[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Odnawianie listew chromline

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Re: Odnawianie listew chromline

Post numer:#16  Postprzez Paul » 2 mar 2014, o 21:46

Adaasko - na bank nie, trochę mam do czynienia z anodowanymi częściami z racji tego że wszystkie rowery składam sobie sam, nawet oddaje czasem części do anodowania i anoda w życiu nie jest tak twarda jak to co jest na listewkach. anode bez kłopotu idzie wytrzeć, tej powłoki nie, tarłem to pastą do chromu kilkanaście min i efekt był mizerny - ja u siebie wprawdzie nie mam żadnych rys, ale z racji wieku nieco jakby mgiełki się pojawiło na powierzchni.

Poza tym nie słyszałem o anodowaniu w kolor chromu ;)
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez Pawian » 3 mar 2014, o 14:22

istnieje anodowanie alu w kolor jak chrom. Pytanie tylko czy istniało to w latach kiedy tłukli wąskie.
http://www.schlueter.pl/powierzchnie-metalowe.aspx

Z drugiej strony może lepiej isc z listwami do zakładu który profesjonalnie się tym zajmuje i zrobić to na cacy niż kombinować?
śrubki, mocowania itp z silnika dałem do cynkowania, tak jak stały po wykręceniu brudne oni sobie oczyścili, wytrawili i ocynkowali na coś ala złoto i zapłaciłem grosze mimo że każdy teoretyk twierdzil że zapałce majątek.

Przedemną był gosc który chromował zderzaki, bagażnik dachowy i listwy do garbusa i za całośc zapłacił równowartość jednego używanego zderzaka do wąskiej więc o czym my tu mówimy.
Chodzi tylko termin, bo im większy zakład tym mają większe wanny i więcej zamówień. Zbierają je sobie i wrzucają do jednej kąpieli przez co koszty lecą w dół.
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24

Post numer:#18  Postprzez Paul » 3 mar 2014, o 15:57

no widzisz, jednak anodowanie w chrom jest, ale obstawiam że proces nie różni się od tego zwykłego i to pewnie twardość chromu dalej nie będzie.

A co do zakładu to gdzieś Ty to robił że za tyle części typ zapłacił kilka stówek? ja pytałem w kilku miejscach i za jeden zderzak ceny krążyły wokół tysiąca...
Paul
Profesor

Post numer:#19  Postprzez Pawian » 3 mar 2014, o 17:44

No, też nie wiedziałem że można tak anodować na pseudo chrom. Tu racja, nie będzie to na bank tak twarde jak chrom.

Ja robiłem w zakładzie galmar na świerczewie. Z tego co gadałem z gościem to on długo czekał aż własnie się zbiorą zlecenia i będa mogli wrzucić jego stuff do wanny.

http://galmarchrom.pl/

Za cynkowanie zapłaciłem ok 40zł a przyniosłem im 3 kartony po butach śrubek, częsci i mocowań. U konkurencji ceny zaczynały się od kilkuset zł. Mówili że mi zrobią w ok 3-4dni a finalnie odebrałem po ponad 2tyg.
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24

Post numer:#20  Postprzez Guteq98 » 5 mar 2014, o 22:51

to co mi ziomek załatwił to jest jakieś staliwo, podobno prosto z niemcowni.. kolega pasjonuje sie motocyklami i to podobno jest stworzone do odnawiania chromów (sam jeszcze nie testował - wziął tak jak ja na próbę).. są tego 3 gradacje.. wygląda to tak: Obrazek

nie wiem czy to jest coś warte, ale spróbować można zawsze. zdjęcia w sobotę, ewentualnie w piątek w nocy wrzucę :)
Guteq98

Post numer:#21  Postprzez Paul » 6 mar 2014, o 00:49

Jakoś mi się nie widzi żeby to działało. A nie dostał on tego od dziadka przypadkiem? :D
Obrazek

No i pytanie czy te nasze listewki to chrom jednak?
Paul
Profesor

Post numer:#22  Postprzez jackx-36 » 6 mar 2014, o 08:07

Guteq98 napisał(a):to co mi ziomek załatwił to jest jakieś staliwo, podobno prosto z niemcowni.. kolega pasjonuje sie motocyklami i to podobno jest stworzone do odnawiania chromów (sam jeszcze nie testował - wziął tak jak ja na próbę).. są tego 3 gradacje.. wygląda to tak: Obrazek

nie wiem czy to jest coś warte, ale spróbować można zawsze. zdjęcia w sobotę, ewentualnie w piątek w nocy wrzucę :)

jest to "zwykła" stalowa wata do polerowania i fakt są różne gradacje ale można ją bez problemu kupić w kraju np. leroy merlin widziałem taką watę
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#23  Postprzez addamE30 » 6 mar 2014, o 10:06

używałem takiej waty i powiem szczerze że świetnie się sprawdza jak chcemy przepolerować silnik w KOMARKU :D
addamE30

Post numer:#24  Postprzez qbacki » 7 mar 2014, o 12:59

Ja mam wszystkie te listwy w bdb stanie. Jezeli ktos chce sie wymienic za shadow do zapraszam.
qbacki

Post numer:#25  Postprzez Makaveli » 7 mar 2014, o 13:25

ja też tak mi się wydaje he he :D zamienię się
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Silnik: MxxBxx

Post numer:#26  Postprzez Dave » 7 mar 2014, o 13:31

A ja je odkupię od was jeśli chcecie ;)
Dave

Post numer:#27  Postprzez Guteq98 » 7 mar 2014, o 23:12

no więc tak - dzisiaj się troszkę napolerowałem tym sonaxem i do tego aluchromem.. elekt - niestety prawie żaden..
aleee......
wziąłem tą wate czy co to tam jest o najdrobniejszej gradacji i zacząłem lekko polerować chromlina.. starłem troszkę warstwy, a pod spodem jest... kolejna warstwa chromu (wydaje się że jest bardziej błyszcząca niż ta powłoka która jest na zewnątrz).. niestety wygląda to niezbyt ładnie, bo mam takie jakby "odcięcie". postaram się to jakoś ścieniować.. jutro (w sobote) jak nie zapomne to wrzuce foto jak to wygląda, ale tak jak mówiłem - nie za ciekawie..

edit:
Obrazek
nie udało mi się tego zbytnio wycieniować.. sorrki, że takie zdjęcie, ale mój telefon nie mógł złapać ostrości.. Pisałem o zdarciu tej zewnętrznej wartstwy - tutaj jest na dolnej krawędzi..
Guteq98

Post numer:#28  Postprzez paid_in_full » 19 mar 2014, o 14:58

Jak miałem Bmw e10, to walczyłem z listewkami. To było aluminium poddane eloskalowaniu. "Zgasło" i żadne pasty, włókniny, druty kolczaste nie pomagały. Wtedy nie było kozaka aby dokonać procesu anodowania na aluminium i pozostawało ASO. Teraz google pokazuje sznurek do firmy zajmującej się anodowaniem, ale tylko w kolorze naturalnym (jaki to) i czarnym:

http://www.motepa.pl/eloxal_pl.html
paid_in_full
Rekrut

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Poprzednia strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo