[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

instalacja LPG

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

instalacja LPG

Post numer:#1  Postprzez luki77 » 13 mar 2008, o 13:02

witam
niestety z przyczyn ekonomicznych zdecydowałem się na montaż instalacji LPG, oczywiście sekwencyjnej, i w związku z tym mam prośbę o pomoc.
Mianowicie proszę o jakieś sugestie dotyczące miejsca gdzie można by umiejscowić wlew gazu a by było to możliwie jak najbardziej dyskretne.
dziękuję z góry za podpowiedzi.
luki77

Post numer:#2  Postprzez DavMc » 13 mar 2008, o 13:09

luki77, czytaj forum bo było :search:

wg mnie do M40 wystarczająca będzie instalka 2 generacji z kompem
np. ja mam takową firmy BRC i spisuje się wyśmienicie.

Wlew od LPG możesz zamontować koło wlewu benzyny i wozić taką wkręcaną końcówkę,
ale słyszałem że różnie to wychodzi w praniu.
Dlatego polecałbym Ci system Menela czyli wlew pod tylna tablicą
rejestracyjną, a samą tablicę montujesz na górze na zawiasy a na dole na zapinkę od kurtki;)

zresztą poczytaj:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=1350
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mnogal88 » 13 mar 2008, o 18:55

Nom pod tablicą chyba najlepiej jak się chce dyskretnie to ukryć :cool2:
mnogal88

Post numer:#4  Postprzez luki77 » 14 mar 2008, o 16:13

DavMc napisał(a):wg mnie do M40 wystarczająca będzie instalka 2 generacji z kompem
np. ja mam takową firmy BRC i spisuje się wyśmienicie.

jeśli masz na myśli tzw instalację mieszalnikową to też słyszałem że jest spoks ale już się napaliłem na sekwencję (trochę trzeba dopłacić ale co tam), po za tym podobno nic w niej nie strzela i nie ma akiś większych problemów.

a co do tej podnoszonej ramki to jednak trzeba bedzie wiercic otwór na wlew w blasze?
i czy te zawiasy prayczepiamy do tej plasykowej ramki pod tablicą czy wogóle bez nij??
jak to się sprawdza i jak to jest zrobione?? prosze o jakiś wskazówki pls :))
luki77

Post numer:#5  Postprzez ZTJ » 15 mar 2008, o 00:36

luki77 napisał(a):napaliłem na sekwencję (trochę trzeba dopłacić ale co tam), po za tym podobno nic w niej nie strzela

Prawda :)

luki77 napisał(a):i nie ma jakichś większych problemów.

A tutaj nie do końca. Jak Ci to zły gazownik założy i będzie serwisował to może być wręcz tragicznie :wink:.

Jeśli jednak masz zaufany zakład oraz stać Cię na sekwencję, to będzie luks. Tylko zadaj sobie pytanie, czy warto inwestować tyle w to auto i w ten silnik?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez luki77 » 15 mar 2008, o 15:42

ZTJ napisał(a):Jak Ci to zły gazownik założy i będzie serwisował to może być wręcz tragicznie .

podobny dobty, pare osób znajomych zakładało u niego i są zadowoleni.

ZTJ napisał(a):zadaj sobie pytanie, czy warto inwestować tyle w to auto i w ten silnik?

pewnie ze warto bo raczej już mojej e30 nie oddam, bedzie jako "drugi samochód w rodzinie" ale to dopiero za jakiś czas jak się dorobie e46 albo znajdę ładniutką M5 e34 :) a jeśli chodzi o silnik to dlaczego by nie, nie jest to m20 ani m42 ale w końcu to też bmw, i jak już jest najsłabszą wersją e30 to nich chociaż kosztuje mnie mniej niż teraz i mam nadzieje że wtedy da mi więcej radości z jazdy :)
luki77

Post numer:#7  Postprzez bmw320i_e30 » 18 mar 2008, o 17:23

jakiej firmy instalacje polecacie najlepiej sekwencja?

może ktoś wie jak się sprawują instalacje ELPIGAZ?
bmw320i_e30

Post numer:#8  Postprzez miki » 18 mar 2008, o 18:17

bmw320i_e30 napisał(a):może ktoś wie jak się sprawują instalacje ELPIGAZ?

ja mam u siebie instalke IIgeneracji Elpigaz, dokladnie nie powiem Ci teraz jaki sterownik bo nazwy nie pamietam ale nie mam z nią żadnych właściwie problemów, tylko okresowa wymiana filtra gazu i regulacja ktora wykonuje sie poprzez podlaczenie do kompa w zajkladzie ktory montuje te instalacje. Auto juz kupilem z ta instalacja sam jej nie wybieralem ale mysle ze byl to dobry wybor. Co do samego sterownika to mi w zakladzie (na ul Moniuszki w Bialymstoku -> oni tylko tej firmy lpg zakladaja) jak pierwszy raz zajechalem na regulacje powiedziano ze jak montuja to od kilku lat zdarzyly sie im dopiero 3(słownie:trzy) przypadki uszkodzenia sterownika
tak wiec jesli chcesz to szczerze polecam ta firme ale musisz wybrac sprawdzone miejsce gdzie Ci to zamontuja i pozniej oczywiscie dbac o instalacje i autko. wiesz swiece, filtry... na dobra sprawe wiekszosc problemow z lpg stwarza niestaranny montaz, zle dobrana instalacja do typu silnika i zaniedbania wlasciciela...
pozdrawiam
miki

Post numer:#9  Postprzez luki77 » 19 mar 2008, o 22:20

panowie i no stało się k..wa mać!!! jak gaz to problemy.
Dzisia odebrałem od gościa brykę i wszystko ekstra, jazda próbna te sprawy gatka szmatka, autko chodzi jak ta lala, wkręca się wysoko i fajnie. to kasa na stół i w drogę.
zatankowałem do pełna, podjechałem tu i tam i nagle trochę pusto na drodzę no to opór. i kurde na drugim biegu ledwo 60km/h, trzeci i ledwo 100km/h, pedał w podłodzę i normalnie padaka i muł maxymalny, co jest sobie myśle?
W dodtku w kabinie strasznie śmierdzi gazem. Przypomnne że to nówka sztuka sekwencja.
Może ktoś z was ma jakieś pomysły co jest przyczyną tego drastycznego spadku mocy i potwornego smrodu w kabinie??
Kto z was ma jakieś doświadczenia z instalacją sekwencyjną i mógły się podzielić opiniami??
luki77

Post numer:#10  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2008, o 22:21

a kable , świece , filtry?

a może po prostu :cen: gaz zatankowałeś?
tigre0070

Post numer:#11  Postprzez luki77 » 19 mar 2008, o 22:24

gaz zalałem do pełna na BP, podobno dużo użytkowników poleca, sam kiedyś też go tankowałem do inst. I gen. w starym audi.
świece, filtry nowe, kable w stanie b.dobrym.
Możę to być wina programu albo jakiś ustawień???
luki77

Post numer:#12  Postprzez apply » 19 mar 2008, o 22:35

Ja na Twoim miejscu obrócił bym się na pięcie i z powrotem do tego gazownika!
Niech sie głowi i myśli, co jest nie tak. Niech się podłączy do kompa i niech szuka przyczyny. Skoro nowa instalka to powinna śmigać. A jeśli to sprawa kiepskiego gazu to powinno wyjść w trakcie naprawy.
Sekwencja nie ma zwężki więc nie ma jej co mulić. No chyba, że założyli Ci sekwencję, ale tylko z nazwy.
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez ZTJ » 19 mar 2008, o 22:50

Gnać czym prędzej do gazownika (na benzynie)! Najprawdopodobniej coś się rozszczelniło w instalce.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez luki77 » 19 mar 2008, o 22:55

jutro rano do niego śmigne i nich koleś kombinuje bo normalnie jestew w stresie.
Sekwencja jest to Zavoli firmy Stako czy coś takiego, czy ktoś coś o niej słyszał??
luki77

Post numer:#15  Postprzez ZTJ » 19 mar 2008, o 23:03

jutro rano do niego śmigne i nich koleś kombinuje bo normalnie jestew w stresie.

Nie stresuj się tak- gazownik na pewno coś spaprał i bezpłatnie naprawi swój błąd.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do LPG