[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Końcowy wydech e30 318i

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Końcowy wydech e30 318i

Post numer:#1  Postprzez KubusE30 » 7 wrz 2015, o 01:17

Witam! Mój problem wygląda następująco; muszę ogarnąć wreszcie końcowy, ponieważ posiadam w rurze jedną dziurę a cały wydech(pucha) jest już wypalona,coś lata w środku... Mam 4 pomysły co z tym zrobić i zanim pojadę do specjalisty od tłumików chciałbym zaczerpnąć porady tutaj na forum.
1) kupno końcowego dedykowanego do mojego modelu ~120zł
2) odcięcie końcowego,przecięcie i wybebeszenie z wygłuszeń i zaspawanie na nowo; mam nadzieje że dźwięk nie będzie jakoś uciążliwy, ale musiałby mi to ktoś szczelnie obspawać
3) Wydech z 325i czyli dwururka; chciałbym go zamontować głownie ze względów estetycznych,ponieważ podoba mi się podwójna końcówka, jak myślicie wydech jest identyczny jak seryjny tylko trzeba by przerobić przy środkowym 2 rurki na 1 żeby spasowało? Ktoś może bawił się w coś takiego? Ma sens taka zabawa?
4) kupno jakiegoś taniego,uniwersalnego "sportowego" końcowego i oddanie do specjalisty żeby to ładnie wpasował. Mam nadzieje że nie będzie jakiejś masakry z głośnością,bo mam kata,środkowy i mam nadzieje że byłby delikatny i niemęczący basowy pomruk.

Jakie są wasze doświadczenia z wydechami? Co mi radzicie? Nie ukrywam że chciałbym zrobić coś "innego" niż seria. Pozdrawiam!
KubusE30

Re: Końcowy wydech e30 318i

Post numer:#2  Postprzez sanies » 7 wrz 2015, o 19:16

1. Najlepsze rozwiązanie
2. Nie ma co się bawić w spawanie starego tłumika
3. oprócz wspawania y-pipe to jeszcze musiałbyś przerobić wycięcie w pasie tylnym
4. zależy co masz na myśli ? jeżeli coś w stylu jdm nie będzie to wyglądać

jak chcesz żeby wyglądał to polecam końcowy kwasowy na zamówienie np z m-techa
sanies

Post numer:#3  Postprzez KubusE30 » 8 wrz 2015, o 01:12

Dzięki za odpowiedź! Dzisiaj byłem u specjalisty od wydechów i powiedział mi ze raczej mojego starego wydechu nie da się uratować. Na necie jeden z tańszych i najpopularniejszych wydechów dedykowanych jest firmy Marix, raczej nie czytałem o tej firmie pochlebnych opinii ale myślę, że za taką kasę nie ma co wymagać cudów. Sanies,racja... czyli opcja z wspawaniem 2-rurki odpada,ponieważ chcę zostawić pas tylny w spokoju. Tak,myślałem coś w stylu jdm, dzisiaj pomierzyłem i w sumie końcówka tego wydechu idealnie spasowałaby mi w miejsce w tylnym pasie. Według mnie wyglądać nie powinno to tragicznie,kwestia gustu. Tylko boję się że ten wydech ala "mugen" będzie za głośny co na dłuższą metę będzie dosyć męczące. Również jego montaż będzie dużo droższy,bo trzeba dospawać i doginać rurę żeby to spasować, spec powiedział że to kwota rzędu do 200zł, czyli razem z wydechem robi się już ponad 3 stówki.

Czyli pozostaje mi opcja 1) i 4) , chociaż co raz bardziej skłaniam się w kierunku "serii". Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie/pomysły?
KubusE30

Post numer:#4  Postprzez algrab » 8 wrz 2015, o 10:37

Możesz założyć seryjny wydech, a na "wdechu" założyć wkładkę filtra K&N i zdjąć gumę przed puchą filtra. Jest różnica wtedy jak auto gada. Delikatna, ale jest.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#5  Postprzez tomeczek » 8 wrz 2015, o 11:09

ja bym założył serię, nie będzie przynajmniej takiego efektu:

https://www.youtube.com/watch?v=uNBlwnecdcs

;)
tomeczek

Post numer:#6  Postprzez KubusE30 » 8 wrz 2015, o 11:12

algrab napisał(a):Możesz założyć seryjny wydech, a na "wdechu" założyć wkładkę filtra K&N i zdjąć gumę przed puchą filtra. Jest różnica wtedy jak auto gada. Delikatna, ale jest.

A wtedy spalanie mi nie wzrośnie?

Macie rację, chyba założę serię,a nie jakieś kombinacje w rynny deszczowe 8)
KubusE30

Post numer:#7  Postprzez tomeczek » 8 wrz 2015, o 17:32

ja w m50 w poprzedniej e34 miałem sportową wkładkę, z tym że Pipercrossa, różnicy w spalaniu nie było :)
tomeczek

Post numer:#8  Postprzez algrab » 9 wrz 2015, o 10:23

KubusE30 napisał(a):
algrab napisał(a):Możesz założyć seryjny wydech, a na "wdechu" założyć wkładkę filtra K&N i zdjąć gumę przed puchą filtra. Jest różnica wtedy jak auto gada. Delikatna, ale jest.

A wtedy spalanie mi nie wzrośnie?

Macie rację, chyba założę serię,a nie jakieś kombinacje w rynny deszczowe 8)

Różnicy w spalaniu nie ma chyba nawet jak założysz stożek zamiast puchy, jest natomiast różnica w postaci spadku mocy.
W przypadku wkładek żadnych negatywnych objawów nie obserwuje się. 8)
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#9  Postprzez KubusE30 » 9 wrz 2015, o 14:28

Dzięki za odpowiedzi! Zamówiłem już zamiennik bez żadnego kombinowania. Ale zawsze można przecież dospawać jakąś końcówkę wydechu ładną :)

Obrazek

Co powiecie na coś takiego? /fotka znaleziona na forum
KubusE30

Post numer:#10  Postprzez Strzelba » 10 wrz 2015, o 08:26

to nie jest końcówka
tylko cały końcowy tłumik robiony pod ISa
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#11  Postprzez KubusE30 » 10 wrz 2015, o 23:23

O widzisz, zawsze to człowiek czegoś nowego się dowie.
Ale zawsze można dospawać zamiast ori coś na ten wzór prawda? Mi się podoba:)
KubusE30

Post numer:#12  Postprzez oldstarsgarage » 27 paź 2015, o 10:46

Podepnę się pod temat - jaką końcówkę założyć do 318 m10 nadwozie coupe, miał ktoś może do czynienia z tanimi wydechami z allegro? Chętnie zobaczyłbym jakieś linki, bo nie wiem co wybrać... :/
oldstarsgarage

Post numer:#13  Postprzez KubusE30 » 28 paź 2015, o 21:27

Końcówkę czy cały tłumik końcowy? Jeśli chodzi o końcówkę to montuj jaka Ci się podoba :)
A jeśli chodzi o tłumik końcowy trochę poczytałem i zamiast pseudo-sportowego,zamontowałem taki wydech jak fabryka przewiduje i jestem zadowolony :) Przynajmniej jak się człowiek wybierze na nocną przejażdżkę po mieście to nie przyciąga każdego patrolu w okolicy :)
KubusE30

Post numer:#14  Postprzez KayZy_ » 29 paź 2015, o 18:55

Ja w swojej e30 318i troszke zaszalałem i skonstruowałem cały układ wydechowy na rurze cienkościennej 50mm z plecionką z dwoma tłumikami przelotowymi a końcowy przespawałem na 2 wyloty. całość od kolektora wylotowego do końca kosztowała mnie jakieś 180zł. Trochę buczy, więc gdyby ktoś wpadł na podobny pomysł to zalecam założenie przynajmniej jednej puchy tłumiącej ;)
KayZy_

Powrót do Mechanika & Części