[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Mocowania t?umików

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Mocowania tłumików

Post numer:#1  Postprzez Lucky Luck » 18 sie 2015, o 19:02

Witam.
Posiadam e30 320i coupe wąską lampe z 1983r.
Aktualnie mam problem z mocowaniem wydechu, zacznijmy od tego, że wydech jest prawdopodobnie od 325, bo mam 2 końcówki wydechu (nie wiem czy to ma jakiś wpływ na to, że mocowania zostały przerobione, ale wolałem powiedzieć).
Głównym problemem są dorobione uchwyty na gumowe wieszaki (powyginane śruby aby były hakami i przyspawane do podwozia).
I tu moje pytanko - Czy był by ktoś tak dobry i najlepiej zrobił zdjęcie gdzie oryginalnie mocowany jest wydech ?
Chce dorobić mocowania na wzór oryginału i przyspawać je we właściwie miejsca.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

Ps.: Czy ta końcowa "dwururka" normalnie pasuje w oryginalne mocowania w 320i wąska lampa, bo normalnie z tego co zdąrzyłem się dowiedzieć powinien być tłumik z jedną końcówką.
Lucky Luck

Re: Mocowania tłumików

Post numer:#2  Postprzez szczodros » 23 sie 2015, o 13:38

Będę w tygodniu na działce to cyknę coś gdyż moja szeroka stoi bez tłumika i baku więc dostęp ładny :D
A końcowy mam "noje" :D

-- 23 sie 2015, o 12:42 --

I tył stoi podniesiony to i dostęp jest łatwy :D
szczodros

Post numer:#3  Postprzez bmwmaniak » 23 sie 2015, o 14:17

przeciez 320i ma normalnie dwururke od kolektorow po koncowy
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez THCulture » 23 sie 2015, o 21:00

bmwmaniak napisał(a):przeciez 320i ma normalnie dwururke od kolektorow po koncowy

Pierwsze E30 na wąskiej 320i miały chyba po jednej rurce, ale nie chcę wprowadzać w błąd więc nie mówię, że na pewno, bo na 100% nie jestem pewien....
THCulture

Post numer:#5  Postprzez K-man » 24 sie 2015, o 20:24

Dziwny temat
z czym masz problem? Bo z tego co zrozumiałem to z tym że ktoś dorobił wieszaki - i co z tego że dorobił? Coś jest nie tak?
320 ma dwie rury - końcowy wisi na 2 obejmach za puszkę i jednej przy łączeniu ze środkowym. Filozofii żadnej w tym nie ma. Wszystkie elementy mają znaczną tolerancję wystarczy dogiąć łomem i tyle
K-man

Post numer:#6  Postprzez Mrok » 24 sie 2015, o 21:40

Pierwsze wąskie 320 miały wydech na jednej rurce, jak moja :) I końcówka też była tylko jedna.
Mrok

Post numer:#7  Postprzez Lucky Luck » 25 sie 2015, o 19:09

Haki są dospawane w różne dziwne miejsca (np. wnęka na koło zapasowe), więc nie jest to do końca dobre miejsce ponieważ wygina mi tam blache, poza tym wolałbym to zrobić według oryginału co by nie kuło w oczy wchodząc pod auto :roll: .
Poza tym zamiast wieszaków (bo zapewne są za krótkie) mam powiązane druty.
Co do jednej i dwururki to wiem tylko, że przedlifty 320 miały jedną końcówke, jak to wyglądało pod samochodem to szczerze mówiąc nie mam pojęcia, dlatego pytam czy wydech od polifta jestem w stanie bez tej rzeźby którą mam teraz zamocować na oryginalne mocowania przedlifta.
Lucky Luck

Post numer:#8  Postprzez szczodros » 30 sie 2015, o 22:53

szczodros

Post numer:#9  Postprzez Mrok » 31 sie 2015, o 12:06

A to mój wydech, w 100% oryginale nie jest ale ogólna koncepcja jednorurki wygląda tak, końcowy powinien być z jedną rurką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mrok

Post numer:#10  Postprzez Lucky Luck » 4 wrz 2015, o 14:03

Dzięki Panowie za zdjęcia, no u mnie niestety wygląda to troche inaczej... :roll:
Fotki napewno się przydadzą przy ratowaniu gruza, jeszcze raz dzięki ! :D
Lucky Luck

Post numer:#11  Postprzez K-man » 5 wrz 2015, o 22:27

Mrok masz zwykłą rzeźbę wykonaną przez Janusza Tłumikarza (z Wąsami) Dzięki Janushom kręci się, ale chwalić też się nie ma czym :)
K-man

Post numer:#12  Postprzez Mrok » 6 wrz 2015, o 17:25

A czy ja się czymś chwalę? Napisałem że nie jest w 100% oryginalny. Pokazałem że w starych wąskich były wydechu na jednej rurce, za kolektorami jest przejście na jedną rurę gdzie powinien być tłumik wstępny (u mnie była sztrumienica +10hp) później rura i tłumik końcowy powinien być z jednym wejściem i jednym wyjściem.

Jeśli chodzi o mocowania to ważne jest że powinno być mocowanie obejmą za rurę i przykręcane do skrzyni.
Mrok

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo