[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zamach, sprz?g?o itd...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Zamach, sprzęgło itd...

Post numer:#1  Postprzez JakubT » 10 paź 2015, o 19:12

To tak... Teraz zabijecie mnie śmiechem, ale wychodzi mój brak wiedzy technicznej :P

Kompletnie nie wiem jak zabrać się za złożenie sprzęgła i zamachu :(

Chciałem wrzucić silnik ze skrzynią do budy i :cen:... Stanąłem.
Obrazek
Jedyne co wymieniłem to tarczę sprzęgła i łożysko oporowe. Docisk wg. Pana, który zajmuje się sprzęgłami od lat jest w bardzo dobrym stanie. No to tak...

Po pierwsze o co chodzi, że te śruby są tak spiłowane? Co je niszczyło?!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dwa jak to wszystko spiąć?! Czy to ma jakąś odpowiednią i jedyną słuszną możliwość skręcania? Zastanawia mnie ten znaczek, który zapewne ma się zbiec?
Obrazek

Tutaj chyba pójdzie dobrze, bo nie ma jak inaczej złożyć?
Obrazek

Jakieś tam inne fotki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zacząłem czytać i się bać wszystkiego :P
Potrzebuję specjalne narzędzie?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I wiedza, wiedza...
http://www.e30zone.net/e30zonewiki/inde ... ing_Clutch

BŁAGAM POMÓŻCIE - nie chcę tego zepsuć, a wcześniej tego nie robiłem. Proszę o pomoc, chciałbym to ogarnąć...

P.S. Te zjedzone śruby montować ponownie?
JakubT

Re: Zamach, sprzęgło itd...

Post numer:#2  Postprzez adams » 10 paź 2015, o 20:18

Ale na e30zone masz wszystko pięknie opisane ;)

składasz docisk i tarczę razem i zakładasz na koło zamachowe na te wystające kołki pasujące.
Powinieneś mieć specjalne urządzenie do centrowania sprzęgła żeby to skręcić ale chłopaki na e30zone piszą, że grzechotka z nasadką jak widzisz wystarczy ;) Nie testowałem (akurat taki diwajs mam), ale skoro działa to bym się nie zastanawiał.

Jak cały zestaw sobie ładnie wycentrujesz, to skręcasz - ważne aby te śruby skręcić na klej do gwintów (inaczej będzie ciekł tamtędy olej).
Potem skrzynia to już wiadomo, w :cen: kochania się ze srubami i dojściem do nich, ale spierdolić się raczej tego nie da.

Nie wiem co z tymi srubami, ale nie przejmowałbym się nimi specjalnie. No pomijając fakt, że nie są w ocynku ;)
adams
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez JakubT » 10 paź 2015, o 21:43

Dzięki wielkie za info. Faktycznie - gadałem jeszcze z Bono (ma dużą wiedzę) i doradził mi żeby na wszelki wyważyć dwumas. Sam nie wiem czy to ja rysowałem te dwie kreski czy ktoś wcześniej... Ale warto to zrobić. A śruby jeśli się uda będę mieć drugie jak nie od Bono to Raptowny w swoim składziku ma kilka kompletów :P
JakubT

Post numer:#4  Postprzez bugs » 11 paź 2015, o 22:44

śruby prawdopodobnie takie starte bo ktoś kiedyś odwrotnie tarcze założył częsty przypadek
na tarczy powinno być napisane w stronę skrzyni
bugs

Post numer:#5  Postprzez adams » 11 paź 2015, o 22:45

Jeśli koniecznie chcesz zostać przy dwumasie,go faktycznie warto go podtoczyc i wywazyc. Rozumiem ze nie chciałeś przechodzić na jednomas?
adams
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez JakubT » 11 paź 2015, o 23:11

adams napisał(a):Jeśli koniecznie chcesz zostać przy dwumasie,go faktycznie warto go podtoczyc i wywazyc. Rozumiem ze nie chciałeś przechodzić na jednomas?

Jutro podjadę na sprawdzenie czy w ogóle jest taka potrzeba. Nie, nie chcę
JakubT

Post numer:#7  Postprzez Pietrek » 19 paź 2015, o 23:46

Ja do centrowania tarczy sprzęgła, mam wałek atakujący wyciągnięty ze starej skrzyni ;)
Ps. Dla świętego spokoju wymień sobie łożysko w wale korbowym i na wałku atakującym w skrzyni ;)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Mechanika & Części