[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Tylni uklad hamulcowy

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Tylni uklad hamulcowy

Post numer:#1  Postprzez cemazetms » 23 gru 2015, o 02:43

Witam zmagam sie z takim problem , jakies 5 tys km temu wymianilem szczeki hamulcowe i dalej mi piszcza po paru hamowaniach juz jest taki pisk ze ludzie ktorzy ida chodnikiem patrza na mnie jak bym mial odleciec w kosmos czym mocniej naciskam na hamulec tym mocniejszy pisk, mechanik ktory wymianial twierdzil ze szczeki musza sie dotrzec ze na bebnie sa rowki a na szczekach nie ma i musza sie dotrzec ale tylko pierniczyl glupoty a 2 to po przejechaniu 4 km mam tak nagrzane bebny ze nie moge ich dotknac palcem i odnosze wrazenie ze jak bujne sie do np 120km i wrzuce na luz auto szybko traci predkosc POMOCY!

-- Dodano 23 gru 2015, o 17:14 --

Posiada ktos wiedze na temat ten?
cemazetms

Re: Tylni uklad hamulcowy

Post numer:#2  Postprzez CmK » 25 gru 2015, o 15:19

Albo masz za bardzo naciągnięte linki od ręcznego, albo zwyczajnie żle założone szczęki. Są tam ważne sprężynki które można założyć w dwie strony a trzeba w odpowiednią. Możesz mieć też żle założony rozpierak i zwyczajnie rozkręcił się. Piszczą bo je zagotowałeś już dawno i wiele razy. Polecam delikatnie spiłować kanty szczęk u góry i na dole bo czasami są tak zrobione że niby wejdą ale ocierają właśnie tymi kantami.
Podnieś sobie auto na podnośniku zakręć kołem. Ma chodzić z delikatnym oporem dyfra ale bez żadnego oporu hamulca.
CmK

Post numer:#3  Postprzez Pacher » 30 gru 2015, o 12:38

To że piszczą to kiepskiej jakości szczęki, a to że nie wracają do położenia żeby nie przyhamowywać auta to d..py dał mechanik- do reklamacji.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez medoff » 30 gru 2015, o 20:13

CmK napisał(a): Są tam ważne sprężynki które można założyć w dwie strony a trzeba w odpowiednią. Możesz mieć też żle założony rozpierak i zwyczajnie rozkręcił się.

Chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na ten temat :tan:

Wiele razy zmieniałem u siebie hamulce z tyłu i nigdy specjalnie nie zastanawiałem się " w którą stronę" mają być założone sprężyny, oczywiście zakładałem na logikę tak żeby nic niczego nie uciskało, to samo tyczy się rozpieraka i nigdy nie było problemu z hamulcami.
pozdrowionka
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez CmK » 30 gru 2015, o 21:18

Ostatnio jak założyłem odwrotnie jedną z tych 2 dłuższych to efekt jest taki że hamulec niby działa poprawnie ale przy każdym puszczeniu hamulca słychać wyraźnie brzęczenie jak zaczepia się o coś a potem odskakuje. Zmiana na odwrót załatwiła problem. Napisałem o nich biorąc pod uwage to że ewidentnie nie wraca autorowi tematu hamulec skoro gotuje bębny. Kto wie kto to robił.. może zwyczajnie pomylił te sprężyny lub dziury w które mają one wchodzić.
CmK

Powrót do Mechanika & Części