[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Alternator

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Alternator

Post numer:#1  Postprzez chudy.90 » 4 wrz 2013, o 21:59

Łądowanie 13,6 bez obciążenia, z właczana dmuchawa na max swiatłami mijania i długimi 13,4 prędkość obrotowa nie wpływa w żaden sposób na wartość. Czy to moze byc regulator napięcia ? czy może ogolnie alternator do remontu ?
chudy.90

Post numer:#2  Postprzez mamut103 » 4 wrz 2013, o 22:17

Eee? A co Ci się nie podoba w wartościach? Ładowanie jest stałe, ma byc stałe i ma być około 13,5V.
mamut103

Post numer:#3  Postprzez chudy.90 » 4 wrz 2013, o 22:24

troche poczytalem i podobno ma byc bliżej 14, na dodatek aku mam do wymiany a te nowe tolerują ładowanie minimum do 13,8
chudy.90

Post numer:#4  Postprzez mamut103 » 5 wrz 2013, o 03:00

Możesz przeczyścić klemy akumulatora i masy. Jeżeli dawno nie ruszane to na pewno napięcie ładowania podskoczy. Aczkolwiek wydaje mi się że nie ma co panikować- moja e30-stka ma około 13,7V ładowania bez dużego obciążenia i nie mam żadnych problemów z akumulatorem (u mnie jeździ już 2 lata, a u poprzedniego właściciela nie wiem ile)- stoi czasami przez tydzień w zimie na dworze i kręci w porządku po takim okresie czasu.

Poczekajmy na opinie innych :)
mamut103

Post numer:#5  Postprzez chudy.90 » 13 wrz 2013, o 13:07

Wymieniłem regulator napiecia (koszt 22 zł) w starym byly troche szczotki wytarte, ładowanie 14,3 V pozdrawiam
chudy.90

Re: Alternator

Post numer:#6  Postprzez zawodnik » 4 lut 2014, o 15:58

co może być przyczyną nie świecenia się kontorli ładowania przed rozruchem silnika?
zawodnik

Re: Alternator

Post numer:#7  Postprzez Maks325ix » 3 mar 2014, o 00:13

zawodnik napisał(a):co może być przyczyną nie świecenia się kontorli ładowania przed rozruchem silnika?

Tak tylko pytam,ale czy sprawdziłeś żarówkę ?

Jest jeszcze możliwość stopienia się styków które doprowadzają prąd do żarówki.

Poza tym jeżeli masz uszkodzoną stacyjkę albo kostkę instalacji stacyjki też nie będzie świecić.

Jeżeli chcesz sprawdzić żarówkę bez rozbierania wszystkiego wystarczy połączyć zwykła żarówkę, próbnik do drugiego zacisku alternatora tego z niebieskim małym kabelkiem jako + i - do aku jeżeli po przekręceniu stacyjki na zapłon (bez uruchomiania silnika )
świeci to żarówka spalona.

U mnie coś było iz mimo alternator był w zajebistym stanie to nie ładował gdy był w aucie a na stole probierczym książkowo.
Akumulator się wyładowywał a auto stawało bynajmniej okazało się ze jest to spalona żarówka ładowania bo przez nią przechodzi prąd wzbudzenia do alternatora i nie ładuję. Tak że ta żaróweczka powinna być sprawna.
Maks325ix

Powrót do Elektryka & Oświetlenie