[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wyciek oleju m20 - dywagacje

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wyciek oleju m20 - dywagacje

Post numer:#1  Postprzez 1 1 » 17 lip 2014, o 14:59

Witajcie.
Zapewne sporo z nas miało ten problem, a że starsi koledzy nie z takimi rzeczami sobie radzili, chciałbym spytać o wasze doświadczenia z wyciekami oleju w m20.
W mojej dwulitrówce zarzygany jest cały przód silnika. W przyszłym tygodniu planuję się za to zabrać, dlatego zakładam temat i zapraszam do dzielenia się doświadczeniami w tej kwestii. Obstawiam że wyrzuca spod głowicy, ale zapewne jest kilka innych opcji.
Po dolewce, gdy kontrolka (na check panelu) zgaśnie, auto postawione na pięć minut na wolnych obrotach zostawia KAŁUŻĘ oleju pod sobą. gubić olej przestaje, gdy poziom jest srogo poniżej minimum. Jeśli nie spod głowicy, to może któryś simmering? A może jeszcze gdzie indziej? Do pracy silnika nie mam żadnych zastrzeżeń, czasem ubędzie płynu chłodniczego, ale żadnego masła i innych przykrych zdarzeń nie zaobserwowałem. Co sprawdzić, gdy już rozepnę rozrząd i czego mogę się spodziewać?
W trosce o swoje panewki muszę owy wyciek oleju zlokalizować i zwalczyć.
Pomożecie? :nau:

PS. Wiem, że wałkowane milion razy, ale skoro piszę, to znaczy że nie znalazłem tego, co mnie interesuje i wiem, że pójdę do piekła, jeśli ktoś tu wstawi link do innego tematu. Kto pyta - nie błądzi :oops:
1 1

Re: Wyciek oleju m20 - dywagacje

Post numer:#2  Postprzez Mrok » 17 lip 2014, o 17:44

Może zacznij od zdjęcia pokrywy zaworów i sprawdzenia tych kołków w głowicy od montażu prętów trzymających popychacze? ... czy jak to tam nazwać :P

O to mi chodzi

Obrazek

Uszczelkę ludzie zmieniają ale o tym już zapominają.
Mrok

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 17 lip 2014, o 17:57

są na bank, jak pękła mi dźwigienka, to pamiętam że to wyjmowałem, ale włożyłem z powrotem na swoje miejsce. ostatnio zmieniałem właśnie uszczelkę pod deklem, bo dekiel się pocił, teraz przestał. więc góra odpada. muszę szukać od głowicy w dół.
1 1

Post numer:#4  Postprzez Mrok » 17 lip 2014, o 18:33

CR04 napisał(a):są na bank, jak pękła mi dźwigienka, to pamiętam że to wyjmowałem, ale włożyłem z powrotem na swoje miejsce. ostatnio zmieniałem właśnie uszczelkę pod deklem, bo dekiel się pocił, teraz przestał. więc góra odpada. muszę szukać od głowicy w dół.

Że jest to ja nie wątpię ale już może być twarda, skurczona i nie trzyma tak jak trzeba, trąć silikonem wysokotemperaturowym. A jak chcesz odrazu dłubać dalej to zdejmujesz rozrząd, zwalasz kółka i wymieniasz uszczelniacze na górnym w głowicy i na wale bo nie sądzę, żeby uszczelką pod głowicą tak szybko olej uciekał. Ostatnio robiłem głowicę ale przeglądam foty i chyba za wiele nie narobiłem żeby zaobrazkować :P
Mrok

Post numer:#5  Postprzez 1 1 » 17 lip 2014, o 19:04

kołem wałka rozrządu tak szybko może wyciekać? które koło ma jeszcze bliski kontakt z olejem? wał za nisko jest, ja mam zarzygane wszystko od głowicy w dół... zastanawiam się nad pompą wody (nie zmieniałem jak robiłem rozrząd), ale chyba tam nigdzie w pobliżu olej nie biegnie?

wydaje mi się, że olej wywala pod ciśnieniem, a jak wiadomo w kanałach ciśnienie będzie większe niż pod deklem (tj. przy wałku), dlatego obstawiam uszczelkę głowicy. a zdjąć głowicę, to od razu wypadałoby remont zrobić, pierścienie i panewki przy okazji a to już niemały wydatek. więc obyś miał rację, że to któryś simmering.

mam nadzieję, że ten pod wałkiem da się wymienić bez ściągania koła? nie ma szans odkręcić tej E14 u mnie... wolę wyjąć cały wałek, jeśli jest taka opcja.
1 1

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 17 lip 2014, o 19:34

nowa uszczelka pokrywy zaworów
nowe te gumowe kołki 4 sztuki
nowy markowy tj victor reinz simering wałka rozrządu
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez 1 1 » 17 lip 2014, o 19:38

Wojtku,
CR04 napisał(a):ostatnio zmieniałem właśnie uszczelkę pod deklem

jesteś pewien, że poza tymi gratami, co wymieniłeś, nie ma skąd lać?
1 1

Post numer:#8  Postprzez Mrok » 17 lip 2014, o 19:52

Bez zdjęcia kółka chyba nie zmienisz uszczelniacza, wydaje mi się, że nie przejdzie od tyłu.
Mrok

Post numer:#9  Postprzez wojtaq » 18 lip 2014, o 00:55

CR04 napisał(a):Wojtku,
CR04 napisał(a):ostatnio zmieniałem właśnie uszczelkę pod deklem

jesteś pewien, że poza tymi gratami, co wymieniłeś, nie ma skąd lać?

no nie ma za bardzo skąd lać
ten simering w m20 zrobiłbym sobie z przyjemnością więc go zmień hehe
umyj wszystko później na konkretnie i będziesz widział
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#10  Postprzez 1 1 » 18 lip 2014, o 01:05

tak, tylko że żeby pociekło, to trzeba odpalić, a żeby odpalić, trzeba poskładać. musiałbym umyć, złożyć, odpalić, rozebrać i patrzeć gdzie wywaliło, a potem znowu składać... a co sądzisz o uszczelce głowicy? zdarzało się, żeby stamtąd rzy.gało?
1 1

Post numer:#11  Postprzez wojtaq » 18 lip 2014, o 01:08

zdarzało lecz są to skrajne przypadki
kiedyś po południu rozbierałem rozrząd w m20 ponad 20 razy , jak coś to podstaw auto do Awarii Motors haha
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#12  Postprzez 1 1 » 18 lip 2014, o 01:16

wojtaq napisał(a):zdarzało lecz są to skrajne przypadki
kiedyś po południu rozbierałem rozrząd w m20 ponad 20 razy , jak coś to podstaw auto do Awarii Motors haha

nie wiem czy dojedzie w takim stanie :D
a nie oddam Wam swojej przyjemności z grzebania przy m20, za bardzo to lubie :nau: :nau:

dziękówa Pany za wskazówki, jak dobrze pójdzie, w sobotę zrobię rewizję i dam znać jak sytuacja wygląda. :cool2:
1 1

Post numer:#13  Postprzez Leon » 18 lip 2014, o 11:38

A może być tak jak u mnie, że olej wycieka na łączeniu głowicy z blokiem, na samym rogu, tam gdzie znajduje się pierwszy spływ oleju.
Obrazek
Moim zdaniem mam tam zapadnięty blok - nawet zabielona głowica, oczyszczony blok i nowa uszczelka nie wyeliminowała wycieku.
Ciekawostką jest też, że raz potrafi dość mocno się olejem zasrać a czasami jest sucho przez jakiś czas :mad2:
Temat olałem, pogodziłem się z tym ;)

Tylko kurcze, żeby tyle oleju spierniczało co u Ciebie, to musiałoby tam chyba całkowicie uszczelkę wywalić a to jest nie raczej możliwe, choć kto wie, może już uległa biodegradacji :D

Umyj dokładnie tą zalaną część silnika, odpal go na krótki czas i zacznij rozbierać po kolei cały osprzęt z przodu silnika i na bank znajdziesz wyciek :cool2:
Tam żadnych zakamarków czy niespodzianek nie ma.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#14  Postprzez 1 1 » 18 lip 2014, o 16:45

to mnie pocieszyłeś... bój sie Boga!
bardzo możliwe że właśnie stamtąd leje...
ja się nie pogodzę, bo nie wyrabiam na dolewki.
planowanie bloku? O_O
1 1

Post numer:#15  Postprzez wojtaq » 18 lip 2014, o 20:05

raczej swap haha
jak coś to poratuje jakimś silnikiem :D
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator