[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Demontaż - montaż maski

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Demontaż - montaż maski

Post numer:#1  Postprzez algrab » 21 wrz 2015, o 11:53

Czy maskę można zdemontować sposobem, tak żeby potem nie bawić sie zbytnio w regulacje?

Czy moge odkręcić TYLKO te 4 przeciwstawnie wkręcone śruby zawiasu maski, bez ruszania tych 6 sztuk na czole?
Potem bym zakładał ją w takim stanie, łapiąc tylko te 4 śruby zawiasu.

W ksiażce sam naprawiam jest napisane o odkręcaniu/luzowaniu wszystkich możliwych śrub, łącznie ze ślizgami. Naprawde trzeba?
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Re: Demontaż - montaż maski

Post numer:#2  Postprzez CincinCm » 21 wrz 2015, o 12:02

Ja odkręcałem 4 śruby i ściągałem machę. No dodatkowo ściągałem dźwignię od amora.
Potem wróciłem nią na znaki - miałem pod ręką więcej osób, więc bez problemów się udało. Jeśli śruby się nie odznaczają, to zaznacz sobie ich pozycję, albo jakimś markerem albo innym własnym sposobem.
CincinCm

Post numer:#3  Postprzez algrab » 23 wrz 2015, o 15:36

Nie jestem zadowolony z ponownego montażu maski, mechanicznie wszystko bangla ale spasowanie z błotnikami wizualnie delikatnie zmieniło się. Tragedii nie ma ale teraz trzeba by sie spuszczać nad 1000 prób popuszczania/dokręcania śrubek. Cholera wie jak to robić bo maski nie da sie przyłożyć do błotników na poluzowanych śrubach, tak żeby "zdjąć wymiar" i wybrać odstępy, a potem otworzyć maskę i po prostu dokręcić sruby. Czy może da się?

-- Dodano 24 wrz 2015, o 01:54 --

EDIT:
Obrazek
niech ktoś qrne podpowie z tym pasowaniem maski - jak to jest. Zna sie ktoś?
Turn and burn
algrab
Student

Post numer:#4  Postprzez Pacher » 1 paź 2015, o 09:39

Starasz się utrafić na stare ślady, a jak się nie udało to niestety jakiś pisak, obrysowywujesz śrubki albo zawias i metoda prób i błędów- innego cud sposobu nie ma...
Jak nie ruszałeś błotników i służą jako odnośniki to myślę że kilka prób dla laika i sprawa załatwiona. Jeśli jesteś pedantem i chcesz mieć super chruper to dokładność szczelinyny z jednej i drugiej strony porównuje się wiertłami a dokładniej ich częścią którą się wsuwa do uchwytu. Od razu Cię uczulę że różnica 0,5-1mm to przy tak starym aucie normalka.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Post numer:#5  Postprzez CincinCm » 1 paź 2015, o 11:36

Ja jak ściągałem machę w poprzedniej e30, to udało się ją założyć z powrotem na miejsce.
2 osoby po bokach trzymały, a ja nakierowałem na stare miejsce - były widoczne ślady, śrubki zarysowały lakier, trafiło idealnie.
A Ty malowałeś machę i teraz nie ma starych śladów?
CincinCm

Post numer:#6  Postprzez algrab » 2 paź 2015, o 14:43

Nie malowałem, kleiłem wygłuszenie. Też oczywiście starałem sie trafić na stare ślady, też w 2 osoby. Fakt że nie robiłem 100 prób regulacji i w końcu pewnie byłoby znośnie. Zrobiłem ze 2-3 regulacje.
Problem w tym że przede mną ktoś coś kombinował ze spasowaniami, i lewy przedni otwór regulujący (oryginalnie jest to chyba łezka przód-tył) został rozwiercony :mad2: góra-dół. Także coś robisz a ci sie wydaje że coś robisz, bo w rzeczywistości wychodzi co chce. Na bank była kiedyś przygoda po lewej i ktoś prostował traktorem i drutem :mad2: .
Turn and burn
algrab
Student

Post numer:#7  Postprzez CincinCm » 2 paź 2015, o 19:36

No spasowanie to zawsze jest problem. Trzeba mieć blacharską "rękę". Ja nie mam na takie rzeczy cierpliwości i staram się nie tykać, no chyba, że muszę. Jadę zawsze do znajomego blacharza i on poustawia to znacznie sprawniej i lepiej niż ja :)
CincinCm

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo