[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

raz grzeje raz nie pomocy

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez Waski » 14 maja 2007, o 22:50

ale jest nówka sztuka wstawiony ???? o co tu biega to ja juz nie wiem aha na starym termostacie tez wąz był zimny:/
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#32  Postprzez jackx-36 » 15 maja 2007, o 01:35

moje przypuszczenia sa takie że jest głowica walnięta tzn. jest peknieta między kanałami i dla tego wywala wode i sie nie chce odpowietrzyć :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#33  Postprzez Waski » 15 maja 2007, o 15:58

eh jak by sie okazało że to głowica to wywale ten silnik i go sprzedam na częsci i zaczne zbierać na is bo w sumie to i tak chciałem zmienic silnik ale w późniejszym terminie:/ chociaż z drugiej strony to troszke mi żal tego silnika bo w zeszłym roku miał wymieniany cały rozrząd a jestem tego pewien bo byłem przy tym jak go poprzednik wymieniał :)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Post numer:#34  Postprzez jackx-36 » 15 maja 2007, o 16:05

e30 325ix, ale mówisz o wałku, dżwigienkach i samoregulatorach czy tylko o pasku i rolkach :?:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#35  Postprzez Waski » 15 maja 2007, o 21:48

o wałku itd kolo wsadził w ten silnik niecały 1.500pln:/ dlatego ni go żal

Waski
Profesor

Post numer:#36  Postprzez jackx-36 » 15 maja 2007, o 22:00

no to fakt, szkoda by go było ale jak chcesz miec 100% pewność to najlepiej zainwestowac w komplet uszczelek, zdjąć głowice i oddać ją do sprawdzenie albo zaoszczędzic te 500zł, to co masz sprzedać za jakieś (przypuszczam) 500zł za cały silnik weżmiesz tym bardziej ze jak mówisz cały rozrząd jest nowy, dołożyc pare groszy i zaszczepić może jakiego IS-a :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#37  Postprzez Waski » 15 maja 2007, o 22:21

no właśnie chyba tak zamierzam zrobić :) rozmawiałem z gościem co zajmuje sie tajlami do e30 i powiedział mi ze ma e36 z is tylko nie pamięta czy m42 czy m44 powiedział ze silnik jest w bardzo dobrym stanie i chce za niego 2,500zł + powiedział ze za przekładkę weźmie 300 zł jak sie zapytałem czy da rade zostawić u niego moje m40 to powiedział ze wtedy może jakieś 600 zł upuścić wiec muszę uzbierać tą kaske bo sie chyba skusze 2.200 to nie dużo chyba o ile ten silnik na serio jest w takim stanie jak mówił :) tylko mnie zastanawia czy in stalka gazowa czy trzeba będzie zmieniać również parownik mi podejdzie z m40 do m42/44 czy trzeba będzie zmieniać również parownik

Waski
Profesor

Post numer:#38  Postprzez jackx-36 » 15 maja 2007, o 22:31

a moze wie z którego roku jest te E36 bo M44 wkładali od 95' i jeszcze jedno w E36 nastapiła zmiana kolekotra dolotowego ale nie wiem w którym roku, jak ma taki zwykły kawal prostokątnego mela ( dość podobny do M40) to jest jeszcze ta pierwsza wersja a jeśli taki pseudo "baranek" to jest juz ten troszke "nowszy" :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#39  Postprzez misHa » 21 maja 2007, o 11:56

Może mi pomożecie. :)
Grzeje mi się autko w korku :( Temperatura przeważnie dochodzi do 3/4 skali.
Za to w trasie temperaturę mam leciutko poniżej połowy. Układ odpowietrzałem ale na 100% nie jestem pewny czy dobrze bo robiłem to pierwszy raz :)

Jak sądzicie co powinienem wymienić żeby temperatura była ok ?!
misHa

Post numer:#40  Postprzez jackx-36 » 21 maja 2007, o 12:20

misHa,
1. sprawdż termostat czy się otwiera, trzeba go wyjąć i nagrzać opalarką albo włożyc do wody i zagotować a najlepiej jak kupisz nowy koszty śmieszne ok. 30zł
2. sprawdz wisko, odpalic samochód niech złapie temperature i czekac aż sie załączy, albo spradż jak się kręci ( oczywiście na zgaszonym silniku) jeżeli lekko i nie stawia zbyt dużego oporu to jest padnięte, sprawne powinno zrobić a może z pół obrotu :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#41  Postprzez piotrekxxl » 21 maja 2007, o 14:07

misHa sprawdź poziom płynu. U mnie pomogło dolanie płynu do zbiornika przy pracującym silniku i otwartym odpowietrzniku chłodnicy. Lałem płyn aż wyrzuciło odpowietrznikiem z bąblami powietrza. Objawy miałem takie same jak ty - najlepsze, że dolewałem na zimnym silniku wody do poziomu KALT na zbiorniku wyrównawczym a okazało się że miałem go za mało ok. 2 litry - zapowietrzony układ...
piotrekxxl

Post numer:#42  Postprzez łazik » 21 maja 2007, o 17:21

fazer_deluxe napisał(a):U mnie w 318 M40 do odpowietrzenia jest jedna śrubka obok korka na chłodnicy (taka czarna plastikowa). Trzeba zagrzać silnik odkręcić tą srubke i poczekać, aż zacznie lecieć płyn i zakręcić. Jak to nie pomoże to jest jeszcze jedna na bloku silnika i trzeba z nią zrobić dokładnie tak samo.

Pozdrawiam.

według mnie powinno to wyglądać trochę inaczej :wink: ja to robię tak..
na zgaszonym silniku odkręcasz oba odpowietrzniki[na obudowie termostatu i przy wlewie płynu] potem lejesz płyn do chłodnicy aż z obu odpowietrzników będzie leciał płyn bez powietrza.zakręcasz i odpalasz :cool2:
misha odpowietrz i sprawdż wisco :wink:
pozdro
łazik

Post numer:#43  Postprzez jackx-36 » 21 maja 2007, o 18:25

koledzy zapominacie jeszcze o bardzo waznej rzeczy podczas odpowietrzania :exc: , że prócz odkręconych-poluzowanych tych dwóch odpowietrzników to jeszcze musi być otwarty zawór nagrzewnicy tzn. pokretło ma byc przekręcone na max. na czerone pole :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#44  Postprzez misHa » 21 maja 2007, o 20:49

OK. Będę sprawdzał jutro lub w środę bo dziś późno już :)
Dzięki za odpowiedzi. To wisko jak mam zakręcić to silnik ma być ciepły czy obojętne ?

Jak coś porobię to napiszę czego dokonałem :)
misHa

Post numer:#45  Postprzez łazik » 21 maja 2007, o 21:49

jak masz wisco padnięte to zatrzymasz je nawet jak będziesz miał temp. na czerwonym polu.jak jest dobre nie dasz rady,spróbuj je zatrzymać na zimnym i na zagrzanym i zobacz czy jest różnica :wink:
łazik

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części