[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czyszczenie aluminium - alternator

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Czyszczenie aluminium - alternator

Post numer:#1  Postprzez szczodros » 1 lut 2015, o 21:50

Witam. W moje rączki wpadł alternator od M40B16 w teorii uszkodzony w praktyce kwestia pierścieni nowych i łożysk :D . Mam u siebie jeden sprawny w aucie więc ten na zapas.
Pomyślałem by go odnowić aby zapasowy w razie W cieszył oko, albo po renowacji wsadzę go pod maskę a zajmę się aktualnie używanym. Mniejsza, wracając do problemu. Chciałem największy ponad 20 letni syf wyczyścić z alu by to ładnie pomalować. Więc kąpiel w krecie (oj jak się ładnie gotowało :D ). Niestety po wyjęciu aluminiowe elementy mają kolor czarny. Jak się tego pozbyć?
Jak czytałem powstał NaAlO2. Reaguje on z CO2 i H2O więc proszek do pieczenia, kwasek i jazda szorowanie delikatne (jutro wrzucę na noc w wodę gazowaną (H2O + CO2), ale element tam gdzie nie użyłem delikatnie siły nadal czarnawy, a czyszczone proszkiem matowe. Da się to czymś doprowadzić do stanu czystego aluminium?
szczodros

Re: Czyszczenie aluminium - alternator

Post numer:#2  Postprzez M-Technic2 » 1 lut 2015, o 22:32

papir scierny :)
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez szczodros » 1 lut 2015, o 22:49

to najprościej, a zakamarki jak?
szczodros

Post numer:#4  Postprzez Skrzeku » 2 lut 2015, o 15:22

Są specjalne kwasy do czyszczenia aluminium, mozna tez wyszkiełkować/wypiaskowac
Skrzeku

Post numer:#5  Postprzez adamsiwy13 » 2 lut 2015, o 15:51

Ja jakis czas temu tez sie bawiłem w czyszczenie alu w warunkach domowych byla to pokrywa zaworow do m52 byl kret itp ale naprawdę niczym nie uzyskasz takiego efektu jak wlasnie piaskowanie czy szkielkowanie, a zrobia ci to za grosze a altek jak nowka
adamsiwy13

Post numer:#6  Postprzez M-Technic2 » 2 lut 2015, o 16:33

to tylko alternator w dodatku do m40... co tu sie spuszczac ,obleciec papierem ile sie da,ewentualnie kup sobie taka mala szczoteczke druciana jak chcesz juz to wypiescic chociaz sensu nie widze ,opierdziel jakims podkladem potem srebrny i tyle wywalasz na strych i dalej sie kurzy.
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez szczodros » 2 lut 2015, o 17:51

Tak ale jakiej powierzchni się spodziewać po takim kwasie? Później pomalować i pod maskę, a ten wtedy co siedzi na zapas.

Wiesz, dla mnie to tylko i aż M40 :D
Mi ten silniczek wystarcza w zupełności. A pod maską chciałbym mieć mimo wszystko ładnie.
szczodros

Post numer:#8  Postprzez Paczek » 5 lut 2015, o 18:10

oddaj do szkiełkowania , po co utrudniać sobię życie nie rozumiem.. tyke ile wydałeś na tego kreta , wody i inne cuda plus stracony czas to byś miał już zrobione z nieporównywalnym efektem.
Pozdro.
Paczek

Post numer:#9  Postprzez malami22 » 10 lut 2015, o 20:00

Dokładnie tak jak mówiesz kolego.Dal mnie to mała wtopa kurde.Ale cóż.
malami22

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo