[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problem z grzaniem

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

problem z grzaniem

Post numer:#1  Postprzez ciociakrystyna » 3 lip 2015, o 20:09

Witam
Problem z przegrzewaniem się silnika pojawił się jakiś czas temu. Grzeje się podczas normalnej jazdy, gdy normalnie jadę podchodzi na 3 kreskę prawie. Ale gdy rozpędzę się i jadę bez gazu(na biegu lub bez) to wskazówka grzecznie wraca delikatnie przed kreseczkę pionową(ale jak mam rozkręcone ogrzewanie). W BMW jest nowy termostat, wisco chodzi jak trzeba, nowa chłodnica, bo myślałem że jest zakamieniona i jest niewydajna. Po wymianie chłodnicy jest lepiej, ale nadal się przegrzewa. Uszczelka pod głowicą odpada bo silnik ładnie równo chodzi, płynu nie bierze, nie kopci, płyn jest czysty bo wlałem nowy wraz z wymianą chłodnicy, korek od oleju czysty. Pomyślałem że może źle odpowietrzyłem i dzisiaj się zabrałem za odpowietrzanie i oczywiście urwałem odpowietrznik przy chłodnicy. Czy to możliwe że pompa wody jest już zajechana. Błagam o pomoc bo ch*j mnie strzela i nie mam pojęcia za co się zabrać.Czy ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam
ciociakrystyna

Re: problem z grzaniem

Post numer:#2  Postprzez CincinCm » 3 lip 2015, o 23:45

Jak masz możliwość sprawdź ciśnienie w układzie. Zakładasz detke lub inną gumę zamiast korka, na to obejma i w to manometr.
Może korek właśnie nie trzyma ciśnienia albo nie otwiera się i nie upuszcza ciśnienia.
Druga sprawa w jakimś zakładzie sprawdź płyn chłodniczy na zawartość spalin, wtedy może jednak okazać się uszczelka.
CincinCm

Post numer:#3  Postprzez ciociakrystyna » 5 lip 2015, o 18:05

Korek i odpowietrznik jest nowy także ciśnienie nigdzie nie ucieka. Czy jest możliwe że to właśnie pompa wody nie wydala?
ciociakrystyna

Post numer:#4  Postprzez 1 1 » 6 lip 2015, o 01:23

a węże do nagrzewnicy podłączone prawidłowo?
1 1

Post numer:#5  Postprzez kamil.k » 20 lip 2015, o 23:11

CR04 napisał(a):a węże do nagrzewnicy podłączone prawidłowo?

tutaj koledze się silnik niby przegrzewa a nie brak ogrzewania z nawiewu

pierwsze co bym sprawdził to zegary.Czy przypadkiem wskazówka nie skacze gwałtownie czy idzie normalnie poza pion ?? czy jak zgasisz silnik jak wskazówka jest poza pionem to słychać bulgotanie ??

jeśli pompy nie wymieniałeś to dla świętego spokoju warto to zrobić chyba że po wyjęciu okażę się że jest dobra
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez Pacher » 21 lip 2015, o 13:00

Ciekawe dlaczego nikt nie wskazał na visco, czy się włącza czy nie jak wskazówka jest poza pionem? I druga sprawa termostat czy się otwiera, czy chłodnica jest gorąca?
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#7  Postprzez CincinCm » 21 lip 2015, o 14:01

Pacher, kolega napisał, że wisko chodzi a termostat nowy :)
Aczkolwiek zdarzają się nowe wadliwe termostaty.
CincinCm

Post numer:#8  Postprzez Pacher » 21 lip 2015, o 17:16

Ups... , tak się skupiłem na chłodnicy i dalszej rozmowie że nie odnotowałem he he.
Sorry
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#9  Postprzez CmK » 27 lip 2015, o 19:08

W M40 ciężko sprawdzić pompę bez jej wyjęcia.. powinno być tak, że przy nagrzanym silniku jak odkręcisz korek to widoczne jest przelewanie płynu do niego z powrotu. Gdy przygazujesz powinno dosłownie siknąć. Jeżeli tak nie jest to możliwe że za słaby obieg.

Natomiast czy rzeczywiście płyn ma taką temp. jak wskazuje zegar? Czy przy dłuższym postoju wyrzuci płyn? Być może silnik ma normalną temperaturę zaś czujnik na zegary głupoty pokazuje.. Czy na pewno dobrze odpowietrzyłeś układ? Nigdzie nie ma delikatnego wycieku czy przytkanego wężyka?

Zanim rozkręcisz dostęp do pompy spróbuj użyć jeszcze jakiegoś zwykłego odkamieniacza ze stacji benzynowej lub octu.
CmK

Post numer:#10  Postprzez DarekE30 » 17 lis 2015, o 21:07

Rozwiązałeś jakoś może ten problem? bo mam to samo u siebie. Silnik m40b18.

Przy obciążonym silniku wskazówka od temperatury dochodzi do 3\4 (dalej już nie próbuje) i z nawiewow leci zimne powietrze chociaż ustawione jest na maksa grzanie. Jeśli się zatrzymam (jadę z górki na biegu jałowym) zaczyna po chwili lecieć ciepłe powietrze i temperatura zaczyna spadać do 2\4 ( tak jak powinno być).... Miał ktoś może taki przypadek? W czym szukać problemu?? Pompa wody? Termostat? Wisko?
DarekE30

Powrót do Mechanika & Części