[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20 rezonans na ciep?ym

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

m20 rezonans na ciepłym

Post numer:#1  Postprzez 1 1 » 4 maja 2015, o 09:49

Witajcie.
Problemem bym tego nie nazwał, ale z tego objawu może wystąpić, więc liczę, że pomożecie zlokalizować przyczynę.
Mianowicie - powyżej 2tys. obrotów, gdy trzymać obroty w stałej pozycji (nie ma znaczenia czy w miejscu, czy podczas jazdy), słychać dziwne terkotanie. dźwięk bardzo podobny do suchych panewek, ale słyszałem, jak pracuje m20 bez smarowania i jestem pewien, że to nie to. na początku myślałem, że rezonuje luźna osłona poduchy silnika, albo sondy lambda (dźwięk jakby rezonującej blachy), jednak to też nie to. dodam, że na zimnym lub niedogrzanym silniku w ogóle tego nie słychać. dopiero gdy jest pełna temperatura, dźwięk zaczyna być słyszalny. nie ma tego, gdy obroty spadają, nie ma też, gdy obroty rosną. tylko, gdy je utrzymuję i tylko powyżej 2000. dźwięk dobiega raczej z wnętrza silnika. bankowo nie są to zawory, dbam o regulację. ciśnienie oleju też ok.
będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
1 1

Re: m20 rezonans na ciepłym

Post numer:#2  Postprzez CmK » 6 maja 2015, o 08:25

W m20 miałem to samo, Kuknij pod auto (od strony pasażera ją dostaniesz) masz termo blachę osłonową miedzy budą a wydechem. Mi strzelił jeden uchwycik i był dokładnie taki efekt jak opisywałeś gdy terkotała o wydech. Tylko chwilowo i tylko na ciepłym.
CmK

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 6 maja 2015, o 08:56

problem w tym, że od dwóch lat nie mam ani jednej osłony termicznej od wydechu, po remoncie budy po prostu ich nie zakładałem, bo były w tragicznym stanie.
silnik ma pół miliona przebiegu, katowany na zimnym, bez litości, trzyma moc i nie ma żadnych bolączek, poza wyciekiem oleju gdzieś na górze. smarowanie mimo wszystko jest igła, głowica w zajebistym stanie, pracę panewek słyszałem też nie raz i jestem pewien, że nic z powyższych nie hałasuje. fura była dość mocno uderzona, silnik zmiażdżony przez czołówkę, ale po zmianie osprzętu wszystko pracuje jak należy. rozwaliłem też kiedyś miskę, razem z pompą oleju i łącznikiem napędu pompy. jedyne rzeczy, których nie wykluczam absolutnie to - pompa oleju właśnie, pompa wody (nigdy nie zmieniana, chłodzenie wporządku), albo panewka osiowa wału korbowego, ta, która zapobiega luzom osiowym - mogła dostać w :cen: podczas wypadku.
dźwięk właśnie taki, jak blacha od wydechu, tylko że z wnętrza silnika.
1 1

Post numer:#4  Postprzez Makaveli » 6 maja 2015, o 21:46

może opadła blacha pod pokrywą zaworów ??
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez 1 1 » 7 maja 2015, o 03:38

Makaveli napisał(a):może opadła blacha pod pokrywą zaworów ??

nie odpadła, dekiel zdejmowany regularnie do regulacji zaworów, ostatnio tydzień temu, a dźwięki już towarzyszą dość długo. poza tym słychać by ją było w każdym zakresie obrotów i na zimnym też.
1 1

Post numer:#6  Postprzez CmK » 7 maja 2015, o 06:48

skoro na zimnym cisza to szukałbym bardziej w okolicy kolektora wydechowego, w końcu tam tylko pojawia się znaczne ciepło.
CmK

Post numer:#7  Postprzez 1 1 » 7 maja 2015, o 17:32

przesłuchałem bandziora - góra silnika, 5/6 gar pod deklem.
a więc:
-luz za duży (z logicznego punktu widzenia wykluczone, bo po rozgrzaniu luz się zacieśnia...)
-luz zbyt ciasny = wypalone gniazda/zawory/prowadnice czy co tam jeszcze zostało (ale czy to się objawia w ten sposób? wątpię.)

może by tak wyregulować na ciepłym raz w życiu :oops:

ja reguluję na zimno, ciasne 0,2. silnik rozgrzewa się nierównomiernie i to by była przyczyna, ale skąd dokładnie ten dźwięk?

czekam na dalsze sugestie, bo dwie powyższe przeze mnie wymienione chyba mijają się z rzeczywistością.
1 1

Post numer:#8  Postprzez proko » 9 maja 2015, o 23:59

CR04 napisał(a):-luz za duży (z logicznego punktu widzenia wykluczone, bo po rozgrzaniu luz się zacieśnia...)

Po rozgrzaniu się zwiększa ;)
proko
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez 1 1 » 10 maja 2015, o 09:56

proko napisał(a):
CR04 napisał(a):-luz za duży (z logicznego punktu widzenia wykluczone, bo po rozgrzaniu luz się zacieśnia...)

Po rozgrzaniu się zwiększa ;)

zacieśnia.
zawory/wałek/dźwigienki się rozgrzewają - rozszerzalność temperaturowa = większa objętość materiału = mniejszy luz.
po to w ogóle stosujemy luzy, bo gdyby ich nie było, na rozgrzanym silniku nie domykałyby się zawory, wypalając się, a także gniazda.
1 1

Post numer:#10  Postprzez CmK » 11 maja 2015, o 08:57

Myślę że to raczej na pewno nie luzy zaworowe. Pstrykałyby głośno tłukły się ale nie coś takiego jak opisałeś.
Regulować na ciepłym? Nic Ci z tego nie wyjdzie, będą same problemy zanim się dogrzeje.
Powiedz mi w jakim stanie masz uszczelkę między kol wydechowym a głowicą? Czy nie masz może wyrobionego gwintów śrub od pokrywy zaworów? Pytam bo one często się obrabiają a pokrywa też może przydzwonić jak jest luźna.
CmK

Post numer:#11  Postprzez 1 1 » 11 maja 2015, o 16:12

CmK napisał(a):Myślę że to raczej na pewno nie luzy zaworowe. Pstrykałyby głośno tłukły się ale nie coś takiego jak opisałeś.
Regulować na ciepłym? Nic Ci z tego nie wyjdzie, będą same problemy zanim się dogrzeje.
Powiedz mi w jakim stanie masz uszczelkę między kol wydechowym a głowicą? Czy nie masz może wyrobionego gwintów śrub od pokrywy zaworów? Pytam bo one często się obrabiają a pokrywa też może przydzwonić jak jest luźna.

między wydechem a głowicą uszczelki mam nowe, szpilki od dekla są jak nowe, żadnego luzu na pokrywie. zawory 5/6 gar, ale póki nie zajrzę, to nie będę wiedział czy to wałek-dźwigienka, czy dźwigienka-zawór, czy zawór-gniazdo, czy gdzie tam jeszcze może hałasować..
1 1

Post numer:#12  Postprzez CmK » 11 maja 2015, o 17:42

to w sumie nie problem kuknąć połowę widzisz od góry. Ale dziwie się że skoro to głowica to nie ma problemów z obrotami mocą marchewami z wydechu spalaniem etc
CmK

Post numer:#13  Postprzez 1 1 » 11 maja 2015, o 18:07

CmK napisał(a):to w sumie nie problem kuknąć połowę widzisz od góry. Ale dziwie się że skoro to głowica to nie ma problemów z obrotami mocą marchewami z wydechu spalaniem etc

na LPG jest rakieta, na bence nie bangla, bo przepływka chora. idę badać temat.

edit.
duupa. przepływka nie wadzi, regulacja sprężyny nic nie zmienia, ale nie o tym ten temat.
przeregulowałem dziś zawory, stuka coś nadal. więc na pewno nie jest to kwestia luzów. zmieniłem też kanał rozbryzgowy (ta rurka nad wałkiem), podgiąłem lekko blachę pod deklem, naprężając ją, w razie, gdyby to ona tak hałasowała - no i nic się nie zmienia. jakby rezonowała jakaś blacha. nie mam pewności już czy to bardziej w głowicy, czy w kolektorze dolotowym... co to cholera może być?! :x
1 1

Post numer:#14  Postprzez Trema » 22 maja 2015, o 10:13

a może to z wnętrza tłumika środkowego? poluzowane/przerdzewiałe w środku potrafia na pewnych obrotach wpadac w rezonans a przy dodawaniu albo odpuszczaniu gazu nie dzwoni nic.
Trema

Post numer:#15  Postprzez 1 1 » 22 maja 2015, o 10:40

Trema napisał(a):a może to z wnętrza tłumika środkowego? poluzowane/przerdzewiałe w środku potrafia na pewnych obrotach wpadac w rezonans a przy dodawaniu albo odpuszczaniu gazu nie dzwoni nic.

może...
tylko że ja nie mam środkowego :D
bankowo góra silnika od strony ściany grodziowej.
1 1

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części