[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Raz kolejny M40

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Raz kolejny M40

Post numer:#1  Postprzez arkadio666 » 26 kwi 2007, o 17:25

Po pierwsze witam wszystkich ponieważ jestem nowy na forum i nowy jako posiadacz BMW. I tu pojawia się mój problem. Otóż moje BMW e30 318i klepie niemiłosiernie. Prawie jak diesel. Wiem wiem, te tematy już były czyli popychacze, dźwigienki i wałek. Naczytałem się już dużo. Mam za to pytanie czy w autach z uszkodzonymi w/w częściami słychać jedynie coś pod maską? U mnie słychać pod maską, pod samochodem chyba jeszcze głośniej, nawet układ wydechowy nie pracuje równomiernie tylko tak jakoś rytmicznie. Obroty lekko co jakiś czas falują, ale tylko trochę. Czyżby aż tak daleko posunięte zjechanie wałka? Przed zakupami chciałbym wiedzieć czy inni też mają takie objawy bo może się okazać że to nie to. Zaraz po kupnie zmieniłem olej na Mobil 1, półsyntetyk. Czy rozsądne będzie przed "operacją" zalać go pełnym syntetykiem aby go trochę przeczyścić? Poprzedni właściciel przyznał się że ostatni raz olej zmieniał ok 15tyś temu, trasy krótkie i pewnie bez oszczędzania. Oleju nie bierze nic. Auto na gazie, przebieg 250tyś. Pozdrawiam i liczę na pomoc. Dzieki.
arkadio666

Post numer:#2  Postprzez trebor316 » 26 kwi 2007, o 20:05

Witam
Przd kupnem wałka i całej reszty możesz sam sprawdzić stan wałka rozrządu!
Jest to w miarę prostę tz. musisz zdjąć pokrywę rozrządu i sprawdzić wizualnie stan krzywek czy nie są wytarte ( czy nie ma wyczuwalnych po bokach ramtów na wierzchołkach krzywek).
Ja osobiście miałem wałek OK przy przebiegu 180 kkm, wymieniłem jedynie popychacze i nastała cisza!
Zalewam Castrolem 10w/40
Pozdrawiam
trebor316

Post numer:#3  Postprzez arkadio666 » 26 kwi 2007, o 20:18

Chyba tak zrobie. Jutro lecę po uszczelke pod pokrywe zaworów.
arkadio666

Post numer:#4  Postprzez Waski » 1 maja 2007, o 11:40

mojemu koledze tez kiedyś fes zaczły klepać zawory i itd i gadał kiedyś z gościem co sie zajmuje naprawą silników i ten gościu mu doradził najprostszy ale troche chamski sposób na sprawdezenie rozrządu otuz tak rozpedzamy samochód do trzeciego biegu i na tym trzecim biegu auto powino osiagnac predkosc 120km/h jezeli nie osiagnie to masz do wymiany rozrząd a jezeli osiagnie to wszystko jest wporzadku i kumpel tak zrobił beta niie pojechała wiecej jak 105km/h wyiemił właek popychacze zawory itd po czym sprawdził ponownie i samochód mu osiągnoł tą predkosc 120 km/h :)

a co do klepania to mówił ze po paru tysiacach zaczeły klepac jak przed wymianą to juz jest urok tych silników
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez arkadio666 » 1 maja 2007, o 17:12

Takie sprawdzanie to chyba zależy od silnika - słabszy nie pojedzie, silniejszy - pojedzie. No i dochodzi do tego to, że niektórzy jeżdżą na gazie i wtedy osiągi mogą być gorsze.
arkadio666

Post numer:#6  Postprzez beryl » 2 maja 2007, o 01:54

Ćwicze ten silnik od roku i powiem Ci, że podobno sama fabryka przyznała, że konstrukcja tego silnika jest wadliwa. Na pierwszy rzut wymieniłem całą hydraulikę ... dalej klepało. Następnie wymienilem panewki korbowodowe - już zaczęło je brać. Wszystko po to żeby ciśnienie oleju było takie żeby nie klepało. Kiedyś popatrzyłem bez dekla zaworowego jak wygląda smarowanie. Okazało się, że uszkodzona jest rurka smarująca (była luźna na łączeniach) ... naprawiłem. Ciśnienie wylatywało przez luz popychaczy w gniazdach w głowicy - uszczelniłem i dalej jeszcze cyka. Oczywiście wcześniej sprawdziłem manometrem ciśnienie oleju i jest OK, więc pompę wykluczam. Rodzaj marki oleju raczej nie ma znaczenia, bo konstrukcja jest z lat '80 i dziś najtańszy olej jest dużo lepszy niż oleje z tamtych lat. Leje półsyntetyka orlenu. Dodawanie wszelkich specyfików zagęszczaających, do hudrauliki itp. nic nie daje. Sam już nie wiem co może jeszcze być[/hide][code][/code]
beryl

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 2 maja 2007, o 09:29

koledzy!! bocian w M40 jest nie do przeskoczenia ( nie stety) nawet jak sie powymienia na nowy cały rozrząd to i tak po pewnym czasie zacznie słychać zawory, jak juz wspomniał beryl nawet fabryka sie przyznała do nie udanej konstrukcji, a ja z własnego doświadczenia wiem że jakiekolwiek remonty w M40 są nie opłacalne, w kosztach samych części i robocizny( ok. 1500zł) + niewielka doklakładka finansowa można zmienic silnik.
M40 sie nie remontuje tylko zajeżdża do oporu i wurzuca :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez beryl » 3 maja 2007, o 21:58

jackx-36 napisał(a):jakiekolwiek remonty w M40 są nie opłacalne

Być może to prawda, ale wydaje mi się, że nie do końca. Na pewno taki remont jest drogi, bo trzeba by było zdjąć głowicę zrobić zawory, gniazda zaworowe, panewki wałka rozrządu itp ... a to kosztuje.
Nie wierze, że wyjeżdzając z fabryki ten silnik tak klepał i niestety jakość (części) zamienników odbiega bardzo od oryginałów, przekonałem się sam na popychaczach.
Po takim remoncie może jeszcze posłużyć troche .... albo i nie :D :wink:
Ja już przestaje się bawić, jeszcze tylko maglownica do regeneracji i jeżdze.
beryl

Post numer:#9  Postprzez abrover » 14 maja 2007, o 17:56

Też mi klepie i to na nowym rozrządzie. Wiele fachmajstrów od BMW doradzało mi żebym to olał i jeździł, póki równo chodzi i nie ma wycieków :mrgreen: I tak też czynię :P
abrover

Post numer:#10  Postprzez mackillus316i » 15 maja 2007, o 00:35

I ♥ E30

Obrazek
mackillus316i
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Mechanika & Części