[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jak sprawdzic silnik?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

jak sprawdzic silnik?

Post numer:#1  Postprzez Maniek » 15 maja 2007, o 16:55

Monika ma do sprzedania silnik m20b25 z calym osprzetem za przyzwoite pieniadze, silnik jest wyjety. Czy widzicie jakies mozliwosci sprawdzenia go czy kupywac kota w worku? Na co zwrucic uwage przy tym silniku?

[ Dodano: 15-05-2007, 17:22 ]
http://www.youtube.com/watch?v=pX8gs2KRYyE posluchajcie tego i co wy na to??? albo cos dzwiek albo slysze glosne cykanie?
Maniek

Post numer:#2  Postprzez wojtass » 15 maja 2007, o 21:01

Ciśnienie sprężania pomierzyć, nawet na wyjętym silniku będzie można rozrusznikiem przekręcić tyle że trzeba mieć przyrząd. Warto zajrzeć pod pokrywę zaworów jak tam wałek rozrządu jego krzywki. Druga rzecz to panewki ale tych nie sprawdzisz na wyjętym silniku, sprawdź czy dużo oleju jest w dolocie to też nie wróży nic dobrego.
wojtass

Post numer:#3  Postprzez Bagor » 15 maja 2007, o 21:57

Też słyszę jakieś dziwne cykanie, na dodatek widzę, że zagazowany :cry:
Bagor

Post numer:#4  Postprzez Maniek » 15 maja 2007, o 22:31

z gazem to dal mnie wsio rybka... ale te cykanie mnie zastanawia??? Jak myslisz co to moze byc, czy to tak nagrane z telefonu czy zawory ?
Maniek

Post numer:#5  Postprzez Iro » 16 maja 2007, o 15:47

można sprawdzić tylko trzeba odpalić
i posłuchać jak sie zachowuje na wolnych obrotach
około 3000, około 4500,i 6000 tys obr/min.bedzie słychać jak coś nie tak
Iro

Post numer:#6  Postprzez Maniek » 16 maja 2007, o 16:22

A co myslisz na temat tego filmiku???? Sprawa tego typu ze go odpale jak zaplace i wloze silnik do siebie
Maniek

Post numer:#7  Postprzez Iro » 17 maja 2007, o 16:24

na tym filmiku pod koniec słychać jak klekoczą zawory.
a co do kupywania w ciemno
to kumpel ostatnio do bravy kupił na allegoro i nie było ciśnienia w jednym cylindrze i gdzieś tam pokrywa od zaworów pęknięta a w ogłoszeniu było wszytko cacy super silniczek
nie kupuj kota w worku
Iro

Post numer:#8  Postprzez jackx-36 » 17 maja 2007, o 16:49

Do tej pory sie nie udzielałem bo pewnie posądzony bym był o stronniczość ( to jest mój filmik zrobiony telefonem) ale podpowiem troche danych to moze sie rozwieją wątpliwości .
Jak pojechalismy( ja i Monika z meżem ) pierwszy raz na rozmowę wstępną do właściciela, samochód zostal uruchowmiony od pierwszego strzała i nie puścił ani jednego dymka a stał z pare miesięcy.
Ładnie sie wkręca na obroty zarówno na gazie i na benzynie, nie szarpie,nie strzela i nie falują obroty, zaworki grają ale nie jest to coś nienormalnego i niepokojącego
Co do kupowania "kota w worku" jest to ryzyko jak każde inne, nie jest to nowa część i nie wiem co siedzi w środku, ja ponosiłem tez takie ryzyko jak kupowałem swojego IS-a. Każdy ponosi takie ryzyko przy kupnie każdego używanego samochodu i kazdy podpisuje umowe z paragrafem mówiącym wadach ukrytych i stanie wizualnym
Dobrze by było żeby Maniek napisał jeszcze co wchodzi w skład proponowanego silnika i za jakie pieniądze jest do wzięcia( moge ja to zrobić )to wtedy był by pełen obraz i można smiało doradzać czy zaryzykowac czy nie.
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez Maniek » 19 maja 2007, o 21:44

Przeciesz napislaem ze za przezwoite pieniadze i z calym osprzetem to chyba wyjasnia wszystko. A dlamnie to wlasnie wada ze to tak za bradzo przyzwoite pieniadze... A co do pracy silnika to ładnie pracuje i faluja obroty i dobrze sie wkreca to fakt a zawory to chyba w tych modelach to we wszystkich cykaja z tego co zauwazylem wiec przymroze do tego oko. Narazie nie ma mnie w domu i nie mam czasu podjechac i oblukac silniczek ale jak znajde chwilke czasu to wpadne. pozdrawiam..

[ Dodano: 20-05-2007, 21:17 ]
Sorki pomyłka nie faluja obroty
Maniek

Powrót do Mechanika & Części