[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

szyberdach - rudy wróg u wrót

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

szyberdach - rudy wróg u wrót

Post numer:#1  Postprzez O.G. » 23 lip 2015, o 22:49

Do niedawna myślałem, że mam jedyny taki czysty, absolutnie wolny od rdzy szyberdach.

Postanowiłem ostatnio wyczyścić jego łoże z kurzu i brudu i okazało się, że mocno się myliłem. Ruda czai się w paru różnych miejscach. Niektóre napawają mnie niepokojem, bo wydają się nie do ogarnięcia na dłuższą metę. Poniżej zdjęcia.

Jak się do tego zabrać, żeby było dobrze na wieki?

Początkowo wszystko wyglądało, jak w katalogu AD 1986 :D
Obrazek

Później pojawiło się pytanie czy te elementy (symetrycznie po obu stronach) powinny mieć lekki luz, czy należy je dokręcić na sztywno?
Obrazek

A potem odkryłem siedliska rudej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
O.G.

Re: szyberdach - rudy wróg u wrót

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 23 lip 2015, o 23:28

Pozaprawiaj to i popryskaj woskiem KS-250 lub KS-400. Bardzo dobrze chroni przed wilgocią i korozją. Pod maską pryskałem nawet nieoczyszczone rdzawki, to nie chciało dalej rdzewieć.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Krz » 24 lip 2015, o 00:11

No niestety ta korozja wdaje się między blachy. Nie wiem czy cokolwiek da się z tym zrobić, u mnie było dużo gorzej - poczyściłem co się dało ale rdzewiało dalej. Mój blacharz też rozłożył ręce i ostatecznie po prosu wywaliłem szyberdach... (u mnie jeszcze cała wnęka pod podsufitką była pordzewiała i poszycie dachu zaczynało brać)
Krz

Post numer:#4  Postprzez CincinCm » 24 lip 2015, o 06:59

No a coś w stylu Loctite rost killer 7505.
Oczyścić ile się da i loctite zwiąże się z pozostałością.
CincinCm

Post numer:#5  Postprzez O.G. » 24 lip 2015, o 07:34

Dzięki za rady. Poczyszczę ile wlezie, zabezpieczę i porobię zaprawki, ale obecność rudej na łączeniach blach podpowiada, że to walka z wiatrakami. Kiedyś pewnie będzie trzeba rzeczywiście usunąć szyber, ale to rozwiązanie ostateczne i póki się da, będę o niego walczył :)
O.G.

Post numer:#6  Postprzez qbacki » 27 lip 2015, o 14:38

Generalnie jezeli chcesz uratowac ten szyber to trzeba kupic sobie niezla flaszke wypierd*lic klape szyny i dzialac. Moim zdaniem nie jest jeszcze tak zle i im wczesniej zaczniesz tym lepiej. Tam na laczeniu trzeba wziac srubokret podwazyc i zobaczyc jak daleko to zaszlo.
Jak jest fatalnie to dobry blacharz taczka zielonych i bedzie si ale moim zdaniem troche bedzie trzeba podszlifowac i wystarczy.

Jak nie jestes zwiazany z autem az tak to ja bym zostawil przesmarowal jakims woskiem i tyle.
qbacki

Post numer:#7  Postprzez O.G. » 27 lip 2015, o 14:54

Jestem związany na długie lata raczej. To co widoczne sam oczyszczę i zaprawię. Mawrtwią mnie łączenia blach, bo nie ma jak podejść, bez grubszej ingerencji.
O.G.

Post numer:#8  Postprzez qbacki » 27 lip 2015, o 18:55

Najlepiej by bylo jakbys to wypiaskowal ale tak czy tak wlasnie najgorzej bedzie na tym laczeniu. Najlepiej bedzie to rozpruc i zobaczyc co jest pod tym bo tak jak zostawisz to szkoda roboty.
qbacki

Post numer:#9  Postprzez O.G. » 3 sie 2015, o 10:41

Wstępnie rozmawiałem z moim serwisem obsługującym mi etę od A do Z i pomysł rozpruwania został storpedowany, jako gruba ingerencja w dach i stworzenie nowej przestrzeni do panoszenia się rudej - powstałyby nowe miejsca łączenia, która zawsze są bardziej narażone na korozję.

qbacki napisał(a):Najlepiej by bylo jakbys to wypiaskowal ale tak czy tak wlasnie najgorzej bedzie na tym laczeniu. Najlepiej bedzie to rozpruc i zobaczyc co jest pod tym bo tak jak zostawisz to szkoda roboty.

Jak sobie wyobrażasz to rozprucie i potem łączenie i zabezpieczenie od środka tych połączonych profili?
O.G.

Post numer:#10  Postprzez qbacki » 3 sie 2015, o 17:29

Nie wiem, bo nie widze jak gleboko to jest skorodowane.Ale innej opcji na to nie masz. Jak zdrapiesz to co widac to ruda i tak pojdzie dalej po pewnie podgryzlo juz pod blacha.
qbacki

Post numer:#11  Postprzez O.G. » 3 sie 2015, o 22:21

Czy jest ktoś, kto rozpruwał profile szyberdachu i go ratował?

qbacki napisał(a):Nie wiem, bo nie widze jak gleboko to jest skorodowane.Ale innej opcji na to nie masz. Jak zdrapiesz to co widac to ruda i tak pojdzie dalej po pewnie podgryzlo juz pod blacha.

Pewnie tak, choć maksymalnie wyczyszczona bez prucia i zalana na sucho jakimś dobrym antykorozyjnym tyfusem powinna się zatrzymać. Korozja rozwija się przy dostępie wilgoci i powietrza, więc szczelnie przykryte żelastwo nie powinno się utleniać.
O.G.

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo