[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zawór

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zawór

Post numer:#1  Postprzez chilid » 10 maja 2007, o 18:23

Dowiedziałem się że najprawdopodobniej mam wypalony zawór stwierdził tak mechanik ponieważ jest trochę słabe ciśnienie na jednym tłoku. Mam teraz pytanie kiedy, gdzie, jak i ile to mnie będzie kosztowała wymiana
chilid

Post numer:#2  Postprzez wojtass » 10 maja 2007, o 20:14

Dobrze jest jeszcze przed większa naprawą sprawdzić ciśnienie próbą olejową, wlewa się niewielką ilość oleju do cylindra przez otwór świecy i sprawdzamy ciśnienie znowu. Daje to obraz w jakim stanie są pierścienie tłokowe czy przypadkiem to one nie są winne.
Wymiana samego zaworu + gniazdo ew.prowadnica, nie powinna być droga chyba że przy tej okazji dochodzi naprawa profilaktyczna pozostałych zaworów. Do tego należy oczywiście doliczyć uszczelkę pod głowice, koszty planowania głowicy możliwe że pasek rozrządu i rolkę też trzeba przy okazji wymienić i tak to się zbiera. Ciężko konkretnie napisać ile to wyniesie ale myślę że trzeba się liczyć z kosztami w okolicy 400-500zł.
wojtass

Post numer:#3  Postprzez Ratel » 10 maja 2007, o 20:22

Może się mylę, ale niech zgadnę: gazik?
Ratel

Post numer:#4  Postprzez jackx-36 » 10 maja 2007, o 21:39

wojtass, za takie pieniądze to u nas by sie nawet nie dotkneli do roboty, sam remont głowicy to ok. 600-700zł a gdzie pozostałe koszta uszczelki i inne graty + robota :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez wojtass » 10 maja 2007, o 22:15

Możliwe dlatego ciężko jest strzelać dokładnie jaka wyjdzie kwota zwłaszcza gdy każdy warsztat ma swoje ceny. Ja po prostu robie takie rzeczy we własnym zakresie (robocizna) a obróbkę mechaniczną zostawiam fachowcom, dlatego taka kwota wydaje mi się racjonalna.
Wydanie 1000zł na remont głowicy przy tym silniku moim zdaniem troszkę mija się z celem.
wojtass

Post numer:#6  Postprzez chilid » 11 maja 2007, o 00:05

Yhh nom niestety gazik ( samochodzik przejechał na nim ok 44tyś km) czy to możliwe że tak szybko by się coś popsuło od gazu ;/ I mniej więcej czasowo ile trwa taki remont jeśli by to była wymiana zaworu zaworów i czy trzeba wszystkie czy tylko tego jednego.
chilid

Post numer:#7  Postprzez ZTJ » 11 maja 2007, o 00:14

chilid napisał(a):czy to możliwe że tak szybko by się coś popsuło od gazu ;/.

A powiedz mi jedno- ile ci auto paliło gazu, a ile benzyny? Powinno ci palić minimum 15%-20% więcej gazu względem benzyny. Jeśli paliło mniej to może to sugerować zbyt ubogą mieszankę, która właśnie lubi wypalać zawory.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez beryl » 11 maja 2007, o 00:27

Jeśli paliło mniej to może to sugerować zbyt ubogą mieszankę, która właśnie lubi wypalać zawory.

dlatego nie żałować 30 zł na analizator i co jakiś czas sprawdzić czy jest dobry skład mieszanki. Ja zawsze do ustawień właściwych dodaje dla pewności "coś" od siebie.
beryl

Post numer:#9  Postprzez chilid » 11 maja 2007, o 00:29

Samochodzik kupiłem niedawno od kolegi i całkiem możliwe że mieszanka była za uboga. Pierniczony gaz jak tylko ponaprawiam to i owa to wypierniczam gaz ;/ bo zaro przyjemności z jazdy ;/;/ a same problemy
chilid

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 11 maja 2007, o 02:04

chilid napisał(a):Pierniczony gaz jak tylko ponaprawiam to i owa to wypierniczam gaz ;/ bo zaro przyjemności z jazdy ;/;/ a same problemy

Jesli instalka jest sprawna i mieszanke sobie ustawisz na lekko bogata to recze ci, ze przyjemnosc z jazdy bedzie praktycznie identyczna jak na benzie, a i zaden zawor juz ci sie nie nadpali.
Pytanie tylko w jakim stanie sa inne zawory?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez jackx-36 » 11 maja 2007, o 06:24

beryl, :cool2: :ber: :ber: "....to bedzie pierwsza męska decyzja w twoim życiu Lamia..." i prawidłowo.
Jak podejmiesz taka decyzje to zastanów sie nad remontem generalnym głowicy najprawdobodoniej i tak musisz to wykonać :cool2: .
Nie stety z praktyki wiem że to nie będzie tanie ja w swoim starym M40 zamknałem sie w kwocie 2000zł :duh: ale polecialem po bandzie, poszło wszystko, remont głowicy ( wymiana gniazd, docieranie i wszystko co trzeba było zrobić) nowy wałek, dzwigienki i samoregulatory, nowy cały rozrząd no i oczywiście wszystkie uszczelki :mad2: .
A z innej moj praktyki wiem że taka operacj jest nie opłacalna ( remont robiłem z nie wiedzy o kosztach innych wyjść z takiego problemu) a mianowicie w prawie w tych samych pieniadzach zrobiłem swapa na M42 ( silnik z całym osprzętem 2200, sam swap w warsztacie z potrzebnymi nowymi materjałami eksploatycyjnymi olej filtry i jeszcze pare inych pierdół 700zł) :cool2:
Na szczęście udało mi sie sbardzo dobrze sprzedać swoje M40B16( taki silnik miałem jak wyjechał z fabryki) i wycofałem troszke kaski poszedł za 1500zł :mrgreen:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Ratel » 11 maja 2007, o 10:28

chilid napisał(a):Yhh nom niestety gazik ( samochodzik przejechał na nim ok 44tyś km) czy to możliwe że tak szybko by się coś popsuło od gazu

Właśnie średni przebieg dla instalki gazowej to ok 50 tys. więc nie ma się co dziwić. W prawie każdym aucie po tym przebiegu gniazda do wymiany, szczególnie we francuzach kumple po 20 tys wymieniali...
Ratel

Post numer:#13  Postprzez ZTJ » 11 maja 2007, o 10:34

Ratel napisał(a):Właśnie średni przebieg dla instalki gazowej to ok 50 tys. więc nie ma się co dziwić. W prawie każdym aucie po tym przebiegu gniazda do wymiany, szczególnie we francuzach kumple po 20 tys wymieniali...

Takie "mądrości" są określane mianem "Urban Legends" :mrgreen:
Ostatnio edytowano 11 maja 2007, o 11:28 przez ZTJ, łącznie edytowano 1 raz
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez fazer_deluxe » 11 maja 2007, o 11:12

Ratel napisał(a):Właśnie średni przebieg dla instalki gazowej to ok 50 tys. więc nie ma się co dziwić. W prawie każdym aucie po tym przebiegu gniazda do wymiany, szczególnie we francuzach kumple po 20 tys wymieniali...

Ja osobiście przejechałem już w moim M40 jakieś 70 tys. na gazie i nie ma żadnych problemów z zaworami, ani czymkolwiek innym. Poprostu musi być dobrze dobrana i dobrze ustawiona instalacja LPG.
fazer_deluxe

Post numer:#15  Postprzez Ratel » 11 maja 2007, o 11:50

ZTJ napisał(a):Takie "mądrości" są określane mianem "Urban Legends"

Skoro nazywasz moje zdanie mądrościami to krzyżyk na drogę. Wszystko co z tego wynika to tyle, że nikt mi nie powie że gniazda nie dostają po :cen: od gazu, który ma sto kilka oktanów, a co za tym idzie wyższą temperaturę spalania w cylindrach Silniki są przystosowane do benzyny, a nie do gazu więc gniazda wcześniej czy później dostana po :cen:. Niektórym sie wydaje, że jeżdżą wersjami wyścigowymi z kutymi elementami do paliwa wysokooktanowego. Akurat w buniach gniazda były solidniej robione niż w innych markach i statystycznie więcej wytrzymują. Poczytać, a nie mądrować "alfo i omego"...
Ratel

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części