[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Niedogrzane M40?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Niedogrzane M40?

Post numer:#1  Postprzez szczodros » 14 cze 2015, o 19:36

Witam. sprawa jest taka. Wymieniłem termostat (oczywiście Wahlera), gdyż wcześniej poprzedni właściciel z termostatu to tylko uszczelkę zostawil (...). Wszystko cacy. Silnik szybciutko się nagrzewa tylko jest jedno ale. Wskazówka temperatury mimo nawet ostatnich upałów pozostaje około 1-2 mm przed pionem. Gdzieś mi się obiło o uszy, że M40 się nie dogrzewa. Ale aż tak?
szczodros

Re: Niedogrzane M40?

Post numer:#2  Postprzez qbacki » 14 cze 2015, o 22:36

Jest prawidlowo.
Generalnie powinno byc na pionie ale jezeli jest troche przed to nic sie nie stanie.
qbacki

Post numer:#3  Postprzez szczodros » 14 cze 2015, o 23:16

Generalnie w duży upał musiałem długo stać by był ten pion. A tak to jak mówiłem do pionu daleko trochę :D
Teraz 4 - 5 km i temp się stabilizuje. Całą zimę bez termostatu to nie pamiętam jak niebieskie pole opuściła wskazówka :D.
Dodam, że jakby na zapłonie przed odpaleniem wydaje mi się że wskazówka jest ciut bliżej pionu.

-- 14 cze 2015, o 22:17 --

Oczywiście po zgaszeniu nagrzanego silnika.
szczodros

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 14 cze 2015, o 23:41

Wyjmij zegary, wyjmij zegarek od temp. i przeczyść styki. Spryskaj jakimś isolem czy czymś na elektryczne połączenia, to może pokazywać lepiej, ale nie koniecznie. Jak wskazówka lekko kiwa się na boki, to wtedy na pewno, ale jak stoi przed pionem na grubość wskazówki to jest ok.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez szczodros » 15 cze 2015, o 16:42

Powiedzcie mi na których pinach kostki przy właściwej temperaturze jakie jest napięcie to zmierzę po zgaszeniu silnika demontując zegary.
Tak czy siak muszę zdjąć wymienić akumulatorki :D to przy okazji mogę dokonać pomiaru. Ewentualnie gdzie i jaki sygnał podać na zegarek od temp to też sprawdzę :D
szczodros

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 15 cze 2015, o 23:03

No tego to chyba nikt ci nie powie.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez szczodros » 6 lip 2015, o 21:56

W ostatnie upały mam prawie pion! :D Powiedzcie czy jest sens ewentualnie jechać i na kompie sprawdzić temperaturę (po znajomości więc gratis tylko kilka km trzeba jechać :D )(o ile się da)?
szczodros

Post numer:#8  Postprzez Spadex » 10 sie 2015, o 17:09

Jak po znajomości to warto. Dobrze mieć pewność jak z tą temperaturą jest żeby nie jezdzić niedogrzanym albo co gorsze - nie przegrzać.
Spadex

Post numer:#9  Postprzez szczodros » 13 sie 2015, o 17:29

Wiskoza spina ze 2 mm za pionem w upał w korku :D
Czyli nowy olej i lekko wygięta blaszka na wiskozie nie zawodzą :D. Tak czy inaczej nadal zastanawia mnie czy faktycznie M40 mają problem uzyskać pion.
Póki co BMW czeka na nowy bak. PS gdzie znajdę najtaniej dobry zamiennik (mały zbiornik)?
szczodros

Post numer:#10  Postprzez CmK » 1 paź 2015, o 11:09

Moim zdaniem delikatnie szukasz sobie problemu w miejscu gdzie go nie ma:) 1-2mm przed pionem jest w porządku.
CmK

Powrót do Mechanika & Części