[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Obrotomierz kaputt i ekenomizer tez

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Obrotomierz kaputt i ekenomizer tez

Post numer:#1  Postprzez cichy » 14 sty 2008, o 15:26

Auto kupilem niedawno i juz nie dzialalo, sprzedajacy mowil z eneipodlaczone ale mnie oklamal :nienie: . Wolalbym zeby zaczal dzialac, szczegolnie obrotomierz. Co zaczac sprawdzac po rozebraniu licznikia, czytalem archiwum i piszecie o przerwanych sciezkach, sprawdze ta ale jesli beda cale to ktore piny w kompie odpowiadaja za obrotomierz??
cichy

Post numer:#2  Postprzez Adrian » 14 sty 2008, o 15:38

A bezpieczniki sporawdzałeś? tu masz rozpiskę

Ciebie interesuje pozycja nr 23. 7,5 Prawe światła postojowe, tylne i parkowania, oświetlenie tablicy rejestracyjnej, wskaźników i przyrządów
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez cichy » 14 sty 2008, o 15:46

Sprawdzalem i wsyztskie byly dobre
cichy

Post numer:#4  Postprzez maaaad » 14 sty 2008, o 17:23

A "akumulatorki" pod zegarami? U mnie, gdy siadły, to właśnie ekonomizer i obrotomierz przestaly działać.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#5  Postprzez cichy » 14 sty 2008, o 18:42

maaaad napisał(a):A "akumulatorki" pod zegarami? U mnie, gdy siadły, to właśnie ekonomizer i obrotomierz przestaly działać.

a jak to wyglada, rozumiem ze gdzies za obrotkiem sa, ile tego jest, jak sprawdzic?? gdzie kupic?? :D
cichy

Post numer:#6  Postprzez maaaad » 14 sty 2008, o 20:51

Musisz zdjąć zegary (instrukcja jest chyba w dziale "zrób to sam" na forum), pod spodem zobaczysz dwie bateryjki, rozmiar AA (czyli zwykły paluch). Są to baterie litowe o napięciu 3 albo 3.6 V, nie pamiętam teraz dokładnie. Kosztują ok. 20-30 zł za sztukę, jak dobrze poszukasz ;) Ja u siebie wstawiłem zwykłe 1,5 V i obrotomierz/ekonomizer działają, ale chyba obrotomierz i wskaźnik temperatury troszkę przekłamują. Tzn. przekłamują na pewno, ale nie wiem, czy od baterii.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#7  Postprzez cichy » 14 sty 2008, o 23:49

Dziekuje za wszystkie pomocne rady, jutro musze wstawic sobie szybe do Vito bo mialem wlam wiec moim tedeesem zajme sie dopiero w srode, jak wam sie cos jeszcze przypomni to dajcie znac :cool2:
cichy

Post numer:#8  Postprzez PaWeLeK_E30 » 15 sty 2008, o 00:41

cichy, ja również mam ten sam problem.

U mnie dodatkowo świecą się wszystkie diody zielone od inspekcji mimo że jest skasowana.

Podmieniałem zegary i nic to nie dało, dalej obrotek i ekonomizer nie działają.
Byłem u mechanika od BMW. Powiedział że to prawdopodobnie padł "mały komputer". Mimo to ja sie uparłem i kazałem im wszystko sprawdzać.
Robili co się dało, ale ................. Nie mieli kompa na podmianę, żeby sprawdzić
No i został mi tylko ten komputer, na razie jestem w trakcie poszukiwań o tym samym numerze :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#9  Postprzez Monika » 15 sty 2008, o 01:02

PaWeLeK_E30, zielone diody chyba zawsze sie palą i gasną w odpowiednim momencie aż zapala sie czerwona, przynajmniej tak mi sie wydaje.
Monika

Post numer:#10  Postprzez kaktus » 15 sty 2008, o 10:28

U mnie tez nie dzialal obrotomierz i ekonomizer.Ja mialem przypadek w m40 ze sciezka w plytce byla przepalona zlutowalem tak aby bylo przejscie i zaczelo dzialac...kumpel w e34 to samo mial on zrobil sobie i mowil do mnie dawaj u ciebie sprawdzimy...
www.7dents.co.uk

M535i ** 325e ** Accord VII V-tec
kaktus
Magister

Moje BMW: E30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b27

Post numer:#11  Postprzez cichy » 15 sty 2008, o 10:34

dziwne rzeczy z moim autem sa w ogole

ortoomierz nei dziala i ekonomizer, mialem problemy z potencjometrem gazu, ale:

zagladnalem pod kiere na kable i zuwazylem za trzy kable (miedzy innymi od czujnika hamulcow) sa po prostu odciete. Polaczylem je bo myslalem ze moze sa od ekonomicerai dlatego nie dziala. niestety nie dziala dalej ale za to nie mam problemow z potencjometrem gazu, moze to zbieg okolicznosci a moze to bylo przyczyna. Jutro dalszy ciag walki z obrotomierzem :D
cichy

Post numer:#12  Postprzez PaWeLeK_E30 » 15 sty 2008, o 21:21

Monika, :D Wiem jak powinno być :D Zielone diody mają się zapalić i zgasnąć po odpaleniu silnika :D
U mnie od jakiegoś (dłuższego) czasu tak nie jest.
Pewnego pięknego dnia jadąc około 110km/h wyłączył mi się obrotomierz, ekonomizer i zapaliły się te diody.
Wszystkie teorie na temat zegarów się nie sprawdziły. Żadne baterie, żadne kable, żadne ścieżki pozrywane.
Diagnoza przez pewnego mechanika który się zna na BMW została postawiona że na 100% mały komputer. Bo niby on odpowiada za obrotomierz w dieslu.
Ja i tak się upierałem, że pewnie coś innego.....ale sprawdziłem wszystko i dalej nic

To jest 2,4td i troszkę inaczej działa niż etylinka. Więc może u kolegi ta sama przyczyna co u mnie :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#13  Postprzez cichy » 15 sty 2008, o 21:30

Jak bedzie tosamo to kupie sobie obrotomierz zewnetrzny

jeszcze jedno pytanie, kto wie jaki numer fabryczny lub boscha ma potencjometr gazu??
moj jest poklejony tasma i poki zyje jako tako boje si ego ruszyc zeby sie nei rozpadl, moze ktos mogly zczytac numery??
cichy

Post numer:#14  Postprzez Monika » 16 sty 2008, o 02:19

PaWeLeK_E30, oj wiem bo dziś zerknęłąm na zegary przy odpalaniu a trzeba mi wybaczyc bo od pół roku jeżdżę bez podświetlonych zegarów i chocby najminiejsze światełko przed kierownicą bardzo by mnie ucieszyło ( a nie mamy kiedy wymienic żaróweczek) wybacz :not:
Monika

Post numer:#15  Postprzez PaWeLeK_E30 » 13 mar 2008, o 19:52

odświeżam temat :D

obrotek w dieselku moim działa :D

Przyczyna - uszkodzony komputer sterowania pompą wtryskową :
Problem opisany tutaj :D :
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=3345
PaWeLeK_E30

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie