[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Siłowniki do foteli - ZAMÓWIENIE

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Re: Siłowniki do foteli - ZAMÓWIENIE

Post numer:#61  Postprzez martin » 15 sty 2016, o 13:14

Proszę mnie dopisać do listy x8
jak sie rozliczamy z kasą ? tzn kiedy i komu(gdzie ) przelac??? :lol:
martin

Post numer:#62  Postprzez martin » 15 sty 2016, o 13:39

1. Kubik x8
2. JakubT x8
3. Yarek x16
4. DZIADZIA x8
5. marekzegarek x8
6. hodi x8
7. Oskar x8
8. HNT126 x8
9. Pietrek x8
10. martin x8

ja bym sie nie rozdrabniał na 350n bo nie wiadomo jak z jakoscia; moze ssie okazać ze te 400 to tylko teoretycznie , albo bardzo szybko zejda nizej . dlatego jak juz to forsowałbym 500n
martin

Post numer:#63  Postprzez Pablos » 15 sty 2016, o 16:31

kubikwroc napisał(a):Pablos, wygląda na to, że to są te same siłowniki: http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts ... Id=52_0249 (numer 26 i 27)
Obrazek

Ale na wszelki wypadek sprawdź to jeszcze.

Właśnie jeśli chodzi o wymiary to też mi się wydaje że w każdym typie fotela są takie same. A jeśli chodzi o ilość to według realoem, tak jak pokazałeś niby wychodzi ze są po cztery na fotel. Postaram się to jutro sprawdzić dla pewności i do końca weekendu dam znać czy też się pisze do zamówienia :cool2:
Pablos
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#64  Postprzez kubikwroc » 15 sty 2016, o 16:48

Dobra mam już konkrety.

Rozmawiałem z gościem... udało mi się zejść z ceną do 37,50 zł za sztukę - czyli komplet 8 siłowników 300 zł :jum:
Powiedziałem, że jeśli da taką cenę to będziemy chcieli przynajmniej 64 sztuki (choć wiem, że już jest chętnych na ponad 80 sztuk i to w cenie po 45zł szt ;) ) - chciałem mieć dobre wyjście do rozmowy o jeszcze niższej kasie przy zakupie 100szt. i więcej. Na koniec rozmowy już mi potwierdził, że jak zamówimy 100 szt. to zrobi jeszcze lepszą cenę, ale to będzie musiał już wiedzieć konkretnie ile zamawiamy.

Także na tą chwilę cena już spadła do 300 zł za komplet do 2 sportsitze'ów.

Zapytałem się też o możliwość wyprodukowania 500N. Teoretycznie jest taka możliwość, ale firma wtedy nie daje żadnej gwarancji - cena będzie ta sama.

Więc w nawiązaniu do wypowiedzi martina i JakubaT, moim zdaniem mamy 2 opcje do rozważenia:
1. zakup pół na pół 500N i 350N zgodnie z tym co producent foteli zaplanował. Przy czym producent siłowników nie daje gwarancji na prawidłowe działanie siłownika 500N.
2. zakup wszystkich siłowników 400N i olanie tych subtelnych różnic.

Opcję pierwotną z 400N i 350N faktycznie bym odrzucił, bo to szkoda zabawy o te 50N.

Po namyśle, ja byłbym zwolennikiem opcji nr 2. Dla świętego spokoju wszystkie siłowniki 400N. Ale pozostawiam tą kwestię do dyskusji i jeśli ktoś ma jakieś specjalne wymagania to proszę pisać.

Docelowo jak przekroczymy 100 szt. to spróbuję zejść do 30zł/szt ;) - może być ciężko, ale pewnie do 35zł spokojnie się to uda. Tak czy siak... uda się, czy się nie uda... proszę się nastawiać na kwotę 37,5 zł za szt. I jak ktoś jeszcze jest chętny to proszę o dopisywanie.

1. Kubik x8
2. JakubT x8
3. Yarek x16
4. DZIADZIA x8
5. marekzegarek x8
6. hodi x8
7. Oskar x8
8. HNT126 x8
9. Pietrek x8
10. martin x8

Martin, odpowiadając na twoje pytanie. Zależy jak będzie się sytuacja rozwijać, ale pewnie na początku przyszłego tygodnia zamkniemy listę, wyślę konkretne zapytanie ofertowe i po poznaniu kwoty zacznę zbierać kasę.
kubikwroc

Post numer:#65  Postprzez JakubT » 15 sty 2016, o 18:45

Ja jestem za opcją drugą zdecydowanie!

Kasę przelejemy Kubikowi - z tym, że u mnie to potrwa. Paczka wyszła dzisiaj, wtorek - środa będzie u Niemców... Pewnie kolejny poniedziałek będzie zwrot :like
JakubT

Post numer:#66  Postprzez martin » 16 sty 2016, o 13:47

w takiej sytuacji jestem za opcja nr 2 - wszystkie 400N

Dygresja: muszę Wam powiedzieć , ze jestem tu krótko i mało , ale zdaje mi się ,zę to fajne forum :)) A mam porównanie z forum.bmwmotoklub.pl ( jesli chodzi o nasza markę) Super , ze sa tu ludziska którym sie chce. Dzieki bardzo ! :thu:
martin

Post numer:#67  Postprzez THCulture » 16 sty 2016, o 20:16

martin napisał(a):w takiej sytuacji jestem za opcja nr 2 - wszystkie 400N

Dygresja: muszę Wam powiedzieć , ze jestem tu krótko i mało , ale zdaje mi się ,zę to fajne forum :)) A mam porównanie z forum.bmwmotoklub.pl ( jesli chodzi o nasza markę) Super , ze sa tu ludziska którym sie chce. Dzieki bardzo ! :thu:

Najlepsze, chociaż czasami pojawiają się syndykatowe odzywki i szydera :)
THCulture

Post numer:#68  Postprzez JakubT » 16 sty 2016, o 20:43

THCulture napisał(a):
martin napisał(a):w takiej sytuacji jestem za opcja nr 2 - wszystkie 400N

Najlepsze, chociaż czasami pojawiają się syndykatowe odzywki i szydera :)

Hahahahah Syndykat to jedna wielka parodia... Bardzo lubię i szanuję BMW, ale mam czasami dziką ochotę pojechać na zlot Syndykatu i obsrać im te ich "ochy i ahy"
JakubT

Post numer:#69  Postprzez kubikwroc » 16 sty 2016, o 21:08

Jak może się nie chcieć, jak te auta to nasze oczka w głowie ;) A szydera na tym forum to jedna z fajniejszych rzeczy, bo najczęściej towarzyszy jej dobry żart i poczucie humoru :like

Dzisiaj udało mi się rozebrać jeden fotel i zdjąć jeden siłownik. Pomierzę go jeszcze suwmiarką dla pewności no i jak już przyjdzie co do czego to podjadę do producenta, żeby porównać z tym co on produkuje.
kubikwroc

Post numer:#70  Postprzez Pablos » 17 sty 2016, o 16:33

Również się dopisuje do zamówienia:

1. Kubik x8
2. JakubT x8
3. Yarek x16
4. DZIADZIA x8
5. marekzegarek x8
6. hodi x8
7. Oskar x8
8. HNT126 x8
9. Pietrek x8
10. martin x8
11. Pablos x8
Pablos
Uczeń

Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#71  Postprzez Paul » 17 sty 2016, o 16:42

Dobra Panowie, obczytałem temat, super pomysł ale mam jedną wątpliwość.

Przerabiałem temat siłowników w klapie bagażnika e38 i tam sytuacja podobnie, znalazłem zamienniki Krosna za grosze więc nawet nie przeszło mi przez myśl żeby wydziwiać z lepszymi modelami.

Co się okazało, siłowniki BMW nie tylko pchają klapę ale robią to w określony sposób - tak, że otwarta klapa wymaga pchnięcia palcem żeby polecieć w górę po czym przy krytycznie górnym położeniu sama hamuje, odwrotnie zamknięcie odbywa się tak, że pociągnięcie za przewidziane miejsce od wewnątrz klapy i energiczne szarpnięcie powoduje że klapa leci w dół po czym przy zamknięciu znów hamuje i tylko lekko opada a dalej dociąga ją zamek.

Krosno działa 0-1 jak otwieram to muszę ją łapać jak szalony bo wypycha z taką siłą że albo sie urwie klapa albo mi kiedyś tylną szybę wybije, albo oba naraz.
Za to na powrocie siłownik w zasadzie nie działa i po przekroczeniu punktu siły klapa leci całym ciężarem w dół a ja znów latam jak wariat z jej łapaniem bo roztrzaska elektryczne dociąganie.

Jak się potem okazało na forum roi się od takich opinii tanich siłowników.

Pytanie, czy nowe siłowniki foteli BMW nie miały też takich funkcji, żeby się nie okazało, że nakupimy setki siłowników a po założeniu to zwyczajnie nie będzie działać tak jak powinno.
Ktoś coś wie na ten temat ? Może tutaj taki problem w ogóle nie występuje.
Paul
Profesor

Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#72  Postprzez kubikwroc » 17 sty 2016, o 19:08

Ciekawy problem i słuszna uwaga. Wydaje mi się jednak, że w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Klapa to klapa - działa właśnie zero-jedynkowo - albo ma być otwarta, albo zamknięta. Za to siła faktycznie musi być różna (w kluczowym momencie siłownik musi mieć dużo siły, żeby podnosić klapę, a w końcowej fazie może mieć jej mało).
W fotelu położenie oparcia lub jego wysokości nie jest zero jedynkowe (albo maksymalnie położone/opuszczony, albo maksymalnie podniesione/podniesiony). Chcemy mieć też położenia pośrednie. W związku z tym na każdym momencie skoku siłownika dobrze by było, żeby siła była taka sama. Oczywiście np. w przypadku oparcia, żeby je podnieść z pozycji leżącej do kąta 45* trzeba użyć większej siły, niż żeby je podnieść z kąta 45* do 90*. Ale to myślę, że można pominąć, a zresztą zapewne żadne siłowniki nie trzymają takiej samej siły na każdej długości skoku - i raczej jest tak, że w początkowej fazie skoku siłownik jest silniejszy, niż w końcowej - to pasuje do wymagań co do przebiegu potrzebnej siły do podnoszenia oparcia.

Tak czy siak, po tylu latach oryginalne siłowniki w ogóle nie trzymają zadanych parametrów, więc jak masz wybór - brak siłownika a jakikolwiek siłownik, to to drugie chyba jest lepsze ;) Alternatywy raczej nie ma.
kubikwroc

Post numer:#73  Postprzez martin » 18 sty 2016, o 10:48

@Paul - jesteś pewien ,ze do klapy dobrałes odpowiednia "moc" siłownika?? Wydaje sie w tym jest problem - dobrze dobrane siłowniki meblowe np w szafkach kuchennych działają tak jak opisałeś oryginały z klapy bagażnika.
Konstrukcyjnie byłabty to dodatkowa komplikacja aby w samym siłowniku robić jakieś spowalniacze .....chyba mało prawdopodobne...
martin

Post numer:#74  Postprzez Paul » 19 sty 2016, o 01:02

tak, ja kupowałem dokładnie pod moją klapę, poza tym jak się poszuka tematów z e38 to popularny problem z siłownikami Krosna.

Wracając do tematu ja muszę w tym miesiącu odpuścić jednak, nie dam rady wszystkiego naraz robić :)
Paul
Profesor

Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#75  Postprzez jacek » 19 sty 2016, o 11:13

Też tak miałem jak założyłem siłowniki do Polo, przez prawie rok trzeba było uważać żeby nosa nie przestawiła przy otwieraniu. Powracam do tematu, przy fotelu chyba nie powinno być problemu? Bo też bym się dopisał na 1 komplet.
jacek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo