[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20 rezonans na ciep?ym

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Re: m20 rezonans na ciepłym

Post numer:#16  Postprzez 3rob » 22 maja 2015, o 21:25

zobacz pompe wody, ja miałem podobnie jak sie koczyła (piszesz ze dawno nie wymieniana -> mi wytrzymała tylko ok70 tyś ), był taki luz na wałku że łopatki dotykały płaszcza 1 cylindra i waśnie dopiero na rozgrzanym, a mimo to była szczelna, poszarp za wałek i bedziesz czuł że ma luzy. układ wydechowy też przejżyj, takie odgłosy lubią się tam generować jak jest coś nie tak. zobacz czy ci sie nie odkręcił czujnik połozenia wału. pompe wspomy, alternator, zawory :) wszysko co sie obraca w motorze ;)
3rob

Post numer:#17  Postprzez 1 1 » 13 cze 2015, o 13:09

napieprza jakby to były zawory. ale niemożliwym jest, żeby zawory tak głośno pracowały. dźwięk jest głośniejszy niż praca silnika i mojego dziurawego wydechu :D pojawia się dopiero w momencie otwarcia termostatu i najlepiej słychać utrzymując 2000 obrotów. już nie wiem jak to lepiej zobrazować... coś, jakby wrzucić dwa kamienie pod dekiel. :notlike
1 1

Post numer:#18  Postprzez Leon » 13 cze 2015, o 13:20

Luz dźwigienek na wałkach, luz na prowadnicach, podklepane mimośrody i M20 będzie tak właśnie pracowało przy utrzymaniu tych ok. 2000 obr/m na postoju gdy silnik jest już nagrzany.

Nic z tym nie zrobisz jeśli kompleksowo nie zregenerujesz głowicy.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#19  Postprzez 1 1 » 13 cze 2015, o 13:31

dźwigienki na wałkach siedzą ciasno.
mimośrody i główki zaworów podklepane nie są. wszystko obadane.
luz na prowadnicach... to daje do myślenia, bo tego sprawdzić się nie da bezinwazyjnie, ale czy to tak może nawalać? i czy przypadkiem nie powinno to się objawiać na zimnym, a ustawać na ciepłym?
1 1

Post numer:#20  Postprzez Leon » 13 cze 2015, o 13:43

Jestem niemal na 100% pewny o który dźwięk Ci chodzi, bo sam tak miałem przed remontem głowicy a teraz też to słychać ale dużo ciszej.
Wiele M20 jakie słyszałem tak rzęzi przy stałej prędkości obrotowej, dźwięk taki jakby kilka zaworów miało centymetrowy luz :D
Silnik się rozgrzewa, olej robi się bardziej płynny i nie wycisza już tak pracy rozrządu.
Olej to ;)
CR04 napisał(a):dźwigienki na wałkach siedzą ciasno.

CR04 napisał(a):mimośrody i główki zaworów podklepane nie są. wszystko obadane.

Tak to może było 300 tys km. wcześniej :lol:
Leon
Profesor

Post numer:#21  Postprzez Pietrek » 13 cze 2015, o 16:05

Dźwigienki zaworowe mają takie zabezpieczenia, żeby nie mogły się przesuwać po prowadnicy/magistrali zwał jak zwał. Zanim wymienisz na nowe, podoginaj te żeby dolegały do dźwigienek.

Na jakim oleju jeździsz? Sprawdzałeś ciśnienie oleju manometrem? Może zawór przelewowy kaput? Dochodzi olej do dźwigienek?

Ps. Pomiędzy blokiem a skrzynią biegów jest blacha która osłania zamach... po prawej stronie silnika powinna być przykręcona do dzwonu skrzyni śrubką m6 ;)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#22  Postprzez Leon » 13 cze 2015, o 18:06

Masz czym sensownym nagrać tego klekota?
Leon
Profesor

Post numer:#23  Postprzez 1 1 » 13 cze 2015, o 21:26

postaram się coś zorganizować.
Pietrek, zalewam minerałem, co chwilę dolewki, bo mam ten cholerny wyciek... w poniedziałek zawijam rękawy i rozbebeszam rozrząd, zobaczymy który uszczelniacz przepuszcza i do wymiany. ale wyciek raczej tutaj nie jest powodem? zawór przelewowy to to na dole silnika, obok smoka, między blokiem a miską? mam kompletne b25, więc części mogę podmieniać, jak chcę. Na 100% stuka góra, jak jehowy do drzwi. czasem powoli, nieregularnie, czasem równo, no zależy. postaram się może nawet jutro ogarnąć filmik, żebyście nie wróżyli z fusów. radzę sobie z mechaniką dość, ale tutaj naprawdę skończyły mi się pomysły :D
1 1

Post numer:#24  Postprzez oskols » 14 mar 2016, o 00:26

Podepnę się pod temat. Mam coś w tym stylu. Też chyba na zimnym nie rezonuje. Wrzuciłem dwa filmiki:

Co to jest i czy może być groźne?

Jedyne co dotychczas sam robiłem w silniku, to regulacja zaworów. Więc mogłem nie wziąć pod uwagę czegoś co dla Was jest oczywiste ;)

Aha i jeszcze jedno. Nie wiem czy to może mieć związek. Silnik trochę się telepie na biegu jałowym. Odkąd wymieniłem zardzewiały końcowy tłumik, to wyraźnie mniej, ale jednak. Nie wiem czy się dusił, czy kwestia mocowań wydechu... Obroty stałe, ale silnik trochę się trzęsie.

-- Dodano 20 mar 2016, o 18:22 --

Wykluczyłem:
- pompę wody, wisko itp. (zdjąłem na chwilę pasek)
- alternator (jw.)
- blachę pod pokrywą zaworów
- blachy termiczne kolektora
- luźne śruby

Jak odkręcę korek do nalewania oleju, dźwięk nie jest lepiej słyszalny. Próbowałem obadać silnik słuchając przez drewniany kołek i nic nie wykryłem :/

Myślicie, ze to coś z zespołu paska rozrządu? np. rolka? Może mieć na to wpływ temp.?

W sumie nie osłuchałem go w ogóle z dołu... Może pompa oleju?
oskols

Post numer:#25  Postprzez kamil.k » 28 mar 2016, o 14:13

Stetoskop i :cen: jak doktor

Jaki lejesz olej ?? ja na nie których miałem wyraźnie głośniejszą pracę silnika niż na motulu i liqui moly 10w14
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#26  Postprzez oskols » 28 mar 2016, o 23:42

Chyba muszę się zaopatrzyć w ten stetoskop...
Ale już padła decyzja o wymianie rozrządu. Kilometrów nie narobiłem, ale 4.5 roku minęło. Może coś wyczaję...

Leję Castrol Magnatec 15w40
oskols

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części