[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Skrzynia - jedynka wchodzi z oporem - M10B18

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Skrzynia - jedynka wchodzi z oporem - M10B18

Post numer:#1  Postprzez empe3 » 18 wrz 2015, o 14:59

Jedynka wchodzi z dość dużym oporem. Dopiero po "odbiciu" i ponownym wrzuceniu wchodzi gładko. Byłem z tym już u dwóch mechaników na przestrzeni kilku miesięcy i obydwaj stwierdzili, że wymienili trochę części, u jednego sprzęgło poszło do regeneracji, ale ja nie widzę poprawy. Trochę to wkurzające w korkach po mieście... Co może być przyczyną? Na co zwrócić uwagę mechanikowi przy następnej wizycie, a może polecicie speca od skrzyń w Warszawie?
empe3

Re: Skrzynia - jedynka wchodzi z oporem - M10B18

Post numer:#2  Postprzez THCulture » 19 wrz 2015, o 13:22

Miałem coś podobnego u siebie kiedyś. Z tym że tylko wtedy kiedy były niskie temperatury, poniżej 0...
Problemu ostatecznie nie rozwiązałem bo zrobiłem SWAPa, ale też się zastanawiałem gdzie jest problem...
Też się zastanawiam co mogło być przyczyną. Może mało oleju w skrzyni czy coś?
THCulture

Post numer:#3  Postprzez wojtasm5 » 20 wrz 2015, o 09:40

Zacznij od dolewki oleju.
Bo facet musi mieć wał a nie jakieś przeguby!!!
wojtasm5
Student

Moje BMW: M3EVO
Nadwozie: Coupe
Silnik: s50b32
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez empe3 » 21 wrz 2015, o 11:45

Olej był wymieniany na serwisie, więc zakładam że jest na dobrym poziomie...
empe3

Post numer:#5  Postprzez kierownik » 21 wrz 2015, o 20:34

W moich obydwu e30 byla taka sytuacja.Obecna ktora mam miala przebieg przy zakupie 136tys i nie miala tego problemu ,lewarek wchodzil jak w maslo ,teraz ma 270tys i stawia juz opor szczegolnie w zimne dni ,po lekkim rozgrzaniu juz jest lepiej.Ja z tym zyje i nic nie robie przyzwyczailem sie.Oczywiscie problem jest do ogarniecia ale nie przez pospolitego mechanika ktory potrafi tylko wyjac stara i wlozyc inna skrzynie a srodek to juz matrix...Nie polecam kupowac innej uzywki bo problem dalej bedzie.Skrzynie w m10 tak maja.Trzeba znalezc mechanika ktory zna sie na skrzyniach ,rozbierze, zdiagnozuje wymagajaca wymiany czesc a ty wejdziesz na bmwstore i zamowisz dany element ,ktory on wymieni.Na schematach na bmwstore masz wszystko co jest w srodku ,zebatki synchronizatowy wodziki itd.
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Mechanika & Części