[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana zegarów z zegarkiem na wersje z obrotomierzem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Wymiana zegarów z zegarkiem na wersje z obrotomierzem

Post numer:#1  Postprzez Lerlitz » 7 sty 2014, o 18:46

Witam :) od niedawna jestem posiadaczem pierwszego samochodu i jednocześnie pierwszego e30 :) aaale historia będzie w galerii, która jeszcze nie powstała ;P

Mam w swojej coupe 1990rok, zegary z zegarkiem zamiast obrotomierza, a że jestem początkującym kierowcą (prawo jazdy dopiero od września tego roku) to czasem przyda się spojrzeć na obroty no i po prostu uważam, że zegarek w zegarach jest tak nie na miejscu, i dużo bardziej podoba mi się z obrotomierzem. silnik to m40b16 :)

wyczytałem już tutaj, że wszystko powinno pasować (tzn kostki itp)
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=79310

i pytania:
1. http://allegro.pl/bmw-seria-3-e30-316i- ... 00704.html
czy te zegary będą dobre? rok ten sam, silnik też więc wydaje mi się, że tak ale wolę się upewnić :)
2.Czy te kostki na pewno będą pasować czy trzeba coś dorabiać, przerabiać ?
3. jak wygląda sam demontaż i montaż zegarów ? nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś tutoriala ani filmiku krok po kroku jak je wyjąć i włożyć nowe, a nie mam pojęcia jak się za to zabrać
4. Czy można jakimś domowym sposobem przekręcić licznik ... wzwyż ? Te zegary z allegro mają bodajże 270tyś km , a moja (przynajmniej na liczniku :P) ma troszkę więcej , a chciałbym zachować jako taką oryginalność przebiegu i ustawić taki sam na nowych zegarach jak był (jako taką bo i tak do końca nie wiadomo ile ma :)

to chyba wszystko, pozdrawiam :)

Autor otrzymał ostrzeżenie,
ponieważ post jest niezgodny z Regulaminem!
Ostatnio edytowano 5 lut 2014, o 23:25 przez Strzelba, łącznie edytowano 1 raz
Powód: ostrzezenie
Lerlitz

Re: Wymiana zegarów z zegarkiem na wersje z obrotomierzem

Post numer:#2  Postprzez armando » 7 sty 2014, o 20:05

1. Sprawdź producenta zegarów i pojemność zbiornika paliwa, czasem się różnią chyba
2. Kostki powinny pasować bez przeróbek
3. trzeba zdjąć osłonę nad nogami kierowcy, potem od tyłu są dwie aluminiowe nakrętki które trzymają ramkę zegarów, dwa wkręty są na górze nad szybką, potem jak wyjmiesz ramkę to jeszcze 4 wkręty na dole i dwa na górze mocujące same zegary, mi zegary wychodzą bez zdejmowania kierownicy, w bok, trzeba troszkę pomanewrować nimi.
4. możesz przełożyć stary prędkościomierz do zegarów, albo co chyba też powinno się udać ale nie wiem na 100%, odkręcić zegarek i przełożyć sam obrotomierz do starych zegarów i powinno działać.
armando

Re: Wymiana zegarów z zegarkiem na wersje z obrotomierzem

Post numer:#3  Postprzez Lerlitz » 7 sty 2014, o 20:14

okej, dzieki wielkie :) oby doszły do końca tygodnia i w weekendzik wtedy pierwsze samodzielne grzebanie przy samochodzie :jum:
Lerlitz

Powrót do Elektryka & Oświetlenie