[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kierunek obrotu M20 i uszczelniacz wałka rozrządu

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Kierunek obrotu M20 i uszczelniacz wałka rozrządu

Post numer:#1  Postprzez YAQB » 12 sty 2016, o 15:25

Witam.

Potrzebuję "pilnej" (jestem w trakcie prac) informacji, w którą stronę kręci się M20? Na moją logikę, w lewo, ale potrzebuję potwierdzenia. A tak naprawdę potrzebuję kupić uszczelniacz JEDNOKIERUNKOWY do wałka rozrzadu i pytanie jaki. Może ktoś ma konkretne numery części?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam
YAQB

Re: Kierunek obrotu M20 i uszczelniacz wałka rozrządu

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 12 sty 2016, o 15:42

Jak stoisz przodem do samochodu, to w prawo. Po łopatkach wiskozy też zobaczysz. Stary uszczelniacz wyciągniesz i na nim masz wymiary lub http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_1910
Corteco może być.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez moher » 12 sty 2016, o 15:45

YAQB napisał(a):Witam.

Potrzebuję "pilnej" (jestem w trakcie prac) informacji, w którą stronę kręci się M20? Na moją logikę, w lewo, ale potrzebuję potwierdzenia. A tak naprawdę potrzebuję kupić uszczelniacz JEDNOKIERUNKOWY do wałka rozrzadu i pytanie jaki. Może ktoś ma konkretne numery części?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Po co Ci jakiś kierunkowy ? Idziesz do sklepu i kupujesz do danego modelu i na bank będzie pasował.
Obrazek
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 540i
Silnik: M62B44

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 12 sty 2016, o 15:48

Na wałki i wały zakłada się kierunkowy, żeby odrzucał olej. Jeszcze nigdy nie wyciągnąłem zwykłego, gładkiego z takiego miejsca.
pawels5
Inżynier

Post numer:#5  Postprzez YAQB » 12 sty 2016, o 15:54

Problem tylko polega na tym że po nr oem mogę znaleźć firmowy elring, a taki właśnie wyjalem od siebie i jest 2kierunkowy. Katalogi ogólnie nie podają tej informacji. Zakładając że silnik się kręci w prawo to jakiś uszczelniacz? Zgody (prawy) czy przeciwny (lewy) ze wskazówkami zegara?

-- Dodano 12 sty 2016, o 15:52 --

Zmylily mnie łopaty alternatora, stąd sugestia ze kręci się w lewo Ale rzeczywiście wiskoza wyjaśnia wszystko i silnik kręci się w prawo.

-- Dodano 12 sty 2016, o 16:48 --

pawels5 napisał(a):Na wałki i wały zakłada się kierunkowy, żeby odrzucał olej. Jeszcze nigdy nie wyciągnąłem zwykłego, gładkiego z takiego miejsca.

A możesz podać jakiś konkretny dla M20. Wszystkie jakie są dostępne katalogowo pasujące do M20 są dwukieronkowe ...

Jedyne co znalazłem (ale to tylko po wymiarach) to to:

http://e-autoczesci24.pl/sklep/partscat ... 44866.aspx
YAQB

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 13 sty 2016, o 00:51

Co znaczy konkretny? wskazać konkretny sklep? w Inter carsie masz i to połowę taniej niż w tym co podałeś. Czy jednokierunkowe, nie wiem, ale jak do wałka to nie zastanawiaj się http://e-katalog.intercars.com.pl/#/eka ... 204070000/
pawels5
Inżynier

Post numer:#7  Postprzez YAQB » 13 sty 2016, o 08:28

Konkretny uszczelniacze, jednokierunkowy, dostępny w sprzedaży. Sam napisałeś ze na wały i walki zakłada się 1kierunkowy wiec myślałem że miałeś już z tym doświadczenie.
YAQB

Post numer:#8  Postprzez pawels5 » 14 sty 2016, o 01:14

Przecież ci podałem konkretnie w IC. Brałem u nich i były jednokierunkowe. Firmy nie pamiętam jakiej, chyba corteco, ale za rączkę chyba nie poprowadzę cię do IC, żeby zapytać.
pawels5
Inżynier

Powrót do Mechanika & Części