[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z zegarami

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez davidzior » 17 maja 2007, o 20:03

ja się podepnę pod temat: jak zdjąć ten kawałek plastiku co jest pod zegarami a nad kierownica ?? nie chce tego połamać. niestety w sam naprawiam nie pokazali tego... musze sie do zegarów dostac bo prędkościomerz działa jak się w niego puknie.. :mad2: :duh: :mrgreen:
davidzior

Post numer:#17  Postprzez jackx-36 » 17 maja 2007, o 20:43

1. musisz zdjąć dolną osłonę deski rozdzielczej ( ta tekturową )
2. namacac ( nie stety na slepo) po obu końcach tej plastikowej osłonki od srodka deski aluminiowe nakrętki wielkości 50gr i odkręcić
3. delikatnie zdjąć osłonke

:cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez PaWeLeK_E30 » 20 maja 2007, o 19:41

Ja również podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego.

Wracałem dziś z Poznania i w połowie drogie przestał mi działać obrotomierz, a zarazem ekonomizer. Po prostu się wyłączył na moich oczach :D Na prostej drodze. Później jechałem po dziurach i myślałem , że może coś zaskoczy i zacznie działać, ale nic się nie zmieniło.
Zegary są Motometer. Prędkościomierz, wskaźnik paliwa i temperatura działają normalnie. No a jeżeli działa prędkościomierz to na pewno nie kostka w moście.

Pytanko więc co się stało? Czy padł sam wskaźnik czy jakiś czujnik? Bezpieczniki są OK.
PaWeLeK_E30

Post numer:#19  Postprzez łazik » 21 maja 2007, o 17:32

PaWeLeK_E30 napisał(a):Ja również podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego.

Wracałem dziś z Poznania i w połowie drogie przestał mi działać obrotomierz, a zarazem ekonomizer. Po prostu się wyłączył na moich oczach :D Na prostej drodze. Później jechałem po dziurach i myślałem , że może coś zaskoczy i zacznie działać, ale nic się nie zmieniło.
Zegary są Motometer. Prędkościomierz, wskaźnik paliwa i temperatura działają normalnie. No a jeżeli działa prędkościomierz to na pewno nie kostka w moście.

Pytanko więc co się stało? Czy padł sam wskaźnik czy jakiś czujnik? Bezpieczniki są OK.

siemka :wink: miałem identycznie. u mnie były to zużyte akumulatorki w zegarach.są z tyłu w zagarach,wyglądają jak baterie paluszki kupisz je w sklepie elektrycznym.potem lutownica i zakładasz :cool2:
przy okazji sprawdz czy ci gdzieś luty na zegarach nie puściły bo przez to akumulatorki zaraz ci znowu padną
pozdro :P
łazik

Post numer:#20  Postprzez PaWeLeK_E30 » 21 maja 2007, o 21:19

łazik, takie są moje przypuszczenia że to :
- albo baterie (nie gasną zielone lampki od inspekcji), Bateria czy aku ma to do siebie, że jak przestaje działać to stopniowo i jest podatna na wahania temperatury.(pewnie wiele osób podgrzewało baterie na grzejniku żeby jeszcze działały :D ) Więc dziwi mnie że padło tak nagle. Żadnych objawów jak było zimno.
- albo coś gdzieś nie łączy i obwód jest otwarty :D i mam nadzieje że to, to i obejdzie się bez dodatkowych kosztów :D

Zanim się jednak zabiorę za wyciąganie licznika chciałbym wiedzieć co ewentualnie jeszcze może być nie tak i od czego zacząć, żeby się za dużo nie narobić :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#21  Postprzez davidzior » 21 maja 2007, o 22:27

to chyba taka bolączka naszego modelu e30, ze siadają zegary po tylu km.
moje objawy są jeszcze inne. nie zauwazyłem żeby zależały od pogody, mianowicie jak ruszam wszystko działa ( chociaż czasem nie ) prędkościomierz bo o nim tu mowa przestaje działać, wskazówka opada i leży i w tym momencie ekonomizer zaczyna świrować - wskazówka lata jak wycieraczka - obrotomierz działa normalnie. Po puknięciu w szybkę zaczyna działać normalnie chociaż nie zawsze.
davidzior

Post numer:#22  Postprzez Strzelba » 21 maja 2007, o 22:58

to ja dodam ze u mnie jest problem ze wskazowka temperatury silnika i podswietleniem polowy zegarow czasem jak uruchamiam auto to nie dziala owa wskazowki i podswietlenie i trzeba trzepnac w deske aby wrocilo wszystko do normy
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#23  Postprzez PaWeLeK_E30 » 21 maja 2007, o 23:24

davidzior, prędkościomierz działa na podstawie czujnika w moście. U ciebie pewnie coś w licznikach tylko nie styka (bo jak pukniesz w licznik to działa). Wystarczy rozkręcić i sprawdzić wszystkie połączenia. Sam wskaźnik nie jest zepsuty :D Jak nie dochodzi sygnał do prędkościomierza ekonomizer też nie działa. A skoro Ci wariuje, to znaczy, że styk jest tylko że słaby :)

U mnie pukanie w deskę nic nie daje :mad2: A w moim dieselku obrotomierza mi brakuje.
PaWeLeK_E30

Post numer:#24  Postprzez davidzior » 21 maja 2007, o 23:39

no właśnie podejrzewam że w zegarach cos nie styka. póki co mam problem żeby je wytargać z ich nory. po prostu po odkręceniu wszystkich możliwych śrubek tych widocznych i ukrytch nie ma bata nie wyjdą. w środku poruszają się swobodnie a wyjść nie chcą. jackx-36 na pw dał mi dobrą rade żeby po prostu trochę z nimi poćwiczyć ( zegarami ) wiec póki co tego się trzymam.
pozdr.
davidzior

Post numer:#25  Postprzez jackx-36 » 22 maja 2007, o 00:09

davidzior, zebyś mieszkał w wa-wie to by sie problem rozwiazal, pomógłbm Ci je wyjąć a tak do Kraka troszke daleko :cry:

ale tak jak już pisałem budziki wychodza bez problemu tzn. bez odkręcania kierownicy i rozbrajania kolumny oczywiście trzeba troszke pokombinować ale można :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#26  Postprzez misHa » 22 maja 2007, o 13:04

Strzelba, u mnie jest identycznie.
Połowa podświetlenia + wskazówka temperatury zaskakują po puknięciu :|
Ważne że jak raz puknę to już działa. :)
misHa

Post numer:#27  Postprzez davidzior » 22 maja 2007, o 13:16

no najpierw zaczyna sie raz pukać później dwa a później pukasz cała droge bo będzie cię to irytować - i zaczyna cię po jakimś czasie ręka boleć wiec używasz komórki ( przynajmniej w moim przypadku ) :mad2: :duh: :duh: :mad2:
davidzior

Post numer:#28  Postprzez łazik » 22 maja 2007, o 20:42

najlepiej mam mój kumpel w touringu e30 :wink: wyłącza zapłon,wyciąga kluczyki gasi światła a zegary dalej świecą :roll: :roll: :roll:
pomaga dopiero ściąganie klem z aku... :(
łazik

Post numer:#29  Postprzez Ostyn » 22 maja 2007, o 22:13

Widzę, że nie jestem jedyny który "puka w szybke"....
u mnie wiesza się obrotomierz... ale ekonomizer działa zawsze
Ostyn

Post numer:#30  Postprzez algrab » 26 maja 2007, o 14:10

I tak to polskie drogi potrafia wykonczyc nawet najlepsze niemieckie auto :|
Zaloze sie ze gdyby nasze E30 do tej pory smigaly po reichu, takich jaj by nie bylo. Zeby sie licznik obluzowal, no ludzie.
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie