[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20B20 się grzeje

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

M20B20 się grzeje

Post numer:#1  Postprzez jacekSc » 20 sie 2014, o 16:30

Witam wszystkich

Problem jak w temacie, silnik płynnie osiąga temperaturę 83 czyli pion i potem niestety idzie dalej.
Maksymalnie było 110 i dalej nie pozwoliłem. Z tego co czytałem na forum i w książce "sam naprawiam..." to płyn wymieniony na nowy, poziom ok, układ odpowietrzony. Termostat działa, dolna rura od chłodnicy ciepła. Cała chłodnica też robi się ciepła.
Ogrzewanie przy wyższej temperaturze działa elegancko, przygazówka obniża temperaturę - czyli niby wisko też ok.

Dodam jeszcze że w aucie kiedyś był gaz ale po wybuchu i rozwaleniu przepływki odłączyłem nie korzystam.
Po kupnie nowej przepływki pali się check ale auto jeździ bardzo dobrze. Czy powodem grzania i kontrolki check może być coś z mieszanką ? Do gazu może poprzedni właścicel coś pozmieniał ?

może coś komuś przyjdzie do głowy co mogę jeszcze sprawdzić domowym sposobem.
Aha w drodze mam nowy termostat kosztuje grosze to zmienię, chcę jeszcze przeczyścić chłodnicę może coś da - płyn valvoline
jacekSc

Re: M20B20 się grzeje

Post numer:#2  Postprzez bmwmaniak » 20 sie 2014, o 18:29

jacekSc napisał(a):przygazówka obniża temperaturę - czyli niby wisko też ok.

Czyli wedlug Ciebie stojąc w korku, trzeba naciskac gaz zeby schlodzic silnik?

jacekSc napisał(a):Po kupnie nowej przepływki pali się check ale auto jeździ bardzo dobrze.

nie ma kontrolki check od przeplywki. Ktora kontrolka u gory Ci sie swieci. Najlepiej zrob fotke i wstaw ją tutaj.

Jeśli mam być szczery to oddaj auto do kogos kto zna e30-tki, bo według mnie narobisz tylko biedy.

A propo usterki to według mnie na 99% winne jest wisko.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez jacekSc » 20 sie 2014, o 19:57

Jak sprawdzić wisko ? Na tym forum wyczytałem, że chwilowe przygazowanie sprawi, że wiatrak się szybciej obraca i w ten magiczny sposób spadnie chwilowo temperatura.

check w sensie check engine

Obrazek
jacekSc

Post numer:#4  Postprzez wojtaq » 20 sie 2014, o 21:31

jaką masz skrzynię ? manual czy automat ?
pompa wody dawno zmieniana ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#5  Postprzez jacekSc » 20 sie 2014, o 21:35

Manual, pompa wody nie mam pojęcia, auto w moich rękach kilka miesięcy dopiero się za nie biorę
jacekSc

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 20 sie 2014, o 21:39

sprawdź sobie jak leje Ci z przelewu w zbiorniczku wyrównawczym , bardzo często przelew jest przytkany
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#7  Postprzez Leon » 21 sie 2014, o 08:24

Napisz przede wszystkim czy silnik przegrzewa się na postoju czy podczas jazdy, bo to bardzo ważne i pozwoli bardziej precyzyjnie określić przyczynę tego problemu.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#8  Postprzez jacekSc » 21 sie 2014, o 13:55

wojtaq co masz na myśli mowiąc przelew ? jak sprawdzić ?
Pod korkiem czysto, sam płyn też jest ok
Leon podczas postoju tylko
jacekSc

Post numer:#9  Postprzez Leon » 21 sie 2014, o 17:23

Odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego, odpal silnik i wróć do zbiorniczka.
Jak podniesiesz delikatnie obroty silnika, to powinieneś zobaczyć w zbiorniczku sikający strumień płynu chłodniczego.
Jeśli ten strumień jest wyraźny i ciągły, to znaczy, że pompa wody działa a układ jest odpowietrzony.

Skoro przegrzewa się tylko na postoju, to faktycznie może to być wina niezasprzęglającego się w odpowiednim momencie wiska.
Jeśli wskaźnik temperatury wychodzi wyraźnie za pion, chłodnica jest cała gorąca a wisko nie spina (wyraźny szum/wycie, nie da się nie usłyszeć) to znaczy, że jest niesprawne.
Leon
Profesor

Post numer:#10  Postprzez jacekSc » 21 sie 2014, o 22:22

Układ jest odpowietrzony na 100%, jutro zobaczę przelew.
Co do wycia/szumu kurde chciałbym to usłyszeć na sprawnym aucie
jacekSc

Post numer:#11  Postprzez lukbarto » 23 sie 2014, o 11:25

Kontrolka ( wykrzyknik w kółku ) jest od automatycznej skrzyni biegów. Więc skoro masz manuala to ktoś coś kombinował albo ze skrzynią albo z zegarami. Sprawdzałeś fizycznie czy auto sie przegrzewa? czy moze tylko wskaźnik ci to błędnie pokazuje. Wskaźniki w E30 lubią często płatać figle szczególnie wskaźnik stanu paliwa i temperatury. Może zegary są od innej wersji E30 i są inaczej wyskalowane i błędnie pokazują ci odczyt temperatury? Skoro układ jest odpowietrzny, chłodnica się nagrzewa i wisko działa to powinno wszystko grać. Jak miał jeszcze gaz to sprawdź poprawność połączeń przewodów, ogrzewanie parownika napewno było wpięte pod jeden obieg chłodzenia, może demontując gaz pomyliłeś gdzieś się spinając przewody chłodzenia i jest nieprawidłowy obieg płynu?
lukbarto

Post numer:#12  Postprzez jacekSc » 25 sie 2014, o 10:45

Zdjęcie zegarów jest z internetu, chodziło mi tylko żeby pokazać checka.
Cała instalacja dalej jest jest w samochodzie, jest zamknięta butla i odłączony dolot.
Wisko jest chyba do d...y ale to sprawdze w przyszłym tygodniu w tej chwili mnie nie ma.
Dzięki wsyztskim za pomoc, pozdrawiam
jacekSc

Post numer:#13  Postprzez Leon » 25 sie 2014, o 15:02

Zblokuj wisko na sztywno za pomocą taśmy, sznurka (nawiń w szczelinę pomiędzy korpusem wiska a dużą nakrętką mocująca go do pompy wody) i zobacz jak się zachowa temperatura.
Bez sensu czekać i katować silnik jeśli faktycznie temperatura jest za wysoka.
Strzeli głowica i będzie po ptokach ;)
Leon
Profesor

Post numer:#14  Postprzez jacekSc » 6 paź 2014, o 13:00

Wisko okazało się sprawne, głowica do zdjęcia - spaliny w układzie chłodzenia niestety.
jacekSc

Post numer:#15  Postprzez HNT126 » 3 wrz 2018, o 16:03

Odgrzewam, bo wracając z meetingu zaobserwowałem niepokojący objaw.

Pacjent: M20B20 w E30.
System z potencjalną awarią: układ chłodniczy.

Objaw: Podczas jazdy autostradowej przy 30 st.C, przy 140 km/h przez 150 km wskazówka termometru wchodzi na pole pomiędzy kreską pionowa 1/2 a 3/4. Przy 160 km/h zbliża się lekko do kreski 3/4. To normalne?
Na wolnych obrotach - wskazówka pomiędzy 1/4 a pionem, lub pion. Przy niższych prędkościach - okolice pionu.

Konfiguracja: M20B20 seria z LPG 4 gen. (serwisowany regularnie) + chłodnica oleju z m20b25. Wszystkie przewody ciśnieniowe nowe, termostat ASO BMW 80stC, (wcześniej zamiennik innej firmy, ale uszczelka o-ringowa była założona przed termostatem a nie za termostatem jak powinna być i silnik z trudnością wchodził na 1/2.) visco Behr 3 - letnie, spina dobrze, chłodnica wymieniona w tym samym czasie na zamiennik (różnica w budowie w stosunku do oryginału - 2 rzędy rurek zamiast licznieszych, szerokich płaskich profili jak w oryginale) pompa cieczy chłodzącej - Ruvile, wymieniona wraz z przewodami, chłodnicą i termostatem.

Moje Podejrzenia: Mniej wydajana chłodnica? A może ze względu na Visco to normalne zachowanie? Uszkodzony termometr lub czujnik temperatury? Tym bardziej dziwne zachowanie, że podczas jazdy z większą prędkością chłodzenie jest dość intensywne. Podczas podjazdów pod strome nawet serpentyny termometr nie wychylał się aż tak, a obroty sięgały także 4 tys. przy mniejszej przecież prędkości. Inna sprawa, że po wymianie podzespołów ukł. chłodniczego nie jechałem w takiej temperaturze (30 st.C ) tak długo z taką prędkością.

Nie ma cieczy w oleju, nie ma oleju w cieczy. (Przynajmniej wczoraj nie dostrzegłem) Olej niedawno zmieniony.
Będę wdzięczny za rzeczowe opinie, zanim zacznę rozbierać.
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 316iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16