[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Cos hałasuje pod autem

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Cos hałasuje pod autem

Post numer:#1  Postprzez Globi » 15 maja 2007, o 12:33

Witam mam dziwny problem coś hałasuje :mad2: i nie wiem co to jest czy most czy podpora :?: na pewno coś co sie obraca bo jak jadę ok 30 km/h to słyszę takie "uuu" jak bym słyszał obracający sie wał jak jadę szybciej dźwięk zanika ale mnie to wkurza i nie wiem co to może :( być bo nigdy nie słyszałem ani kończącego sie mostu ani jak hałasuje podpora bo gumy są dobre i łożyska sprawdzone w tym jedno nowe (tył) może ktoś ma jakiś pomysł proszę o rady. Pozdrawiam
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez wojtass » 15 maja 2007, o 21:07

Najprawdopodobniej jakieś łożysko może opony masz wyząbkowane u mnie tak właśnie huczy od opon. Kończący się most raczej wyje jednostajnie i przez cały czas , czasem strzela czasem chrobocze aż padnie :P
wojtass

Post numer:#3  Postprzez Art88 » 15 maja 2007, o 21:55

Mam podobny problem...gdy troche przycisne albo po dłuższej jeździe coś brzęczy jakby odkręcona śróbka...bardzo hałasuje.Wieżdzałem na kanał ale nic nie widziałem.Troche wcześniej miałem robioną głowice ale wydaje mi sie że ten dzwięk może dochodzić gdzieś między skrzynią a silnikiem...co to może być?? :exc:
Art88

Post numer:#4  Postprzez algrab » 15 maja 2007, o 23:24

Mialem podobnie jak "zgubilismy" z panna biustonosz pewnej nocy w parku. Jak sie pare razy dobrze przyjrzalem podwoziu na kanale to usunalem zgube i od tego czasu cisza :)
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#5  Postprzez Globi » 16 maja 2007, o 00:14

wojtass napisał(a):Najprawdopodobniej jakieś łożysko może opony masz wyząbkowane u mnie tak właśnie huczy od opon. Kończący się most raczej wyje jednostajnie i przez cały czas , czasem strzela czasem chrobocze aż padnie :P

Łozyska właśnie 100% wykluczam opony i felgi 2 razy wywarzane w różnych warsztatach to nie to tylko co jest dziwne ze to nie wyje ani nie huczy tez nie brzęczy tylko odgłos obracającego sie wału no nie wiem jak by był krzywy ale to chyba sie nie zdarza a może być to łożysko podporowe choć guma jest cała
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#6  Postprzez chilid » 16 maja 2007, o 08:58

A może skrzynia biegów ci się konczy niedawno kolega mial podobne stuki w E36 i skrzynie musiał wymienić ;/
chilid

Post numer:#7  Postprzez Ratel » 16 maja 2007, o 10:15

Dla mnie to chyba podpora wału. Ale zarzekał się nie będę... :wink:
Ratel

Post numer:#8  Postprzez Iro » 16 maja 2007, o 15:42

Raczej opony, u mnie też huczy niskim tonem i nic żadnej awarii nie ma.
Przejedź się po różnych nawierzchniach i wtedy posłuchaj jak sie zachowuje :wink:
Iro

Post numer:#9  Postprzez Globi » 16 maja 2007, o 23:35

ale jak miałem te same opony w zeszłym sezonie i było ok a teraz dziwne dźwięki wydaja to cos jest nie tak. Mówię ze to jest dziwek w stylu obracającego sie wału jak zwalniam to jak by bardziej był ten dźwięk słyszalny nie jest to dźwięk ciągły w miarę prędkości słyszalny przy 60 km/h go już nie słychać
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#10  Postprzez Piter » 17 maja 2007, o 05:47

Mam identyczny problem.Byłem u mechanika i powiedział że łożysko w kole do wymiany.Też słychać dopiero przy zwalnianiu,tak od 60km/h.
Piter

Post numer:#11  Postprzez Globi » 17 maja 2007, o 10:52

nie może być łożysko bo już wymieniłem i ono wytwarzało inny dźwięk który bardzo łatwo można sprawdzic jadąc slalomem wtedy ciężar auta sie przenosi i wiadomo z której strony wiec łożyska u mnie na 100% NIE
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#12  Postprzez pavlick » 17 maja 2007, o 11:59

Globi napisał(a):nie może być łożysko bo już wymieniłem i ono wytwarzało inny dźwięk który bardzo łatwo można sprawdzic jadąc slalomem wtedy ciężar auta sie przenosi i wiadomo z której strony wiec łożyska u mnie na 100% NIE

Na forum trudno stwierdzić co tam hałasuje ale... u mnie w poniedziałek coś zachrobotało przy dojezdzie do świateł na moment szarpnęło furą i zaczęło metalicznie trzeć i piszczeć.
Wszystko wskazywało na łożysko lub rozpieprzony most ale po podniesieniu i osłuchaniu auta okazało się, że wystrzeliła ośka szczęki ham ręcznego (mam tarczobębny).
Najlepszy sposób to podnieść całe auto, odpalić, wbić piątkę i osłuchać.
Jeśli nie łożyskato to może tłoczek przytarty, "coś" opiera się o obracający się częśc przenoszącą napęd a może tak ma być i tyle :).
pavlick

Post numer:#13  Postprzez MoRdAcK » 31 sie 2007, o 06:42

pozwole sobie oswiezyc temat bo mam pewien problem a nie chce zakladac nowego tematu...

otoz.. ostatnio jak podnosilem moje E30 to stwierdzilem ze sobie "pokrece" tylnia osia..
dla testu sprawdzalem co tam jest za dyfer.. i jak sobie tak krecilem to mi sie krecilo jedno kolko.. ;/ podobno powinno sie krecic drugie w przeciwnym kierunku.. jest to prawda? czy to tylko teoria, bo jak szpera to oba w tym samym..

a kolejna sprawa - co mnie rowniez martwi to przy jezdzie na biegu.. slysze "buczenie" jakby z dyfra.. a jak wciskam sprzeglo to go nie slychac - hałas pojawia sie dopiero koło 60km/h i z reguły na 3,4,5 biegu.. wczesniej spokoj.. ;/ moze to skrzynia? brak oleju? spotkał sie ktos moze z czyms takim?
MoRdAcK

Post numer:#14  Postprzez marcin320i » 28 cze 2010, o 21:17

Mam taki sam problem jak Ty kolego i w żaden sposób nie mogę go rozgryźć...jakaś konkretna pomoc by się przydała, jednym z pomysłów jest obcieranie szczęki hamulcowej o bęben ale...
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Kolejne BMW: 520
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B22

u mnie cos dzwoni

Post numer:#15  Postprzez honzik1976 » 6 lip 2010, o 13:59

podłanczając sie do odgrzanego tematu, chciałbym zapytać czy moze ktoś wie co może "dzwonic" pod samochodem
na oko w kanale nic nie widać , a dźwięk jest taki jakby gdzieś była luźna podkładka i od wibracji dźwięczała DZYŃDZYŃDZYŃDZYŃ :)
honzik1976

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części