[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z demontażem zderzaka.

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Problem z demontażem zderzaka.

Post numer:#1  Postprzez Drix92 » 25 lip 2014, o 21:06

Witam.

Od razu mówię iż wiem że temat był wałkowany sporo razy. Wyczytałem chyba wszystkie tematy jakie były a to i tak nie rozwiązało mojego problemu.

A więc potrzebuje zdemontować przedni zderzak w E30 z 1990. I nie mogę sobie poradzić z tymi Torxami od dołu. Nabiłem porządnie klucz na śrubę. Sztywną pokrętkę kawałek rurki i za cholerę nie chce puścić. Jakieś pomysły jak to odkręcić??.

Mam nowe odboje w dłoni i widzę że w nich gwintu nie ma więc jak to się wgl trzyma kupy ? od góry jest nakrętka? jak tak to jak się do niej dostać. Próbowałem odkręcić te śruby przy kierunkach żeby zajrzeć coś głębiej ale też masa zgrzytania kręci się ale nie idzie wgl.:/

Tak się dziś z tym mordowałem. WD 40 puchę całą wylałem. I jutro będę próbował walczyć na maxa ale pewnie urwą się łebki albo urobią albo złamie klucz bo nie wiele brakuje. Więc jakby ktoś mógł coś poradzić byłbym wdzięczny :)
Drix92

Re: Problem z demontażem zderzaka.

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 25 lip 2014, o 22:01

albo się odkręcą , albo coś się ukręci
jak coś to możesz zrzucić samo pszycie zderzaka , później będzie belka której może nie udać się zdemontować więc trochę ją potnij i wtedy możesz obciąż te śruby torx
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Drix92 » 25 lip 2014, o 22:29

Okay :) Czyli od góry są jakieś nakrętki tak? I jakbyś mógł powiedzieć jak się to poszycie ściąga. Bo znalazłem tylko 4 miejsca gdzie może się trzymać. Jedno to takie zasuwki tuż przed kołami. A dwa to takie torxy przy kierunkach które trzeszczą i zgrzytają a nic się nie odkręcają :/
Drix92

Post numer:#4  Postprzez Drix92 » 26 lip 2014, o 13:06

Okay... Mój błąd. Pod lakierem były spinki które trzymały poszycie. I już widzę te główne śruby torxy. Zalałem je odrdzewiaczami i czekam niech to się przeżre. Ale wygląda tak kiepsko że bez rozwiercenia może być ciężko.
Drix92

Post numer:#5  Postprzez laz12345 » 26 lip 2014, o 19:01

Stuknij przed odkręcaniem mocno młotem w te torxy i odkręcaj.Jak się urwą to trudno.Rozwiercisz,dasz dłuższe śruby od góry i tyle.Ostatnio przerabiałem coś takiego z przednimi wahaczami,wszystkie 4 śruby zostały urwane w podłużnicy,niestety wiek robi swoje.....
laz12345

Post numer:#6  Postprzez Drix92 » 26 lip 2014, o 22:01

Dziś z tym walczyłem ale niestety torxy się urwały:) Udało się zdemontować belkę rozcinając łby śrub. Wszystko udało się zrobić bez uszkodzeń :)

Martwi mnie jednak stan podłużnic. Samochód wygląda bardzo dobrze z zewnątrz i wewnątrz ale po zaświeceniu w podłużnice latarką zobaczyłem trochę rdzy. Niestety nie da się tam sięgnąć niczym i tego usunąć. Zastanawiam się jak to zabezpieczyć żeby się auto w pół nie złamało :)
Drix92

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 26 lip 2014, o 22:31

Zabezpiecz to woskiem do profili. Zauważyłem, że konserwuje nawet rdzę. Małe rdzawki potraktowałem przed zimą, zrobiła się warstwa wosku na tym i po zimie nic nie zmieniło się.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez Drix92 » 26 lip 2014, o 22:59

A taki specyfik jak Brunox epoxy będzie tak samo dobry ? Bo akurat mam na stanie :) A chciałbym jeszcze parę lat polatać tym autem:)
Drix92

Post numer:#9  Postprzez szczodros » 15 wrz 2014, o 12:15

Na przyszłość rada od mojego ojca (też wczoraj walczyłem ze zderzakiem przód - kretyn w e46 wymusił na rondzie :D) - posmaruj gwint delikatnie towotem, na przyszłość będzie lżej odkręcić :D
szczodros

Post numer:#10  Postprzez Drix92 » 15 wrz 2014, o 17:55

wiem wiem :) Okazało się że przód był nigdy nie rozbierany. Wszystko w oryginale.. żadnych śladów stłuczek ani nic. W sumie mnie to bardzo nie zdziwiło bo jestem na etapie wymiany całego układu paliwowego. I wszystko jest oryginalne. Nawet obejmy oryginalne BMW.
Drix92

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo