[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

seryjne spr?zyny - wymiary

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

seryjne spręzyny - wymiary

Post numer:#1  Postprzez medoff » 16 gru 2015, o 14:04

Pany powiedzcie mi jaka jest wysokość (długość?) seryjnej sprężyny do sedana na TYŁ.

Na forum nic takiego nie znalazłem, wujek google też nic takie go nie znalazł, jakieś katalogu czy coś.
W realoem jest podany tylko numer seryjny.

Muszę zmienić springi z tyłu gdyż jedna mi pękła, a druga po wyjęciu i zmierzeniu ma wysokość 21cm.
czy to jest seria??
w ogłoszeniach(interesują mnie używki) są różne kolory oraz wymiary(wysokości), ale jeżeli ktoś zarzeka się że takie miał i z silnikiem jakim podał to nie oznacza że jest to seria!!

Z tego co udało mi się ustalić to w touringu były twardsze, to by nawet było lepiej, TYLKO czy mieli taka samą wysokość jak w sedanie??
Za wszelkie info dzięki. :roll:

pozdr
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Re: seryjne spręzyny - wymiary

Post numer:#2  Postprzez CmK » 18 gru 2015, o 22:03

Też miałem ten problem tylko z coupe.. w ostateczności znalazłem spręzyny po ilości zwojów ale niestety liczba zwojów ta sama ale sprężyny jakieś miększe no i siadło delikatnie za nisko:)
CmK

Post numer:#3  Postprzez medoff » 20 gru 2015, o 20:46

No wiec jeżeli kogoś by to interesowało...
Mówimy o sedanie:
- seryjne sprężyny tył mają wysokość 24cm (240mm)
- w kombiaku mają tą samą wysokość ale są twardsze
Co do kolorów nie wiem jak są oznaczone.
- podobno czarne to seria, u mnie były czarne ale miały kropki kolorowe wiec to może w tym jest różnica
Jeżeli ktoś chciałby coś dodać to na pewno przyda się potomnyn :roll:
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez CmK » 25 gru 2015, o 17:59

Jeszcze jak by ktoś podał te same dane dla coupe byłoby cudownie.
CmK

Post numer:#5  Postprzez baruch » 28 mar 2016, o 12:42

Witam,
Podepnę się pod temat, bo nie znalazłem konkretnych informacji.
Jak rozumiem to oryginalne sprężyny są bardzo miekkie i samochód na nich "siada".
Ja chciałbym sprężyny o standardowej wysokości pod amortyzatory bilstein b6, ale żeby zestaw nie był jak wóz drabiniasty.
Standardowa wysokość, żeby było sztywno nie jak w wozie drabiniastym. Czy jest to możliwe? Bo z tego co znalazłem w postach to pod KJS-y takie coś się stosuje? Czy jest to możliwe? Jakich spężyn szukać jakich firm lub konkretna firma i model. Czy może trzeba obniżyć żeby w celu lepszej stabilności? Proszę o podpowiedź bo nie chcę wtopić z zakupem.
baruch

Powrót do Mechanika & Części