[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M42 318is brak smarowania pomóżcie

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

M42 318is brak smarowania pomóżcie

Post numer:#1  Postprzez johnykij » 13 sie 2015, o 23:53

Witam i prosze o pomoc
Od kilku lat posiadam E30 318 is, samochod kupilem z pewnych rąk w celach kolekcjonerskich i tak tez go traktuje. Przez 5 lat przejechalem kolo 15 tys. Silnik chodzi super, nie bierze nic oleju, jezdze tak jak poprzedni wlasciciel na shell 10W40. Ostatnio w czasie jazdy zapalila sie kontrolka cisnienia oleju, na szczescie pod samym domem. Na drugi dzien odpalilem samochod - kontrolka nie gasla wiec zgasilem silnik . Moje podejrzenie padlo na czujnik, wymienilem na nowy, kontrolka dalej nie gasnie. Wykrecilem czujnik, przylozylem do masy i delikatnie dmuchnalem w niego sprezarka - kontrolka zgasla, wiec awaria czujnika lub elektryki raczej wyeliminowana. Zlalem olej, zdjalem dolna czesc misy - odkrecilem smoka, byl czysty, ale dla wszystkiego przemylem rozpuszczalnikiem, i przedmuchalem sprezarka. Zlozylem, zalalem ten sam olej i odpalilem - kontrolka nie gasnie. Pociagnalem na postronku do pobliskiego mechanika, podlaczyl manometr w miejsce czujnika oleju - wynik pomiaru - nie ma cisnienia, w ogole nie pompuje oleju. Dodam istotny szczegol, ze kontolka zapalila sie po wymianie oleju (przejechalem moze ze 200 km po wymianie). Moze jakis g.wniany olej trafilem (kupowalem w hurtowni na Kopernika w Bialymstoku na przeciwko stacji BP sklep Galon chyba czy jakos tak). Troche sie juz w zyciu oleju nazmienialem i ten olej wyglada normalnie, nie jest jakis gestszy czy cos. Obstawiam pompe, ale czy mozliwe, ze padla tak znienacka? Kontrolka gasla zawsze od razu po rozruchu, silnik tez nie wykazywal zadnych objawow "zmeczenia". Moze jakis kanal sie przypchal albo zawor na pompie przycial? Czy ktos moze wyciagal pompe w is-ie i jest w stanie udzielic jakichs wskazowek (idealny bylby manual albo zdjecia). Czy gdzies przy obudowie filtra jest jakis zawor zwrotny, czy do tego zaworu na pompie mozna sie dostac po zdjeciu miski i smoka bez wyciagania pompy? Czy pompy z jakichs innych modeli beda pasowac do E30 318 is M42? Dysponuje garazem, kanalem i niezlymi kluczami jakies doswiadczenie przy samochodach mam, ale czy ewentualnie gdybym sam tego nie ogarnal, jestescie w stanie polecic jakiegos dobrego i uczciwego mechanika w Bialymstoku lub gdzies w poblizu. Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc i wszystkie rady.
johnykij

Re: M42 318is brak smarowania pomóżcie

Post numer:#2  Postprzez kamil7s » 16 sie 2015, o 03:18

Zdjales miskę ale nie zdjales pompy nie zajrzałeś do panewek ? Filtr oleju sprawdź.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez johnykij » 16 sie 2015, o 12:02

Zdjąłem tylko dolna czesc misy a zeby wyjac pompe trzeba chyba cala zdjac i jeszcze chyba rozrzad rozebrac, odkrecilem tylko smoka i wyczyscilem, jesli chodzi o filtr to jak juz zalozylem mise i zalalem olej, odpalilem na chwile z otwarta pokrywa filtra i widac, ze nic olej nie idzie do filtra, chyba ze moze sprobowac jeszcze odpalic w ogole bez filtra, ale to chyba nie ma sensu. Aha a jak konkretnie sprawdzic panewki, bo optycznie wygladaja dobrze, poruszac i sprawdzic czy nie maja luzow, czy cos jeszcze?
johnykij

Post numer:#4  Postprzez kamil7s » 16 sie 2015, o 15:48

Jak panewkę chcesz poruszać i zobaczyc czy nie ma luzu? Ty wiesz o czym mówisz, bo cos mi sie wydaje że nie bardzo. Demontuj pompe oleju zmień na drugą, a cisnienie oleju pokazało 0,00? Czy jakies było?
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez johnykij » 16 sie 2015, o 16:10

Cisnienie pokazalo 0,00
Nigdy silnika zadnego nie rozbieralem (jedynie co to wtryski w astrze II 1.7 dti zmienialem i uszczelke pod pokrywa zaworu w kilku samochodach) tak wiec wybaczcie amatorskie pytania. Zawieche sam robie, hamulce, takie rzeczy, klucz w lapie porafie trzymac i z jakimis dobrymi podpowiedziami pompe bym sprobowal zmienic.
Ostatnio edytowano 17 sie 2015, o 21:29 przez johnykij, łącznie edytowano 1 raz
johnykij

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 17 sie 2015, o 00:13

W podstawie filtra masz zaworki, takie dekielki ze sprężyną. Zdejmij go i zobacz czy nie podparł się. Jeden widać od góry, drugi po zdjęciu podstawy. Do tego trzeba zdjąć alternator. Zdejmij dużą miskę i wyciągnij zawór pompy. Jeden seger od dołu i wyciągasz zawór ze sprężyną. Może sprężyna pękła, co raczej mało prawdopodobne. Może seger puścił i zawór opadł. Rozbieranie silnika zostaw sobie na później.
Obrazek
Obrazek
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez johnykij » 17 sie 2015, o 21:39

Koledzy
bardzo dziekuje za pomoc, udalo sie ogarnac temat bez rozkrecania, konkretna plukanka i pompa zaczela podawac olej - prawdopodobnie zawor na pompie sie przycial albo moze jakis paproch w kanal olejowy sie dostal, w kazdym razie smarowanie wrocilo i znow moge cieszyc sie jazda moja bawara. A tak przy okazji moze ktos podpowie, czy w M42 jest taka sama pompa oleju jak w M40, bo mysle, zeby kupic uzywke i niech sobie w razie czego lezy. A moze w jakims innym modelu jest taka sama pompa, w E36 318 is jest taka sama jak w E30 318 is?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za pomoc
johnykij

Post numer:#8  Postprzez kamil7s » 20 sie 2015, o 01:08

Jeśli nie było ciśnienia to nie masz panewek, a wałki i szklanki dostały po :cen:. Wydaje mi sie ze cisnienia nie bylo na czujniku. Dlatego miedzy innymi oddaje sie na wymiane do warsztatu a nie wymienia samemu.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez pawels5 » 20 sie 2015, o 13:48

Wg fansa jest to samo, tylko obudowa rozrządu oczywiście jest inna. Wymiana pompy to rozkręcenie całego motoru. Musisz wał wyciągać, bo pompa jest zintegrowana z wałem. Tak na przyszłość, jak nie jesteś niczego pewien, to najlepiej zdjąć dekiel zaworowy, zakręcić i wyjdzie czy podaje pompa olej czy nie, bo z czujnikami różnie bywa. Gdyby pompa nie podawała oleju, to szklanki grałyby jak filharmonia.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez Jager » 28 sie 2015, o 19:11

Wymiana pompy to rozkręcenie całego motoru. Musisz wał wyciągać, bo pompa jest zintegrowana z wałem.

Jednak człowiek uczy się całe życie 8)

Ja bym już odkręcał panewki na Twoim miejscu..
Jager

Post numer:#11  Postprzez johnykij » 22 lis 2015, o 22:44

Koledzy pomóżcie problem powrocil.
Idac za rada kolegi pawels5 zdemontowalem podstawe filtra oleju i stwierdzilem, ze zawor ten na dole obudowy, który jest widoczny dopiero po jej zdjeciu puszcza cisnienie (dmuchnalem w niego i potem zassalem powietrze - puszcza w obie strony a przeciez wlasna geba jakiegos wielkiego cisnienia nie wytworzylem). Chyba tak nie powinno byc? Moze tu tkwi przyczyna moich problemów? Chce wymienic ten zawór zanim zabiore sie za demontaz misy i wyciaganie zaworu na pompie, ale nigdzie nie moge go znalezc - u mnie jest aluminiowe, na allegro z nowych sa tylko plastikowe ew. cale uzywane obudowy z zaworem alu. Orientuje sie ktos moze, czy zamiast oryginalnego aluminiowego moge wstawic plastikowy? Sprobuje jeszcze spytac w ASO, ale nie mam z nimi zbyt dobrych doswiadczen. A co do kolegi sugerujacego wymiane panewek - skoro silnik zgasilem zaraz po tym jak zapalila sie kontrolka i odpalalilem go doslownie na 3 sekundy w celu sprawdzenia, to moze nie ma co dramatyzowac.
Pozdrawiam i prosze o pomoc
johnykij

Powrót do Mechanika & Części