[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

silnik się grzeje, dziwna sprawa

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Re: silnik się grzeje, dziwna sprawa

Post numer:#16  Postprzez alonz » 24 mar 2014, o 02:39

marcin314 napisał(a):
Poza tym grzebałem w zegarach i - powiedzcie jak namierzyć który przewód jest od masy od zegarów?

masa idzie jedna do każdej żarówki no i w przewodach masa jest zazwyczaj kabelkiem czarnym.
Weź sobie zegary na stół, miernik do ręki i sprawdzaj nim przejście w gnieździe na wtyczke w zegarach, będzie jeden pin który zamyka obwód każdego innego pinu i ten jeden to właśnie jest masa
alonz

Post numer:#17  Postprzez wojtaq » 24 mar 2014, o 08:37

jeśli auto sie faktycznie grzeje to chyba wiskoza jest winna

qbacki to że w m40 nie było płynu i temperatura stała w pionie to normalne ponieważ układ był już powiedzmy zagotowany czy coś ale jak nie ma płynu to wskaźnik temperatury Ci tego nie pokaże tylko będzie dalej pion a wiskoza jest bardzo ważna
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez Premierek » 24 mar 2014, o 15:12

Przecież napisał że wiskoza sprawdzona.

Na mój gust to sprawdź węże od nagrzewnicy, ktoś na forum już miał właśnie bardzo podobny problem i miał te węże zamienione. ale szczegółów nie pamiętam. Sprawdzić czy zamienić nawet miejscami na próbę nie zaszkodzi.

Z drugiej strony 94 stopnie to nie jest jakiś kosmos, nie jest to jeszcze temperatura niebezpieczna, może na wskaźniku jest przekłamanie? Puść nową masę od podłużnicy do silnika, najlepiej bezpośrednio do głowicy. U mnie przez słabą masę aż komputer głupiał i auto gasło bo właśnie widział za dużą temperaturę, a na zegarach szło w momencie pod czerwone.
Premierek

Post numer:#19  Postprzez wojtaq » 24 mar 2014, o 19:26

Premierek napisał(a):Przecież napisał że wiskoza sprawdzona.

Na mój gust to sprawdź węże od nagrzewnicy, ktoś na forum już miał właśnie bardzo podobny problem i miał te węże zamienione. ale szczegółów nie pamiętam. Sprawdzić czy zamienić nawet miejscami na próbę nie zaszkodzi.

Z drugiej strony 94 stopnie to nie jest jakiś kosmos, nie jest to jeszcze temperatura niebezpieczna, może na wskaźniku jest przekłamanie? Puść nową masę od podłużnicy do silnika, najlepiej bezpośrednio do głowicy. U mnie przez słabą masę aż komputer głupiał i auto gasło bo właśnie widział za dużą temperaturę, a na zegarach szło w momencie pod czerwone.

myślisz że ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z e30 jest w stanie określić że wiskoza jest sprawna ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#20  Postprzez marcin314 » 24 mar 2014, o 20:33

Wskaźnik na pewno przekłamuje, bo pokazywał mi poza trzecią kreską, co wg tej grafiki:
Obrazek
wskazuje na ponad 110C a było te 94C w zbiorniczku. Obrazek z forum forum.beemka-klub.pl. Nie wiem czy to ma związek z masą, ale silnik na biegu jałowym trochę faluje, ale raczej stawiałem na silniczek krokowy i nie wiązałem tej sprawy z tą. Węże od nagrzewnicy sprawdzę, ale gdyby nawet były źle podłączone to przy wyłączonym ogrzewaniu nie powinno to w żaden sposób wpływać chyba na temperaturę silnika? Btw gdzie idzie "normalna" masa z silnika do podłużnicy, to sprawdzę w pierwszej kolejności.
marcin314

Post numer:#21  Postprzez wojtaq » 24 mar 2014, o 21:01

masa jest zawsze na podłużnicy , w isie powinna być od strony pasażera , łączy się z łapą silnika
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#22  Postprzez faraon20 » 24 mar 2014, o 22:52

94 stopnie na ponad trzeciej kresce? Chyba coś nie tak z czujnikiem.

Ostatnio miałem podobny problem, auto raz grzało się na postoju a innym razem nie. Planowałem wymianę termostatu, ale w między czasie zaczęło rzygać płynem nie wiadomo skąd. Okazało się że pompa siada i jak wszystko się porządnie zagrzało puszczała płyn. Kupiłem więc nową pompę Ruvilla + termostat Wahlera. Szybka wymiana, składanie do kupy odpowietrzanie tak jak powinno być czyli małym koreczkiem aż woda wyleci i jest okey. Nie grzeje się i temp w pionie, niby. Bo ostatnio na mieście coś znowu lekko przygrzało ją, tak gdzieś między pionem a kolejną kreską ale podejrzewam że układ do końca się nie odpowietrzył.

Skoro mówisz że wisko wporzo, pompa nowa i termostat nowy to nie wiem o co chodzi. Może faktycznie węże od nagrzewnicy pozamieniane, ale wtedy nie powinno być ogrzewania.

A jaką w ogóle temp masz na termostacie nabitą? Ja w m40 gdzieś wyczytałem że ma być 88, a założyłem 92 stopnie i tak jak mówię temp w pionie.
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#23  Postprzez marcin314 » 25 mar 2014, o 20:24

faraon20 napisał(a):A jaką w ogóle temp masz na termostacie nabitą? Ja w m40 gdzieś wyczytałem że ma być 88, a założyłem 92 stopnie i tak jak mówię temp w pionie.

Na termostacie jest 88C napisane.

Czy przewód masy do silnika od podłużnicy jest przykręcony przy poduszce silnika? Jeśli to ten to jest on nadszarpany i zatłuszczony, wymienię go, ale nie wiem skąd wziąć tak gruby kabel...
marcin314

Post numer:#24  Postprzez alonz » 26 mar 2014, o 10:03

ja celował bym w przewody do zasilania układów Car Audio, do subwoferów można dostać naprawde gruby kabel
alonz

Post numer:#25  Postprzez henry » 26 mar 2014, o 20:41

Witam !! Wystarczy kupić w dowolnej hurtowni elektrycznej odcinek 0,5 m przewodu LY 35 lub nawet 50 mm kwadrat oraz dwie końcówki Cu o odpowiednim przekroju i po sprawie .........Pozdrawiam - henry
henry

Post numer:#26  Postprzez Premierek » 29 mar 2014, o 02:01

wojtaq napisał(a):

myślisz że ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z e30 jest w stanie określić że wiskoza jest sprawna ?

w sumie racja :)

alonz napisał(a):ja celował bym w przewody do zasilania układów Car Audio, do subwoferów można dostać naprawde gruby kabel
henry napisał(a):Witam !! Wystarczy kupić w dowolnej hurtowni elektrycznej odcinek 0,5 m przewodu LY 35 lub nawet 50 mm kwadrat oraz dwie końcówki Cu o odpowiednim przekroju i po sprawie .........Pozdrawiam - henry

albo podjechać do byle motoryzacyjnego i kupić gotowy przewód masowy, tak zwaną plecionkę na przykład za chyba 15 zł.
Premierek

Post numer:#27  Postprzez marcin314 » 23 lis 2014, o 23:08

Panowie odgrzewam kotleta. Najprawdopodobniej jest jakieś mikropęknięcie na głowicy lub przepalona uszczelka. Sprawy nie rozwiązałem jednoznacznie do tej pory - jeżdżę na włączonym ogrzewaniu i póki nie wpakuję się w korki to daje radę. A że autko jest hobbistycznie to nie jeżdżę nim na co dzień, odstawiłem do garażu, trochę zacisnąłem pasa, odłożyłem kasy i postanowiłem, że robię swapa, bo nie widzę sensu wymieniać głowicy. Jak wyjmę silnik to zdejmę głowicę i zobaczę jak to wygląda.
marcin314

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części