[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Różnice w przednich lampach

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Różnice w przednich lampach

Post numer:#1  Postprzez przemardi_ » 24 sie 2014, o 13:50

Witam. Ostatnimi czasy zaopatrzyłem się w komplet przednich lamp do swojej e30. Długo chodziły mi po głowie lampy bez uśmieszku i gdy je znalazłem długo się nie zastanawiałem nad kupnem.
Lampy kupiłem z myślą o przerobieniu ich na bh. Rozebrałem lampy bez uśmieszku i z racji że sama soczewka jak i elementy wewnętrzne lampy czasy świetności mają za sobą. Z racji że nowe jak i stare lampy są firmy Bosch pomyślałem że może w moich starych lampach wygląda to lepiej. Szybko wyjąłem element z soczewką z moich starych lamp i tutaj zdziwienie po konstrukcja elementu w którym trzyma się soczewka jest całkiem inna O_o. Sama soczewka w obu przypadkach wygląda tak samo. I jak łatwo się domyślić w moich starych lampach jest w lepszym stanie.
Tu rodzi się pytanie. Czy mogę do lamp bez uśmieszku włożyć tylną część lampy z uśmieszkiem ? Czy lampa będzie świecić gorzej a może lepiej po takim zabiegu ?
Zamieszczam zdjęcia na których widać różnice w lampach.
http://s797.photobucket.com/user/Przeme ... t=3&page=1

ps. ta lampa z zatyczką plastikową jest z lampy z uśmieszkiem
przemardi_

Re: Różnice w przednich lampach

Post numer:#2  Postprzez przemardi_ » 27 sie 2014, o 13:41

Nikt nic ?
przemardi_

Re: Różnice w przednich lampach

Post numer:#3  Postprzez przemardi_ » 28 sie 2014, o 20:42

jako że nie rozkleiłem drugiej lampy a myślenie trochę mi zajęło wpadłem na pomysł aby sprawdzić jak świecą oba modle soczewek w tej samej lampie.
Ta sama oprawa lampy, te same żarówki, ta sama strona, takie samo napięcie i natężenie prądu. w Obu przypadkach brudne szkiełko ale kapłem się po wszystkim dopiero :D
Więc tak pierwsze zdjęcie. Lampa bosch bez uśmiechu, soczewka boscha z uśmieszkiem
Obrazek
Drugie zdjęcie. Lampa bosch bez uśmieszku, soczewka bosch bez uśmieszku.
Obrazek

Na pierwszym zdjęciu ewidentnie widać że soczewka jest zaprojektowana w taki sposób aby jednak ten uśmieszek był widoczny pomimo tego że odbłyśnik jest pełny.
Druga sprawa soczewka z uśmieszkiem lepiej skupia światło, za to ta bez uśmieszku bardziej go rozproszyła ale co za tym idzie bardziej niż soczewka z uśmieszkiem doświetla prawą stronę.
I co teraz ? Co WY myślicie o tym ? może ktoś się w końcu wypowie w temacie ?
przemardi_

Powrót do Elektryka & Oświetlenie