[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana czy naprawa błotnika

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Wymiana czy naprawa błotnika

Post numer:#1  Postprzez hendo » 30 lis 2014, o 12:25

Mam dylemat ponieważ auto mam w oryginalnym stanie, malowany był tylko jeden błotnik przedni.
Tyle że błotnik nie był ściągany do naprawy widać ślad maskowania i jest ori plomba. Błotnik delikatnie zerdzewiał na dole przy progu, chyba ktoś tam używał szpachli ale nie dużo.

I tu pytanie czy wymienić błotnik, mam identyczny z wąskiej lampy ten sam rocznik i kolor idealnie pasuje, ale błotnik będzie już ściągany i dodam że nowy błotnik ma oryginalny lakier i nie ma grama szpachli. Tą plombe ma wyciętą i nie wiem jak to zgrać z autem.

Czy może naprawiać stary błotnik i oddać do malowania. Niestety ma jeszcze przegnity ten rancik mały na odcinku 2cm, ale rdzy na 1szy rzut oka nie widać.

Nie wiem co robić bo chcę aby auto wyglądało jak najlepiej, ale nie było jakimś ulepem.
hendo

Re: Wymiana czy naprawa błotnika

Post numer:#2  Postprzez CincinCm » 30 lis 2014, o 13:24

Moim zdaniem bez przesady. W aucie takiego typu wymiana części jak błotnik to moim zdaniem normalna sprawa. Ewentualnie postaraj się ściągać to w taki sposób, aby nie uszkodzić lakieru na pozostałych elementach.
Ja bym wymieniał na drugi. Jeśli w super stanie to bez zastanawiania się bym to zrobił - przecież to oryginał jest, a nie jakiś zamiennik.
CincinCm

Post numer:#3  Postprzez hendo » 30 lis 2014, o 15:27

Niby tak, ale boję się jedynie później spasowania. Ponoć oryginalne błotniki są czymś klejone? A ta plomba na nowym błotniku została poprostu wycięta, nie wiem czy był jakiś inny sposób demontażu tego.
hendo

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 30 lis 2014, o 21:35

Plomba? mówisz o tej mastyce przy słupku? To nie jest plomba żadna, możesz to wyciąć i zrobić nowe z mastyki. Z przodu na dole przy lampie też jest łączone mastyką fabrycznie, ale bym się tym nie przejmował.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez Leon » 2 gru 2014, o 08:25

Ja proponuję zrobić sobie w domu ołtarzyk i postawić na nim zerwaną przy demontażu masę uszczelniającą :lol:

Lepiej chyba porządnie zająć się korozją, mieć dostęp do błotnika i podłogi z każdej strony, niż biadolić nad kawałkiem gluta na błotniku, którego zawsze można na nowo położyć.

Ja bym wymieniał cały błotnik skoro masz drugi, oryginalny i w idealnym stanie.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez Adaasko » 3 gru 2014, o 16:42

a ja natomiast troche cię rozumiem - sam własnie stoje przed podobnym wyborem - chociaz nie, bo u mnie błotnik jest nie do odratowania.

jako pocieszenie i motywacje dodam - że zdjęcie blotnika pozwala na dokladne oczyszczenie (jesli "zdążyłes" i konserwacje okolic kwadratów - czyli najbardziej wrażliwego blacharsko miejsca E30.
Adaasko

Post numer:#7  Postprzez Mateusz » 3 gru 2014, o 17:38

Leon napisał(a):Ja proponuję zrobić sobie w domu ołtarzyk i postawić na nim zerwaną przy demontażu masę uszczelniającą :lol:

:D :D :D :D
i tak jak pisze Adaasko lepiej zdjąć i przy okazji zająć się kwadratami przynajmniej ja tak robiłem...
Mateusz

Post numer:#8  Postprzez qbacki » 7 gru 2014, o 00:17

Panowie bez jaj:P róbcie blachę, ta mastyke mozna polozyc na nowo w ten sam sposób i pomalować nawet pedzelkiemi będzie si. Lakier sobie dobierzecie za 20 pln 50ml czy nawet mniej i tyle. Ta mastyke mozna zrobić z jakiejs masy uszczelniajacej chyba, ktoś tutaj pisal o tym na forum. Przy ściąganiu blotnika ona niestety zawsze pęka i nawet jak zostaje to później to slabo wygląda.

przyznaje mialem ten sam dylemat:D
qbacki

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo