[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

1.6 m40b16 Gotuje wod?, ci??ki temat

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

1.6 m40b16 Gotuje wodę, ciężki temat

Post numer:#1  Postprzez Piro » 8 gru 2015, o 11:08

Witam Serdecznie
Jestem posiadaczem e30 z silnikiem 1.6 m40b16. Mam ją od dłuższego czasu, jest w ładnym stanie jak na swój wiek, wszystko pięknie ładnie śmigało po zakupie 4 miesiące, potem zaczęła ciec jak cholera chłodnica, widać było że ktoś ją próbował kleić, wymieniłem. Chwilę było ok, potem zaczęło gotować płyn , w starej chłodnicy było dużo syfu, prawdopodobnie uszczelniacza sypkiego, myślałem że może termostat się zakleił, ale był ok, pompa wody też ok ale już zużyta więc wymieniłem termostat i pompę,dalej to samo, gotuje ją momentalnie, myślałem że może wydmuchało uszczelkę pod głowicą i wali kompresją w układ chłodniczy, wymieniłem uszczelkę pod głowicą i pod kolektorami od razu, silnik zaczął lepiej pracować ale dalej jest nieziemskie ciśnienie w układnie chłodniczym, i gotuje wodę, termostat działa jak powinien, dodam że odkąd ją mam nie puszcza jej powyżej 4-5 tys obrotów, gdy dojdzie do 4,5 tys, jest zamuła po odpuszczeniu gazu silnik muli muli muli przez parę sekund i wraca do normy, dodam że wałek jest w bardzo dobrym stanie, a miesiąc temu wymieniłem popychacze hydrauliczne. Nie mam już pojęcia co może być nie tak :( A bmka jest naprawdę ładna, nie chcę się jej pozbywać :(
Proszę o rady, pomoc drodzy forumowicze.
Z Góry Dziękuję !!!!

-- Dodano 8 gru 2015, o 14:04 --

Układ chłodniczy był dobrze odpowietrzony, i pomimo tego zanim termostat zdąży się otworzyć poziom płynu rośnie i wywala go :(
Piro

Re: 1.6 m40b16 Gotuje wodę, ciężki temat

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 9 gru 2015, o 23:56

Jedź do mechanika, niech sprawdzi czy są spaliny w układzie chłodzenia. Głowica może być pęknięta i wymiana uszczelki nic nie da. Sprawdzałeś szczelność głowicy? pewnie nie, aczkolwiek jeszcze nie słyszałem żeby pękła komuś głowica w M40. Głowice chyba planowałeś?
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Re: 1.6 m40b16 Gotuje wodę, ciężki temat

Post numer:#3  Postprzez Piro » 10 gru 2015, o 10:32

Głowica poszła do sprawdzenia była odkształcona i kanał we wnętrzu pęknięty .
Temat do zamknięcia
Piro

Powrót do Mechanika & Części