[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dziwna akcja m40...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Dziwna akcja m40...

Post numer:#1  Postprzez KubusE30 » 4 lis 2015, o 19:53

Opiszę mój przypadek. Jadę na stacje benzynową swoim e30, silnik m40b18,zatankowałem, pojechałem do sklepu,czyli łącznie przejechałem max 2km. Zrobiłem zakupy wsiadam do auta podjeżdżam do skrzyżowania,silnik zaczyna mi coś nierówno chodzić na wolnym światła przygasać... Ruszam na zielonym, przerywa, dziwnie buczy,nie ma mocy. Zajeżdżam na pobocze; z rury dymi na biało jak fix; kapie coś pokroju benzyna z paliwem,śmierdzi wszędzie siarką ... Silnik chodzi jak jakieś v8, przerywa przy dodaniu gazu. Szybki przegląd kabli zapłonowych,wyglądają git, w układzie chłodzenia normalnie płyn; pod korkiem oleju żadnego masła itp; olej na bagnecie kolor miodowy :) Jako że się śpieszyłem zaparkowałem auto i poszedłem na autobus :nau: Teraz nie mam jak zaholować autka, żeby sprawdzić dokładnie co i jak dlatego piszę na forum może coś rozjaśnicie mi umysł. Świece po przebiegu max 500km denso,kopułka palec max 900km przebiegu, kable zapłonowe dobre.

Wszystko się zbiegło z tym moim tankowaniem, bo wcześniej zero problemów z samochodem, ale tankuje często na tej stacji... Więc może to tylko zbieg okoliczności. Pomożecie? :D
KubusE30

Re: Dziwna akcja m40...

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 4 lis 2015, o 23:40

Nie wlałeś przypadkiem ropuchy?
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez KubusE30 » 5 lis 2015, o 09:54

pawels5, na 99% nie, zawsze patrze co leje, ale dla pewności patrzyłem na paragonie też nabite pb95...
KubusE30

Post numer:#4  Postprzez 1 1 » 5 lis 2015, o 17:41

sprawdź pompę paliwa, a następnie regulator ciśnienia paliwa. jak nic z paliwem, to czujnik położenia wału lub przepływka, czyli i tak złe dawkowanie paliwa. a może lewe powietrze? albo gdzieś z przewodu mgiełka idzie i ciśnienie paliwa spada pod autem?
1 1

Post numer:#5  Postprzez KubusE30 » 5 lis 2015, o 17:53

Przepływkę sprawdzałem miesiąc temu,była dobra. Tak w jednej chwili mogłaby się popsuć? Lewe powietrze... raczej też nie. Pompa paliwa? To chyba by tylko auto się dusiło i nie miało mocy... a moje jeszcze dymi,śmierdzi siarką i jakieś dziwne płyny z wydechu się leja... Czujnik położenia wału; jak go sprawdzić?
KubusE30

Post numer:#6  Postprzez 1 1 » 5 lis 2015, o 17:56

jak coś się leje, a płynu i oleju nie ubywa to tylko paliwo to może być. więc skoro zalewa to albo sonda albo przepływka. sondę można wykluczyć, jeśli nie ma znaczenia, czy silnik zimny, czy ciepły.
1 1

Post numer:#7  Postprzez KubusE30 » 5 lis 2015, o 17:59

Zaholuje autko na garaż i będę grzebał... Jedyne czego się boję to, jakiś poważniejszych spraw w stylu głowica itp... Ciężko mi teraz podać więcej szczegółów jak to wygląda ponieważ boję się trochę odpalać auto... żeby bardziej nie popsuć :P
KubusE30

Post numer:#8  Postprzez 1 1 » 5 lis 2015, o 18:01

i tak będziesz musiał je odpalić.
1 1

Post numer:#9  Postprzez KubusE30 » 5 lis 2015, o 18:07

Tak wiem, jak już na spokojnie przysiądę to tematu to napiszę jak to wygląda dokładnie. Tylko nie chciałbym wymienić połowy auta,zanim znajdę przyczynę :D
KubusE30

Post numer:#10  Postprzez Rotax » 5 lis 2015, o 20:11

Jak już uruchomisz ...i silnik będzie dukał ...to uderz/puknij w przepływkę.

U mnie jak nie reagował na gaz ..dusił się ..nierówno pracował ..to puknięcie w przepływkę i od razu silnik stawiało na nogi.

Dlatego tez rozebrałem ją, poprawiłem styki w niej i przesunąłem o 1mm ścieżkę ...i jak na razie jest wszystko OK.
*Dodam że klapka przepływki mi chodziła i chodzi idealnie ..o nic nie haczyła i nie zacinała się ..więc te nieprawidłowości wynikały raczej z tego co jest pod czarną przykrywką.
Rotax

Post numer:#11  Postprzez 1 1 » 5 lis 2015, o 21:34

właśnie u mnie była mocno przycierająca klapką o górną ściankę i momentami po prostu się blokowała po obrotach w pozycji otwartej i na wolnych obrotach było takie zalewanie, że dramat. dlatego dziś rozebrałem ją na części pierwsze i delikatnie poprzerabiałem, obecnie jest jak nowa. jedyne co to nie jestem w stanie odkręcić płytki z przyklejoną ścieżką, a czytałem twój temat, Rotax i zastanawiam się, w którą stronę tą ścieżkę przesunąłeś?
1 1

Post numer:#12  Postprzez Rotax » 5 lis 2015, o 22:09

ja też tej płytki nie mogłem odkręcić ...z 4-ech śrubek jedna jako tako szła, ale 3 pozostałe odkręciły się może o pół obrotu i zacząłem już rezać śrubokrętem śruby. Te śrubki weszły chyba w jakąś reakcję z metalem, że się nie chcą wcale wykręcić. Spękałem z odkręcaniem ..ale dało to istotny luz aby płytkę przesunąć. Przesunąłem ją od ścianki, włożyłem śrubokręt płaski pomiędzy ściankę a płytkę ...i przekręciłem i ślicznie się przesunęła.
Rotax

Post numer:#13  Postprzez KubusE30 » 6 lis 2015, o 00:13

Mam takie wrażenie że auto chodzi na 3 gary... Możliwe że przez to dymi? Uderzałem w przepływkę i niestety nie pomogło...
KubusE30

Post numer:#14  Postprzez algrab » 6 lis 2015, o 15:35

może masz spalanie stukowe lub coś podobnego do tego; pojawia sie jak jest kiepskiej jakości paliwo

ja bym próbował zlać to co jest ile sie da z baku i potem nalać paliwa z innej stacji, PB98, najlepiej Shnell. I zobaczyć wtedy jak auto odpali. I jeszcze izopropanolu dodać (ale to już fanaberia) żeby jeszcze podnieść liczbę oktanów.

albo jak nie chcesz sie bawić w zlewanie paliwa, to właśnie dowalić drugie tyle do baku jakiejś sprawdzonej pb98 + 1L 100%wego izopropanolu, to powinno martwego obudzić :)
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#15  Postprzez KubusE30 » 6 lis 2015, o 16:38

Aż takie cyrki by były; jakby paliwo było słabej jakości? Nigdy z czymś takim się nie spotkałem.
KubusE30

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części