[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M52b28 problem!

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

M52b28 problem!

Post numer:#1  Postprzez Brodoś » 30 mar 2014, o 00:08

Witam!

Dawno się nie odzywałem, jakoś tak wyszło.

Temat zapewne wielokrotnie poruszany aczkolwiek szukałem i nigdzie nie znalazłem tylu objawów jednocześnie.

Poskładałem E30, prawie wszystko spoko, no właśnie, prawie...

Wcześniej tego nie miałem w sumie silnik może chodził 15 minut, ale dopiero odkąd jeździ, do rzeczy.

W dolocie mam pełno oleju, tak dużo że w rurze silniczka krokowego zbiera się szklanka. Po prostu pełno oleju w dolocie. Do tego jak PODŁĄCZAM silniczek krokowy to auto gaśnie, myślałem, że to przez olej, ale bo oczyszczeniu wszystkiego to samo... bez niego jakoś tak w miarę kuleje, tyle tylko jak chce się gazu dodać to gaśnie, czyli normalny objaw. Ale po podłączeniu silnika krokowego nawet NIE ZAPALI! No i ten olej w dolocie, czyżby skończone jednocześnie odma i silnik krokowy? Auto dymi na biało, tak biało niebiesko, ale nie czysty niebieski kolor, do tego nie śmierdzi olejem tylko bardzo bogatą mieszanką... Wiem, że kompresja jest średnia bo od 9 do 11. Ale mimo wszystko chciałem najpierw pozbyć się tych problemów i potem porobić resztę.

W ogóle Silniczek korowy po wyjęciu chodzi w nim tak zasłonka luźno i nie jest ani zamknięta ani otwarta, tylko luźno lata.
Podłączony grotem w kierunku kolektora ssącego.

Zaznaczam m52b28 1995 rok ;)

HELP!!! Bo mam ochotę to auto po dwóch latach budowy pociąć na żyletki ;)
Brodoś

Re: M52b28 problem!

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 30 mar 2014, o 10:18

podstawowa sprawa to sprawdź sobie separator odmy bo pewnie jest zawalony albo już do wymiany
na 100 % masz dobrze wtyczki połączone ? nie pomyliłeś tej od krokówki z czymś ? póki nie zrobisz z odmą silnik nie będzie chodził
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Brodoś » 30 mar 2014, o 11:03

Odma ma wszystkie przewody drożne, rozebrałem jej górną część i też była czysta. Raczej przewodów nie da się pomylić, cała instalacja BMW jest Poka-Yoke ;)

Musze pod kompa podłączyć, ale odmę i tak pewnie będę musiał wymienić.. Mam ciut zły bagnet, czy to może być też tego wina?
Brodoś

Post numer:#4  Postprzez wojtaq » 30 mar 2014, o 11:05

http://img04.tablica.pl/images_tablicap ... lenice.jpg
to rozebrałeś i jest w 100 % sprawne ?
co to znaczy zły bagnet ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#5  Postprzez Brodoś » 30 mar 2014, o 11:31

Bagnet mam jakby nie z e34 m50b25, chociaż wg kodu pokazuje taki bagnet, jest ciut za luźny w otworze miski olejowej i po wlaniu 6 litrów oleju pokazuje maks...
Po kodzie wpisałem i pokazuje m50 z e34... nie wiem czy nie za nisko wspawałem odejście do odmy, ale tak jak w oryginalnym bagnecie to zrobiłem.

Rozebrałem tą górną część ten okrąg (nie ten stożek) co wchodzi w kolektor ssący. tam była w sumie tylko sprężynka nic więcej, właśnie jakby czegoś brakowało... ta sprężyna na nic nie działała tak po prostu była między dwiema ściankami..

EDIT:
Odma wyglądała po rozebraniu tak:
http://img812.imageshack.us/img812/7306/img00542y.jpg

Tylko oczywiście dużo bardziej zdrowa i czysta..
Brodoś

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 30 mar 2014, o 13:29

membrana była ok?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#7  Postprzez milosz123123 » 30 mar 2014, o 14:11

Miałem to samo i była membrana w odmie pęknięta co sie okazało po wyczyszczeniu jej, gdy jechałem to kupa dymu za mną była. Wywaliłem odme i dałem w atmosfere. i teraz dymka nawet nie puści i chodzi elegancko
milosz123123

Post numer:#8  Postprzez Brodoś » 30 mar 2014, o 21:09

Co znaczy dałem w atmosferę? dałeś nową odmę? czy jakoś przewody inaczej? ;)

EDIT:

Na co zwracać uwagę jeżeli chodzi o membranę? wydawała się okej..
Brodoś

Post numer:#9  Postprzez wojtaq » 30 mar 2014, o 22:46

w atmosferę to znaczy że puścił w powietrze a miejsca gdzie silnik miałby łapać lewe powietrze zaślepił

membrana po prostu pęka i później nie jest szczelna
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#10  Postprzez Brodoś » 30 mar 2014, o 22:51

Tzn. że zaślepił otwór w kolektorze dolotowym od odmy, a w odmie zaślepił otwór od kolektora? no bo jak leje ile wlezie w kolektor? to będzie lała ile wlezie w atmosferę, aż silnik zostanie suchy?

Obrazek

tzn. zaślepił trójkę w kolektorze, odmę wywalił. zaślepił 4, a 1 dał luzem pusty przewód??

No i czemu auto bez krokowego w miarę chodzi, a po podłączeniu gaśnie? i z krokowym nie zapala?
Brodoś

Post numer:#11  Postprzez wojtaq » 30 mar 2014, o 22:59

jeżeli leje ile wlezie to znaczy że albo coś nie tak jest w pokrywie zaworów albo ten silnik to po prostu jednostka do remontu
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#12  Postprzez Brodoś » 30 mar 2014, o 23:05

wojtaq napisał(a):jeżeli leje ile wlezie to znaczy że albo coś nie tak jest w pokrywie zaworów albo ten silnik to po prostu jednostka do remontu

Podobno odma potrafi ssać dużo oleju, raczej z bagnetu ciągnie, bo przewód od głowicy jest suchy, ale jakim cudem??? albo uszczelniacze zaworowe? i przez nie leje na tłoki, ale aż tyle że w kolektor idzie szklanka? Kopci na biało..
Brodoś

Post numer:#13  Postprzez wojtaq » 31 mar 2014, o 08:15

jak dla mnie albo masz tam coś namieszane z tym wszystkim albo silnik już mówi papa
płyn chłodniczy nie znika ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#14  Postprzez Brodoś » 31 mar 2014, o 16:38

Nie znika, wciąż jest tyle samo, co prawda silnik pochodził może 30 minut póki co. Okej będę kombinował ;)
Brodoś

Post numer:#15  Postprzez milosz123123 » 1 kwi 2014, o 20:52

3 i 4 zaślep a 1 luzem daj na wężu i zobacz jak będzie chodziło, u mnie działy się cuda, silnik nie chciał chodzić, telepało nim, dusił się, nie równo pracował i kopcił strasznie, że nic nie było widać za mną, aż się załamałem bo zrobiłem generalny remont i myślałem że coś źle poskładałem, a tu winowajcą okazała się odma. Zrób tak jak napisałem i przegoń go troche żeby wypalił olej z kolektorą bo przez dziurawa membranę było go u mnie pełno w kolektorze przez co czujniki wariowały, po zaślepieniu i przegonieniu zaczął pracowac jak należy. Miałem zaślepione na czas zakupu nowej odmy, dziś mi doszła nowa, którą zamontowałem i podłączyłem wszystko tak jak należy :)
milosz123123

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części