[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Szyberdach..

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez Pacher » 19 maja 2011, o 08:42

Cześć
Zapytam tu by nie zakładać nowego tematu. W zeszłym roku mechanior założył mi elektr szyber na blasze od manuala i wszystko gra ale...
Raz z pośpiechu, przy całkowicie otwartym dachu- zamiast zamykać nadusiłem guzik otwierania i silniczek ruszył, oczywiście bez dachu i przestawiły się fazy, pytanie: czy przy całkowitym rozsunięciu lub uchyleniu- jak puszcze guzik po jego pstryknięciu i naduszę ponownie to normalne że ruszy, czy powinna być blokada i co można z tym zrobić, bo poprawienie faz stracone pół dnia i 5 dych u mechanika. Dzięki i pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#32  Postprzez kemot324 » 19 maja 2011, o 22:02

Niestety taki mankament, trzeba uważać.
kemot324

Post numer:#33  Postprzez Pacher » 20 maja 2011, o 14:34

tzn. że w oryginale też tak jest?
Pacher
Student

Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#34  Postprzez El Commandante » 25 maja 2011, o 12:15

Witam , ja mam problem nie z elektryka szybra tylko z mechnizmem bardziej , nie wiem czy to dobry temat ale napisze co mu dolega ...
Wiec tak:
prawa strona szyberdachu przy uchylaniu do gory idzie normalnie w gore a lewa stroi w pozycji zamknietej .
przy rozsuwaniu dachu obie storny stoja w miejscu , prawa strona jak by miala ochote drgnac ale lewa strona stoi jak zaspawana , czuc duzy opor podczas krecenia korbka az przeskakuja zabki na trybach . Byl bym mega wdzieczny za jakakolwiek pomoc !!
El Commandante
Stażysta

Instalacja LPG: TAK

Post numer:#35  Postprzez ojej » 25 maja 2011, o 18:50

A może by tak psiknąc jakiego wd w prowadnice tylko z uczuciem .... co by podsufitki ni podlać taki
ojej

Post numer:#36  Postprzez El Commandante » 25 maja 2011, o 23:30

ok jak się uda to spróbuje .
El Commandante
Stażysta

Instalacja LPG: TAK

Post numer:#37  Postprzez GLOCK » 28 sie 2011, o 11:48

witam ponownie, a mam takie pytanie:jak wyregulować szyber bo w pozycji zamkniętej nie jest równo z płaszczyzna dachu?myślałem że pomimo tego zamyka się dobrze i jest szczelny ale ostatnio zdjąłem podsufitkę i się okazało że szyber jednak nie domyka się dobrze i widać wnętrze auta.brakuje nie wiem może 1mm może 2 żeby było ok.a nie chce żeby mi się woda do środka lała.
MEES WITH THE BEST...DIE LIKE REST!
Wczoraj jeszcze TD...dzis juz tylko D:(
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#38  Postprzez Leon » 28 sie 2011, o 13:37

Jeśli to taka mała korekta góra-dół, to możesz podregulować na śrubkach, które mocują pokrywę szybra do mechanizmu - 3 śrubki torx po prawej i lewej stronie, widać je przy uniesionym szyberdachu.

Obrazek
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#39  Postprzez GLOCK » 29 sie 2011, o 16:37

thx LeonE30.zaraz idę to wykonać. pozdrawiam
MEES WITH THE BEST...DIE LIKE REST!
Wczoraj jeszcze TD...dzis juz tylko D:(
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#40  Postprzez Cichy » 19 maja 2013, o 19:00

Witam, odgrzewam kotleta, ale mam problem, u mnie szyber chodził pieknie zawsze a teraz po zimie moge go tylko uchylić, jak chce odtworzyć to słychać jak silnik kreci ale klapa stoi w miejscu... co robić?
Cichy

Post numer:#41  Postprzez kuerone » 19 maja 2013, o 19:11

Myślę że problem może leżeć w prowadnicach szyberdachu. Musisz zdjąć pokrywę i tam szukać problemu. Ewentualnie dostań się do silniczka i sprawdź jak działa w drugą stronę (otwieranie).
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Silnik: M20B28

Post numer:#42  Postprzez marcinek_89 » 21 maja 2013, o 09:41

Ewentualnie pomóż mu ręcznie się otworzyć i po prostu naoliwić czymś uszczelkę, u mnie to pomogło i szyber chodzi bezproblemowo ;)
marcinek_89
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Re: Szyberdach..

Post numer:#43  Postprzez lostmick » 21 sty 2014, o 20:21

Witam,
i odgrzewam)

Od pewnego czasu szwankuje mi szyberdach a mianowicie zacina się, czasem burczy, czasem nie zamyka itd.
W końcu dosłownie wymacałem przyczynę a mianowicie jak kabelki na przekaźniku ścisnę trochę do środka , czasem trochę w w jedną trochę w drugą itp. to jest ok. na jakiś czas (dzień, tydzień, w porywach do miesiąca) - nie zacina się, są "odcięcia faz" - po prostu git.
Jak to zrobić finalnie!?
Żeby nie trzeba było poprawiać permanentnie bo to i irytujące i podsufitka się pruje od ciągłego wkładania i wyjmowania zaślepki.
Dodam jeszcze, że kabelki siedzą mocno na nóżkach przekaźnika i popsikałem też odrdzewiaczem z funkcją poprawiania styczności elektrycznej a tu jak było tak jest dalej trzeba stosować ten magiczny zabieg korekty złącz :mad2:
Pokornie proszę człowieka dobrej woli i o "trochę większych" skłonnościach elektrycznych, od autora tego postu, o radę - lub choć dobre słowo - a najlepiej rozwiązanie bez wymiany przekaźnika jeśli to w ogóle możliwe?! :D
lostmick

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie