[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wysokie ci?nienie w uk?adzie ch?odzenia

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia

Post numer:#1  Postprzez mateusz1900 » 5 paź 2015, o 17:57

Mam trochę nietypowy problem... Pacjent e30 M52B28, chłodnica nowa Nissens, pompa wody nowa, układ 100% odpowietrzony. Po odpaleniu w miarę wzrostu temperatury wąż górny od chłodnicy robi się tak twardy, że nie można go ugiąć (poziom płynu w zbiorniczku nie rośnie, tak jakby nie działał zaworek upuszczający nadmiar powietrza). Po odkręceniu korka i opuszczeniu ciśnienia, oraz rozgrzaniu auta do temp ok 90 stopni (płyn w zbiorniczku na ostatniej "kresce") zakręcam korek i mogę jeździć nic się nie dzieje ciśnienie jest takie jak powinno być. Podejżewałem korek chłodnicy więc wymieniłem na ori używkę, później nówkę febi i nówkę behr, na każdym było to samo. Płynu nie ubywa, oleju nie przybywa, nie przegrzewa się więc raczej (mam nadzieje) to nie uszczelka. Wygląda to trochę tak jakby nie było powrotu przy zakręconym korku, powrót przy odkręconym jest ok. Najdziwniejsze jest to że stało się tak dopiero po ok miesiącu użytkowania nowej chłodnicy. Czy może to być wina zbiorniczka wyrównawczego?
mateusz1900

Re: Wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia

Post numer:#2  Postprzez muranos » 6 lis 2015, o 22:14

Mam podobnie w jednej z moich e30. Chociaż wąż daje sie ugiąć. Skoro korek wykluczyłeś to może zalałeś za dużo płynu? Niby nadmiar powinno wywalić ale....
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez CmK » 26 lis 2015, o 13:06

A czy termostat otwiera normalnie? Nie za późno?
CmK

Post numer:#4  Postprzez mateusz1900 » 27 lis 2015, o 20:44

Znalazłem bardzo mały wyciek płynu i prawdopodobnie przez to się zapowietrzał (więc nie był jednak w 100% odpowietrzony). Usunąłem wyciek (chyba) teraz jeszcze tylko odpowietrzyć i powinno być ok (tak mi się wydaje) :)
mateusz1900

Powrót do Mechanika & Części