawiac sie bedzie DISABLED ale da sie to przerobic by dzialalo bez transmisji z komputerem jak ktos potrzebuje to zapodam eeprom )
11. glosnik przod prawy - (niebiesko - brązowy)
12. glosnik tyl lewy - (żółto - szary)
13. podswietlenie - (szaro - czerwony)
14. glosnik tyl prawy - (niebiesko - szary)
15. 12V - MASA (brązowy)
16. antena automatyczna (biały)

Jeśli nie będziesz mógł znaleźć tego szaro czerwonego kabla bedziesz go miał przy podświetleniu innego elementu np zegarka itd. Ale schemat powinien ci wszystko wyjasnic :) Powodzenia

A jeżeli koniecznie interesują cię piny radiowe w gnieździe systemowym to ten temat zaczął Yoshi i został rozkminiony
viewtopic.php?f=9&t=42520
BialyBaur

Post numer:#7  Postprzez kolebka » 6 sty 2014, o 13:30

Witam, kombinowałem dzisiaj i biały kabel z kostki okazał się sygnałem dla urządzeń zewnętrznych, w moim przypadku suba czy anteny j.w.,
strzałem w dziesiątkę okazał się szaro czerwony o którym wpisaliście, po podlutowaniu tego do gniazda w kostce nr 13 wszystko ładnie się zaświeciło (kość okazało się mam z BMW E34 gdzie do gniazda nr 13 przychodzi kabelek szaro czarny),

niestety regulacja natężenia mi nie działa (nie obniża się voltarz jak na przykład w przypadku przycisku awaryjnych czy grzania tylnej szyby). Voltarz nie obniża się również w przypadku podświetlanych przycisków szyb oraz składania dachu,
Jak oglądałem kabelki to wszystkie mają ten sam kolor (szaro czerwony) ale wszytkie idą do wiązki osobno nie są nigdzie przy nagrzewnicy połączone.
Wiecie może czy tak ma być albo gdzie te kable się spotykają?
kolebka

Post numer:#8  Postprzez The Polak » 6 sty 2014, o 18:29

Podświetlenie przycisków szyb się nie reguluje. A przycisk grzania tylnej szyby z tego co kojarzę to nie jest podświetlany. Nie wiem dlaczego jest taka lipa odwalona, ale u każdego widziałem że się nie świeci. :mrgreen:
Jak wiesz już gdzie się podpiąć z podświetlaniem radia to podepnij tam przewód z podświetlenia które się reguluje i po robocie. :)
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#9  Postprzez scghost » 7 sty 2014, o 00:43

The Polak napisał(a): A przycisk grzania tylnej szyby z tego co kojarzę to nie jest podświetlany. Nie wiem dlaczego jest taka lipa odwalona, ale u każdego widziałem że się nie świeci. :mrgreen:

u mnie sie swieci :)
scghost

Post numer:#10  Postprzez asiab83 » 7 sty 2014, o 01:24

świeci się guzik od grzania szyby jak jest wciśnięty czy jest podświetlany jak jest wyciśnięty[ogrzewanie szyby wyłączone}?
asiab83

Post numer:#11  Postprzez mck » 7 sty 2014, o 05:05

podgrzewanie szyby świeci się gdy jest WŁĄCZONE. Ale to już offtopic Panowie;)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie