[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zawór

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez ZTJ » 11 maja 2007, o 12:08

Ratel napisał(a): Poczytać, a nie mądrować "alfo i omego"...

W temacie LPG może "alfą i omegą" nie jestem :wink:, jednak czytałem już sporo w tym temacie. Nie pierwszy raz napotykam również na opinię podobną do twojej- 50tkm i po silniku... Dziwny ten polski narod- grubo ponad milion aut na LPG. Fabryki muszą nie nadążać z produkcją zaworów i głowic :P.

A prawda jest taka- po 50tkm możesz zajechać głowicę wyłącznie na bardzo ubogiej mieszance. Nie raz już słyszałem przechwałki użytkowników aut napędzanych LPG jak to im mało auto pali itd. No i tacy właśnie delikwenci mają później awarie.

Owszem- LPG ma teoretycznie wyższą temperaturę spalania, jednak od czego jest możliwość regulacji mieszanki. Im bogatsza mieszanka, tym niższa temperatutra zapłonu. Na lekko bogatej mieszance nic się głowicy nie stanie, gdyż temperatura będzie tylko nieznacznie wyższa niż na noPB. Problem w tym, że wielu ludzi wciąż uznaje za priorytet (tylko pozorną) ekonomikę...
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez łazik » 12 maja 2007, o 17:33

ja swoją przejechałem na gazie około 70.000km i silnik chodzi tak jak chodził przy założeniu.a zawór owszem też miałem wypalony ale jeszcze w nim gazu nie było kiedy to się stało także w poglądy że po 50.000 km trzeba generalkę silnika robić jakoś niewierzę no chyba że gaz jest żle ustawiony wtedy silnik dostaję w :cen: z tym się zgodzę,zaznaczam że mam najprostszą instalację :wink: :P
łazik

Post numer:#18  Postprzez chilid » 13 maja 2007, o 12:27

A jaki jest koszt +/- wymiany tego jednego zaworu czy możne tylko ten jeden wymienić czy trzeba wszystkie ??
chilid

Post numer:#19  Postprzez łazik » 13 maja 2007, o 12:49

zawór jak dobrze pamiętam kosztuje 14 zł.można pojedyńczo ale koszt może być duży na warsztacie-trzeba ściągnąć głowicę i rozebrać a przy okazji można by było wszystkie sprawdzić zobaczyć czy ''nie leją'',zmienić uszczelniacze. chyba że sam zrobisz lub masz jakiegoś kumpla co ci pomoże :cool2:
łazik

Post numer:#20  Postprzez Strzelba » 13 maja 2007, o 13:00

ogolnie jest zasada (przynajmniej u mnie) ze jak juz masz robic glowice czy wymienic jeden zawor to lepiej rozebrac ja cala i zrobic wszystko od a do z z planowaniem wlacznie bo glupio by bylo za miesiac czy dwa robic ta sama robote na innym zaworze
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#21  Postprzez chilid » 13 maja 2007, o 13:03

Yhh może nie będzie tak żle mam znajomego co dziala coś z garazy i mu nieżle wychodzi, może za kilka tygodni sie wezmę za to
chilid

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części